Statistika našeho portálu

  • 102 177 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Sloučením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy vznikl od roku 2018 Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka 2019

28.05.2019 - 01.07.2019 Hukvaldy

Loni se poprvé konal Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který vznikl spojením festivalů Janáčkův máj a Janáčkovy Hukvaldy. Letošní ročník proběhne v termínu od 28. 5. do 1. 7. 2019 a své diváky zve do velkých koncertních síní, ale také do sakrálních prostor, zámku, hornického muzea, rozhlasového studia nebo open air prostor v Hukvaldech. Festivalová programová nabídka uspokojí náročné posluchače i rodiny s dětmi. 12 měst, 31 festivalových dní, 33 koncertů.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Po dobu 5 týdnů se v Ostravě, Hukvaldech a dalších 10 okolních městech představí osobnosti, jakými jsou pianista Sergei Babayan, houslisté a houslistka Renaud Capuçon, Milan Paľa, Ivan Ženatý, Isabelle Faust, filharmonici z Toulouse, dirigent Kristjan Järvi nebo "domácí" klavírista Tomáš Kačo a mnozí další. Dovolte mi speciální pozvání na několik vybraných večerů.


Letošní festivalový ročník zahájí 28. 5. Prokofjev, Rachmaninov a Janáčkova Sinfonietta – významná díla první poloviny 20. století v interpretaci rezidenčního festivalového orchestru Symfonického orchestru Českého rozhlasu a nejmladšího zástupce slavné dirigentské rodiny Järviů. Zahajovací koncert bude tedy pod taktovkou Kristjana Järviho.


Již potřetí se v rámci Dne slezských varhan rozezní varhany Slezska, aby připomenuly slavnou hudební historii tohoto regionu. Poprvé navštívíme Polsko a Jaroslav Tůma bude opět zasvěceným průvodcem tohoto výjimečného festivalového projektu.


Pro rok 2019 přijal pozvání festivalu na tradiční jazzové odpoledne na Landeku Vilém Spilka, brněnský kytarista a umělecký ředitel JazzFestu Brno, se svým kvartetem. V programu koncertu bude soubor reflektovat i své poslední CD Podvod s jazzovými úpravami notoricky známých písní Honzy Nedvěda.


Z Ostravy a z Janáčkovy konzervatoře v Ostravě vyšla a vychází neskutečná řada vynikajících interpretů. Festival je bude postupně připomínat. První z nich je klavírista, skladatel a improvizátor Tomáš Kačo, který z Nového Jičína došel až do Berklee College of Music v Bostonu, aby se jako velmi úspěšný umělec vrátil domů. O své cestě povede dialog s Jiřím Vejvodou v rámci jedné z festivalových besed.


Konečně v Ostravě přivítáme prestižní Orchestre National du Capitole de Toulouse, jenž si v roce 2019 odbude svoji českou premiéru na dvou koncertech Pražského jara, aby ihned poté zamířil do Ostravy. Navíc s reprezentativním programem a skvělým sólistou Renaudem Capuçonem.


Na programu je i mimořádná pocta Beethovenovi v interpretaci Isabelle Faust Trio. Tři skvělí sólisté se sešli, aby kompletně provedli autorova klavírní tria. Koncert je festivalová pozvánka k Beethovenovu roku 2020, ale hlavně k neopakovatelnému posluchačskému zážitku.


Po osmi letech dorazí do Ostravy také jeden z předních klavíristů současnosti Segei Babayan, aby se představil ve zcela originálním programu.


Závěr festivalu bude letos patřit výhradně vokálně-instrumentálním skladbám českých autorů. Jubilující Milan Báchorek bude připomenut svou Hukvaldskou poémou, Dvořákův Žalm zazní na festivalu vůbec poprvé a Smetanova Česká píseň po 35 letech.


Cílem MHF Leoše Janáčka je prezentace nejen Janáčkových děl na co nejvyšší umělecké úrovni a propagace české hudební tvorby. To vše v kontextu vývoje světové hudební kultury.

 

Mapa

Další akce v okolí

Den Země 2024 - Frýdek-Místek

26.04.2024 - 26.04.2024
Frýdek-Místek

Akce k oslavě Dne Země

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 16. duben

Dnes má svátek Irena

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete