Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Celodenní program s tematikou vorařství - Praha

23.09.2018 Praha

V neděli 23. září je pro návštěvníky náplavek připraven celodenní program s tematikou vorařství #nasenaplavka Dílny pro děti, kde si budou moci vyrobit svůj vlastní vor nebo šíf, ukázky historických řemesel, vyřezávání do dřeva, původní muzejní flašinet a staropražské šlágry na válečcích, ochutnávka rybích specialit, komentovaná procházka s architektem Petrem Kučerou nebo hudební produkce…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

V neděli 23. září je pro návštěvníky náplavek připraven celodenní program s tematikou vorařství #nasenaplavka

 

Dílny pro děti, kde si budou moci vyrobit svůj vlastní vor nebo šíf, ukázky historických řemesel, vyřezávání do dřeva, původní muzejní flašinet a staropražské šlágry na válečcích, ochutnávka rybích specialit, komentovaná procházka s architektem Petrem Kučerou nebo hudební produkce tradiční staropražské hudební kapely Třehusk. Tyto a další zajímavosti čekají v neděli 23. září na návštěvníky pražských náplavek. Začátek je v 10:00 na Rašínově nábřeží za Železničním mostem. Celodenní program byl připraven v rámci akce #nasenaplavka, kterou správce náplavek TRADE CENTRE PRAHA pořádá od 15. do 26. září na Rašínově a Hořejším nábřeží. Program byl vytvořen ve spolupráci se spolkem Vltavan Čechy. Spolku se vorařství podařilo zapsat jako kulturní památku na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR a diváci tak budou moci vidět živou národní kulturní památku.

 

"Veřejnosti bude představena replika historické vltavské nákladní lodi, tzv. šífu. Tato dřevěná loď se po Vltavě plavila naposledy před desítkami let. Spolek Vltavan ve spolupráci se studentem dřevařské průmyslovky ve Volyni Jakubem Schusterem rekonstruoval 70 let staré plány na jeho stavbu. Následně se podle jeho nákresů loď postavila v Lipníku nad Bečvou. Pro všechny techniky, truhláře i plavce je to velký svátek a odvážné znovuobjevování jedné skoro zapomenuté tradice," říká zástupce pořádající společnosti TRADE CENTRE PRAHA a nový kurátor pražských náplavek Jiří Sulženko.

 

Co je to šíf?

Šíf byla nákladní dřevěná loď přepravující vytěžený písek ze dna Vltavy. Dále se převážely cihly, kámen, zelenina, a nakonec se šífy staly romantickou atrakcí pro Pražany při jízdě Svatojánskými proudy. Zpět proti proudu byly šífy taženy párem koní, později motorovými remorkéry. Mnoho z nich však skončilo na dně moře či řeky při neúspěšné plavbě, nebo byly rozebrány pro stavbu mol.

 

Co je spolek Vltavan?

První spolek Vltavan byl založen pražskými plavci z důvodů jejich zajištění v době nemoci či vyplacení bolestného v případě plavcova úmrtí. Po jejich vzoru založili tento spolek i plavci v Purkarci. Odškodné bylo vypláceno z měsíčních příspěvků členů.

 

Kdo byli plavci?

Plavci byli v zimě lesními dělníky, kteří vytěžené dřevo sváželi dolů k řece. Na jaře jej svazovali do vorů dlouhých až 130 m a plavili ho po řece Vltavě až do Prahy a dále do Hamburgu, kde bylo použito nejčastěji ke stavebním účelům.

 

Aktuální informace o programu a dění na akci #nasenaplavka budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.prazskenaplavky.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/prazskenaplavky. Akce #nasenaplavka se koná pod záštitou primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové.

Další akce v okolí

Smažáková pětka ve Vinohradském Par…

24.04.2024 - 30.04.2024
Vinohradský Parlament

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s…

Noční běh pro Světlušku v Praze 2024

25.04.2024 - 25.04.2024
Výstaviště

Noční běh pro Světlušku se z Moravy přesouvá do hlavního města. K pátému letošnímu nočnímu běhu odstartují běžci od…

Grill Piknik Zbraslav

27.04.2024 - 27.04.2024
U Malé řeky

Návštěvníci jsou zváni na zahájení grilovací sezóny na Zbraslavi, kde budou moci ochutnat jak klasické pokrmy, tak…

Noční koloběžkování 2024 - Praha

27.04.2024 - 27.04.2024
Topsports centrum -…

Noční koloběžkování 2024 již tradičně otevře sezónu nejen pro všechny milovníky koloběžkování, ale i naplno otevře síť…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete