Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Festival otevřených budov Open house Praha 2020 v Praze

01.09.2020 - 06.09.2020 Praha

O víkendu zveme návštěvníky na prohlídku 73 běžně nepřístupných budov a prostorů a v týdnu od 1. září navíc nabídneme doprovodný program sestávající z komentovaných procházek a debat o městské architektuře.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Program Open House Praha 2020 odtajněn. Festival otevře 73 budov v náhradním zářijovém termínu.

 "Architektura pro všechny" je mottem letošního festivalu Open House Praha, který zve návštěvníky na prohlídku běžně nepřístupných budov a prostorů v 10 městských částech. "V letošním roce poznamenaném pandemií COVID-19 se s návštěvníky potkáme v náhradním zářijovém termínu. Potěšilo nás, že většina původně domluvených partnerů z řad budov se opět rozhodla zapojit," říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková a dodává: "I nadále sledujeme aktuální informace o stavu epidemie koronaviru a tomu také přizpůsobíme provoz a hygienické podmínky v budovách." Festival Open House Praha se letos uskuteční od 1. do 6. září 2020. O víkendu zve návštěvníky na prohlídku 73 běžně nepřístupných budov a prostorů a v týdnu od 1. září navíc nabídne doprovodný program sestávající z komentovaných procházek a debat o městské architektuře. Festival otevřených budov je dnes již tradičním architektonickým svátkem, který umožňuje zdarma prozkoumat skryté poklady města a užít si neopakovatelnou atmosféru pospolitosti a nadšení z poznávání míst. 

 

Letos si přijdou na své nejen fanoušci urbexu, ale také například technických nebo rezidenčních staveb. Program představí rekonstrukce i oceňované novostavby, které jsou navrženy s ohledem na estetiku, ale také na kvalitu vnitřního prostředí. Prahu jako na dlani si návštěvníci užijí z pobytových teras a střech a budou moci prozkoumat i starobylá podzemí. Víkendový program doplní týdenní doprovodné akce, které poskytnou návštěvníkům více informací o vybraných objektech a tématech z programu. Od 1. září se rovněž pro návštěvníky otevře infocentrum v domě Radost na Žižkově.

 

Letní ochutnávka

Organizace Open House Praha připravila pro nedočkavé zájemce řadu procházek a prohlídek objektů z programu již v letních měsících. Seznam akcí, včetně cen vstupenek a možnosti jejich rezervace, jsou pro zájemce k dispozici na webových stránkách openhousepraha.cz nebo na goout.net. 

 

Novinky

Bývalý Palác kultury, dnes Kongresové centrum Praha, který zdobí hlavní festivalový vizuál, je jednou ze 30 novinek. Kromě budov se letos organizátoři zaměřili i na představení historie a plánů revitalizace významných areálů ve vlastnictví města. Běžně nepřístupné prostory bývalé jateční burzy, podzemních chladíren či vodárenské věže, postavené na konci 19. století, budou zpřístupněny v areálu Pražské tržnice. Výstaviště nabídne návštěvníkům prohlídku technického zázemí Malé sportovní haly, plaveckého bazénu nebo Divadla Spirála. Úspěšné konverze technických objektů, které si upravili architekti sami pro sebe, představuje dílna Braasi Factory v Holešovicích nebo kanceláře Machine House v Karlíně. Bohatou industriální minulost má také Nuselský pivovar, jehož revitalizace se aktuálně připravuje. Kompletní rekonstrukcí prošla nedávno zkolaudovaná budova radnice Úřadu MČ Praha 7 v Holešovicích. Z novostaveb pak festival ukáže například projekt rezidenčního bydlení Prachnerova, nominovaný na Cenu České architektury, nebo Kampus ČSOB v Radlicích (budovy SHQ i NHQ), který je ukázkou šetrné architektury. I letos program doplní designové administrativní prostory. Návštěvníci se mohou podívat do několika coworkingových center a designových kanceláří – například centra HubHub sídlícího ve funkcionalistickém paláci ARA, Sněmovní 7 a do NN IT Hubu na Smíchově pyšnící se titulem "Nejatraktivnější kanceláře 2019" soutěže Art of Space Awards. Své sídlo otevře i kreativní agentura DDB Prague, jejíž prostory získaly ocenění "Kanceláře 21. století". 

 

Významná výročí

Festival také připomene několik významných výročí letošního roku. U příležitosti 140. výročí narození architekta Josefa Chochola se návštěvníci mohou podívat do Kovařovicovy vily na Rašínově nábřeží, postavené v kubistickém stylu. Do budovy ředitelství Národní kulturní památky Vyšehrad (NKP) bude možné nahlédnout k oslavě výročí 50 let existence instituce NKP. Letos si také připomínáme 175 let od příjezdu prvního vlaku do Prahy a od otevření Masarykova nádraží pro cestující. Kulaté výročí 125 let od vzniku slaví také areál bývalých Ústředních jatek královského města Pražského, dnešní Pražská tržnice

 

Ožívající stavby

Pozornost veřejnosti stále více přitahují objekty, na jejichž správě a provozu mají zásluhu aktivní občanské spolky či jednotlivci. Patří k nim například Kasárna Karlín, Jatka78, Pragovka a další. "Rádi bychom poukázali na to, kolik práce, nasazení, financí, včetně časově limitované smluvní nejistoty za aktivitou lidí a životem budov je. Spolky propojují místní komunity a díky nápadité programové dramaturgii vdechují život nejen budovám samotným, ale i jejich okolí,"  říká Andrea Šenkyříková. V programu festivalu jsou ale i takové objekty, kde se s multifunkčním občanským využitím počítá do budoucna, například bývalý drážní hostinec Krenovka na Žižkově či vozovna Orionka. K tématu bude připravena i debata. 

 

Organizátoři nezapomínají v rámci festivalu ani na děti nebo třeba lidi se sluchovým postižením. Ve spolupráci s Nadačním fondem ČRo Světluška letos nově nabízí speciální komentované prohlídky budov pro lidi se zrakovým postižením. "Open House Praha není jen o přímém zážitku z architektury, ale má i značný sociální, vzdělávací a komunitní přesah. Letošní motto proto pro mne naplňuje samotnou podstatu akce. Chceme, aby byl festival opravdu pro všechny," doplňuje na závěr ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková

 

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve 46 městech po celém světě. Festival zapojuje stovky dobrovolníků, kteří pomáhají s otevíráním budov a jejichž aktivní nábor probíhá až do vypuknutí akce.  

 

Více informací k dispozici na www.openhousepraha.cz a na facebookové události Open House Praha 2020.

Historie Open House
Koncept festivalu vznikl v Londýně v roce 1992 a od té doby se rozšířil do 46 měst po celém světě. Před šesti lety se i Praha stala součástí mezinárodní sítě Open House Worldwide a od roku 2015 otevírá široké veřejnosti více budov. Patronkou pražského festivalu je od prvního ročníku světoznámá architektka českého původu Eva Jiřičná, která stála u počátků londýnského festivalu Open House a byla jeho součástí téměř dvacet let. Organizátorem akce je stejnojmenná organizace Open House Praha, z. ú., která se vedle pořádání festivalu věnuje také celoročním aktivitám, včetně rozvoji vzdělávacích programů pro dobrovolníky, děti, mladé dospělé či lidi s hendikepem.

 

Další akce v okolí

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Urban Challenge 2024 - Praha

19.04.2024 - 20.04.2024
Bohnice

Urban Challenge je městský 5km dlouhý běh, který je určený pro každého.

Galakoncert 03 – Film & Musical za …

20.04.2024 - 20.04.2024
Praha

Užijte si hity z Moulin Rouge, Jesus Christ Superstar, Hříšného tance, Jamese Bonda a mnoha dalších světových i českých…

Hokej s Patem a Matem

20.04.2024 - 21.04.2024
Praha

První sportovní akce s Patem a Matem bude patřit jednomu z nejoblíbenějších sportů - hokeji. S roztomilou dvojkou…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete