Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Josef Bohuslav Foerster jubilující – koncert a výstava

04.04.2019 Roztoky

Tip na jarní výlet z Prahy do Roztok .

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Koncert - Historický sál Středočeského muzea, výstava - nedaleký Ateliér Zdenky Braunerové
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Praha-západ
Obec
Roztoky

Fotogalerie k článku

Koncert a výstava 4. dubna ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy představí skladatele Josefa Bohuslava Foerstera, od jehož narození letos uplyne 160 let, jako umělecky všestrannou osobnost. Koncert se koná v Historickém sále zámku od 18.30. V podání trojice špičkových interpretů, mezzosopranistky Olgy Černé, houslisty Jaroslava Šonského a klavíristy Daniela Wiesnera zde zazní Foersterovy skladby zároveň s díly jeho souputníků a přátel Oskara Nedbala či Otakara Ostrčila, a také Foersterova velkého vzoru, Bedřicha Smetany. Od 17.00 v nedalekém Ateliéru Zdenky Braunerové koncertu předchází vernisáž výstavy, věnované J. B. Foersterovi, jehož rodina patřila do okruhu blízkých přátel malířky.

Letošní významná výročí přivedla autorku výstavy mezzosopranistku Olgu Černou k propojení vzájemně si blízkých světů, výtvarného s hudebním, neboť oba se často stávají oboustranným inspiračním zdrojem v umělecké tvorbě. Pozoruhodným pojítkem jsou narozeniny malířky Zdenky Braunerové 9. dubna 1858 a datum úmrtí pěvkyně a skladatelovy manželky Berty Foersterové-Lautererové 9. dubna 1936. Obě ženy, ve své době významné umělkyně, silně ovlivňovaly životy a působení mnoha osobností v Čechách i v zahraničí. Mezi věhlasné současníky Smetanu, Dvořáka, Čajkovského, Mahlera etc. patřili nepochybně další domácí skladatelé a dirigenti - Otakar Ostrčil, zakladatel Foersterova nakladatelství 1919, ale i smělý propagátor vídeňských děl J. B. Foerstera - Oskar Nedbal.

Na komorně laděném koncertu s názvem Črty uhlem zazní v podání mezzosopranistky Olgy Černé, houslisty Jaroslava Šonského a klavíristy Daniela Wiesnera skladby širokého žánrového zastoupení. S předzvěstí blížících se Velikonoc, svátků jara a nové naděje nabídneme posluchačům kromě Foersterova melodramu Amarus také pohádkovou suitu z Princezny Pampelišky, Nedbalovu půvabnou klavírní skladbu v salonním stylu Fleurs de Vienne, překračující představy povrchního sentimentu, a mistrovský opus Bedřicha Smetany, dvě dua pro housle a klavír Z domoviny. (18.30 - historický sál muzea) 

Zahájení výstavy proběhne předtím od 17 hodin v zahradě Braunerova mlýna. Mlýn, nacházející se v blízkosti zámeckého areálu, je návštěvníkům znám především stavbou ateliéru malířky Zdenky Braunerové. Půvabný domek ve stylu venkovské chalupy s anglickou weekend cottage si navrhla sama a vybudovala zde malý soukromý ráj. Zahrada sloužila k potkávání umělců, literátů, politických a kulturních osobností společenského života, k nimž se váže i malířčino přátelství s rodinou skladatele J. B Foerstera.

Přijďte s námi oslavit dary života, kterých je kolem nás bezpočetné nepoznané množství!

Vstupné na koncert: 150 Kč, předprodej vstupenek na koncert v obchodě Tyršovo nám. 427, Roztoky (Pasparty a rámy Helena Chvojková), a dále před koncertem v muzeu. 

 

Mapa

Další akce v okolí

Den v růžovém 2024 - Jinočany

30.05.2024 - 30.05.2024
MLÝNSKÝ DOMOV…

Největší degustace frizzante a růžových vín v České republice. Ochutnejte skvělou domácí gastronomii.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete