Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

19. Košt pálenek a kysaného zelí - Mikulčice

19.01.2019 Mikulčice

Nenechte si ujít již tradiční košt pálenek v Mikulčicích! K občerstvení budou nabízeny speciality ze zelí nebo krajové pečivo. 1 vzorek zelí = sklenice 0,7 l. Za vzorek zelí obdržíte volnou vstupenku na košt. Již 18. ročník!

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Na Tři krále 6. ledna 2001 parta nadšenců z Mikulčic posílena o přátele ze sousední Skalice si dala dostaveníčko nad skleničkou domácí pálenky a soustem kysaného zelí. Chtěli se pochlubit jak kvalitně jsou připraveni čelit nástrahám právě probíhající zimy nového tisíciletí. Nápad decentního chutnání ovocných pálenek a kysaného zelí se zalíbil všem zúčastněným. Stal se tak podnětem pro uspořádání 1. ročníku Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí v Mikulčicích - 5. ledna 2002 v Kulturním domě.

Kolektiv účastníků tzv. nultého ročníku se tím pádem zhostil služby pořadatele prvního ročníku a byl základem pro vznik dobrovolného seskupení nadšenců pod názvem Gurmáni z Mikulčic. Tento spolek se v současnosti sdružuje v počtu dvaceti osob za účelem propagace a pořádání akcí prosazující kulturu jídla a pití v duchu zapomenutých tradic. Jednou ze stěžejních aktivit tohoto spolku je každoroční organizování již výše zmíněného Koštu ovocných pálenek a kysaného zelí. Stále se navyšující počet vystavovaných vzorků pálenek a taktéž účastníků koštu jen potvrzuje zájem veřejnosti o tuto akci. Nedílnou součástí tohoto "svátku jídla, pití a dobré nálady" je nabídka téměř zapomenutých krajových pochutin vhodných nejen k popíjené ovocných destilátů. Na celé akci je obdivuhodná skutečnost, že při možnosti ochutnat tolik vzorků pálenek, jenž v současnosti převyšuje jeden tisíc vzorků, nic neubírá na kulturním projevu zúčastněných a na celkové úrovni koštu.

V Mikulčicích není košt destilátů doménou jen mužského osazenstva. Ženy doma nezůstávají, vědí proč a nenechají si tuto akci uniknout. Další z akcí je příprava zabijačkových specialit podle ojedinělých a zanikajících receptur při každoročně na podzim se opakující Mikulecké zabijačce. Gurmáni se dále během roku recipročně účastní koštů destilátů na bezmála dvaceti místech jižního regionu Moravy. Jednak účastí soutěžními vzorky, ale i přítomností v degustačních komisích.

Veřejná ochutnávka kysaného zelí, ovocných destilátů a dalších specialit se uskuteční v sobotu 19. ledna 2019 od 14:00 hod. na KD v Mikulčicích.

Kysané zelí do soutěže můžou zájemci zasílat pořadatelům v 0,7 litrových sklenicích ještě v den koštu do 10:00 hod., kdy začíná jeho odborné hodnocení.

V nabídce bude rovněž spousta pochutin vhodných k ochutnávce kořalek a pestrá paleta krajových specialit ze škvarků, uzenin, kysaného zelí a tvarůžek.

Vyhlášení vítězů s předáním cen proběhne v 17:00 hod.

Ke zpěvu, tanci a dobré náladě bude vyhrávat cimbálová muzika.

Mapa

Další akce v okolí

Den Země v Sonnentoru 2024 - Čejkov…

20.04.2024 - 20.04.2024
Čejkovice

Pojďme společně oslavit náš domov, to dechberoucí místo ve vesmíru, kde můžeme žít. Naše Země je úchvatná a my lidé…

Místní výstava vín 2024 - Šardice

27.04.2024 - 27.04.2024
Obecní hala U Orla

Místní výstava vín Šardice .Vína vystavená na této výstavě jsou jak od vinařů místních tak i od vinařů z okolních obcí.

PIWI 2024 a Hibernal Fórum - Šardice

27.04.2024 - 27.04.2024
Obecní hala U Orla

Již devátý ročník mezinárodní soutěžní přehlídky vín z tzv. PIWI odrůd révy, která je spojena s Místní výstavou vín.…

Jarní otevírání sklepů 2024 - Šardi…

18.05.2024 - 18.05.2024
sklepy v obci

Čvrtý ročník vinařské akce, která navazuje na tradiční letní otevřené sklepy a umožní návštěvu nejen těm milovníkům…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete