Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Online: Festival Souznění - celá ČR

09.12.2020 - 13.12.2020 Praha

Letošní už 22. ročník Mezinárodního festivalu Souznění bude poprvé v historii pětidenní. Současně se kvůli trvající pandemii covid-19 uskuteční převážně on-line.

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Přesto přivede do Moravskoslezského kraje hvězdy, jakými jsou generacemi obdivovaný houslista Václav Hudeček, rockový fenomén David Koller či populární Albert Černý a Klára Vytisková. Poprvé se bude hrát pod okny seniorských domovů, poprvé budou řemeslníci součástí virtuálního adventního trhu. Mottem festivalu je letos příznačné: "Vzdáleni v prostoru, blízcí v prožitcích". Festival podporuje ze svého rozpočtu Moravskoslezský kraj. Záštitu převzal náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

"Všichni už se těšíme, až skončí to únavné a opravdu již dlouhé koronavirové období. Umění a kultura patří do hudebních síní, do divadel, na náměstí nebo třeba do kostelů a zámeckých sálů. A hlavně jsem přesvědčený, že koncerty, představení a další kulturní akce patří před plné hlediště či auditorium. Motto letošního festivalu je výstižné, jsme si vzdáleni v prostoru, blízcí v prožitcích. Nedovolíme pandemii, aby nám vzala to úžasné kouzlo, co umění nabízí. Proto jsem velmi rád, že to organizátoři festivalu Souznění nevzdali a našli způsob, jak lidem umění v adventní době přiblížit. Proto Moravskoslezský kraj festival opět podpořil a já osobně jsem nad ním převzal záštitu," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

MF Souznění během svého letošního programu nabídne tradičně adventní a lidovou hudbu. Začne ale netradičně a to ve středu 9. 12. koncertem Davida Kollera, autora mnoha dnes již klasických hitů a lídra legendární rockové skupiny Lucie. David Koller vystoupí v přímém přenosu ve Studiu I Českého rozhlasu Ostrava. Koncert bude nahráván a bude také k vidění on-line na YouTube.    

Hned ve čtvrtek 10. 12. naváže v programu fenomenální houslista Václav Hudeček, Martin Hroch - cemballo, Jana Hrochová - mezzosoprán, Benda Quartet a jako host kontrabasista Janáčkovy filharmonie Lumír Kavík. Všichni vystoupí v Rytířském sále Frýdeckého zámku a také na YouTube.

Dívčí kapela VESNA zpěvačky a textařky Patricie Fuxové, která za svou debutovou desku Pátá bohyně (2018) získala nominaci Cen Anděl na "Objev roku", zahraje v přímém přenosu v pátek 11. 12. ve Studiu I Českého rozhlasu v Ostravě.

Po loňském úspěchu se pořadatelé MF Souznění rozhodli i letos zopakovat spolupráci s frontmanem kapely Lake Malawi Albertem Černým, kterého publikum velmi dobře zná díky jeho hudebním kvalitám i díky jeho aktuálnímu televiznímu angažmá. To se ostatně týká i Kláry Vytiskové, někdejší porotkyně známé hudební soutěže SuperStar. Oba umělci vystoupí v neděli 13. 12. na Hukvaldech a jejich koncert bude opět k vidění na YouTube.     

Tím ale výčet zajímavostí 22. ročníku MF Souznění zdaleka nekončí. Na své posluchače a on-line diváky čekají také mnohá folklorní uskupení. Za všechny třeba dětský soubor Valášek, Valašský vojvoda, kapela Lipka z Jablunkova, cimbálová muzika Konopjan, Bálešáci z Uherského Hradiště či Dechová hudba Kozlovice. Vystoupení vybraných souborů se letos poprvé v historii festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel přenesou v sobotu 12. 12. pod okna seniorských domovů v Ostravě a Frýdku-Místku a také na venkovní prostranství do Hukvald. Tam se, pokud to vzhledem ke zvládání pandemie covid-19 půjde, postaví i řemeslné stánky. Řemesla a dobroty ale zájemci v každém případě najdou i na virtuálním "adventním trhu" na webu www.souzneni-festival.cz  

"Děkujeme všem, kteří nás podporují v nelehké době. Festival děláme navzdory velkým překážkám a s obrovským nasazením, protože nás pohání snaha vnést lidem do domovů alespoň trochu klidné adventní a vánoční atmosféry," říká ředitel a dramaturg MF Souznění Zdeněk Tofel.

Generálním partnerem 22. ročníku MF Souznění je Moravskoslezský kraj.

Další akce v okolí

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Zpověď démonického rockera, příběh …

04.04.2024 - 09.04.2024
Praha

Filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Fernanda Trueby nebo Alice Rohrwacher, ale i objevné debuty nastupující…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Expediční kamera 2024 - Praha

09.04.2024 - 09.04.2024
Kino Aero

Expediční kamera míří do Prahy! Největší cestovatelská a outdoorová akce a nejlepší filmy sezóny z celého světa s…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete