Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Online Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT - Praha

18.11.2020 - 24.11.2020 Praha

Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT se uskuteční letos online ve dnech 18. – 24. 11.2020

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Situace spojená s pandemií Covidu-19 přinesla proměnu programu desátého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárního divadla AKCENT, který pořádá Divadlo Archa. Letošní ročník představí nový covidem-19 inspirovaný divadelní princip: virtuální divadlo. Unikátní produkce pro online prostředí budou k vidění od 18. listopadu na festivalové stránce https://www.festivalakcent.cz/.

Akcent zahájí 18. listopadu mezinárodní konference No More Social Kissing zabývající se novými podobami umělecké spolupráce v době post-covidové. Tématem diskusí s umělci a odborníky v Edinburghu, Vídni, Gentu, Sheffieldu, Filadelfie, Buenos Aires, Budapešti, Bruselu a Pekingu budou nové možnosti vzájemného sdílení, umělecká mobilita v příštích letech i proměna kulturních vzorců. "Pandemie násilně zastavila tvorbu mnoha umělců. Jak se bude hrát divadlo v příštím roce? Jak bude vypadat činnost instituce performing arts v budoucnosti? A jak se promění kulturní vzorce a chování diváků? Tuto pro budoucnost klíčovou diskusi chceme otevřít společně se sítí našich lokálních i zahraničních partnerů," doplňuje Ondřej Hrab, ředitel Archy.


Konferenci bude moderovat Robert Palmer, bývalý ředitel direktorátu pro kulturu Rady Evropy, a diskutovat budou kromě jiných Tim Etchells, Lola Arias, Wen Hui, Pieter De Buysser a další.

Originální gamingová performance Jana Mocka Virtual Ritual_home přivádí diváky do paralelního světa online videoher (MMOG), do kterých se každý den po celém světě logují miliony lidí. Urbanista Osamu Okamura, YouTuber Atlet, fotografka a gamerka Adéla Vosičková 19. listopadu tuto performance vrátí na platformu YouTube, ze které původně vycházela. Nepůjde tak o prostý streaming divadla do online prostoru, ale o důslednou "live” analýzu digitální společnosti v jejím vlastním prostředí.

Kolektiv Nesladim a tvůrci inscenace Dům bez spánku připravují pro AKCENT divadelní videoukolébavku. Tento návod, jak se zklidnit a připravit svůj organismus na spánek bude mít svou premiéru 20. listopadu ve 22.00.

Co z roku 2020 bude nezbytné za 10 let? Nebo za 500 let? Zbytečná přítomnost, nebo budoucnost? Tyto otázky klade Spielraum Kollektiv ve své performativní instalaci Zbytečnosti. Volné divadelní uskupení tvůrců kolem Lindy Straub a Mathiase Strauba charakterizuje inovativní zapojení diváků. 21. listopadu k němu dojde prostřednictvím telemostu mezi prázdným divadlem a přeplněnými domácnostmi.

Co se stane, až nastane konec světa? Jak se hodláme zachránit a postarat jeden o druhého? Co nás může naučit dívčí síla? Jsme vůči ní dostatečně otevření? Nibiru III. - LOUD RING je postapokalyptická léčba, která zve diváky do fiktivního světa. V online verzi bude 22. listopadu tato produkce, jež vznikla ve spolupráci skupiny teenagerů s profesionálními umělci, představena alespoň virtuálně. AKCENT jej uvede společně s festivalem TANEC PRAHA.

Jaký je význam občanského postoje jednotlivce v současné společenské a politické situaci střední Evropy? Tuto otázku si na pozadí zpráv a reflexí událostí posledních let klade Divadlo Continuo a jeho online dokument, který kombinuje fragmenty z inscenace Poledne s rozhovory s účastníky demonstrace proti okupaci Československa z roku 1968. Kontext doplňují dobové materiály a rozhlasové a filmové nahrávky. Svou premiéru bude mít tento online dokument 24. listopadu.

Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT se zrodil v roce 2010 z potřeby představit českému publiku divadelní formu, pro kterou se později ustálil termín "dokumentární". "Cítili jsme, že v té divadelní tlačenici je třeba najít místo pro scénická umění se sociálním přesahem
a tvorbu, která se přímo inspiruje aktuální společenskou situací", říká zakladatelka a ředitelka AKCENTU Jana Svobodová. Festival si od počátku stanovil ambici propojovat evropské a světové tvůrce s místními divadelníky, kteří svůj divadelní výraz opírají o autentické události, příběhy či společenské postoje. Za deset let existence v rámci Akcentu v Arše vystoupili světově proslulí umělci jako Rimini Protokoll, She She Pop, Gob Squad, Forced Entertainment, Lola Arias, Ultima Vez, Wen Hui a Living Dance Studio a další.


Festival AKCENT 18. – 24. 11.
PROGRAM ONLINE na www.akcentfestival.cz

18. 11. / 15.00 – 17.30 / online
No More Social Kissing

19. 11. / 20.00 / online
Jan Mocek – Virtual Ritual_home

20. 11. / 22.00 / online
Kolektiv Nesladim - Dům (bez) spánku

21. 11. / 20.00 / online
Spielraum Kollektiv - Zbytečnosti

22. 11. / 20.00 / online
Nibiru III - Loud Ring

24. 11. / 20.00 / online
Divadlo Continuo – Poledne

 

Další akce v okolí

Velikonoční pondělí ve Folklore gar…

29.03.2024 - 01.04.2024
Praha

Velikonoční pondělí ve Folklore garden bude ve znamení folkloru a speciálního velikonočního menu. Návštěvníci se mohou…

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Zpověď démonického rockera, příběh …

04.04.2024 - 09.04.2024
Praha

Filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Fernanda Trueby nebo Alice Rohrwacher, ale i objevné debuty nastupující…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete