Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci

20.06.2013 - 13.10.2013 Žatec

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci vás zve do hlavní budovy na novou výstavu "PRAVĚKÝ A SOUČASNÝ ŠPERK". Vernisáž se koná 20. června od 17 hodin.Ojedinělá výstava předmětů sloužících k ozdobě lidského těla, vlasů a oděvu.Expozice nabízí unikátní možnost na jednom místě spatřit šperky staré i několik tisíc let a porovnat je s výrobky současných výtvarníků. Prezentace tak rozsáhlé…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Louny
Obec
Žatec

Fotogalerie k článku

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci vás zve do hlavní budovy na novou výstavu "PRAVĚKÝ A SOUČASNÝ ŠPERK". Vernisáž se koná 20. června od 17 hodin.

Ojedinělá výstava předmětů sloužících k ozdobě lidského těla, vlasů a oděvu.

Expozice nabízí unikátní možnost na jednom místě spatřit šperky staré i několik tisíc let a porovnat je s výrobky současných výtvarníků. Prezentace tak rozsáhlé kolekce pravěkého a moderního šperku je umožněna jen díky ochotě a spolupráci celé řady institucí, ateliérů i jednotlivých renomovaných autorů, ale i studentů umělecko-průmyslových škol. Touha zdobit své tělo a oděv je stará jako lidstvo samo. Budete sami překvapeni v jak nekonečné variabilitě a škále použitých materiálů jsou tyto ozdobné předměty pojaty a zpracovávány. A ačkoliv jde v principu stále o totéž, je studnice inspirace na toto téma i do budoucna prakticky nevyčerpatelná. Již od pravěku vystupují mnohé ozdoby v roli, která spojuje funkci estetickou s funkcí praktickou (např. ozdobná spínadla oděvu). K jedněm z mnohotvárných významových rovin šperků patří i forma reprezentativní, kdy předmět je zároveň atributem moci, společenského postavení či příslušnosti k určité skupině lidí. V neposlední řadě lze zmínit i šperk jako magický či symbolický předmět, jemuž je jeho nositelem připisována zvláštní funkce či význam.
Jako bonus je pro návštěvníky výstavy připravena prostorová rekonstrukce keltské rodiny z doby železné, včetně dobového oděvu, šperků a bojovnické výzbroje.

Pouze v den vernisáže budou moci návštěvníci spatřit v originálech unikátní šperky germánské ženy z doby kolem roku 300. Bohatě vybavený hrob byl objeven při výzkumu v pískovně u Soběsuk na Žatecku a řadí se mezi nejnákladněji vybavené pohřby z mladší doby římské u nás.

Výstava potrvá do 13. října.

Otevírací doba:

ÚT - PÁ: 9.00 - 17.00
SO - NE: 13.00 - 17.00
PONDĚLÍ: ZAVŘENO
/POLEDNÍ PŘESTÁVKA: 12.00 - 12.30/
Poslední prohlídka v 16.30
O státní svátky a 31.12. zavřeno

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Army Urban Challenge 2024 - Žatec

14.06.2024 - 15.06.2024
Žatec

Adrenalinový zážitek, který je opravdu pro každého!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete