Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Procházky Prahou: Malá Strana - Praha

17.11.2020 - 31.12.2020 Praha

Malebná čtvrť, v níž dominuje kostel sv. Mikuláše

Adresa a kontaktní informace

Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Stáhnout: Čtyři přístupné procházky v Praze
Ačkoli je tato brožura určena především lidem, kteří používají ruční nebo mechanické invalidní vozíky, může být také zdrojem inspirace pro rodiče s kočárky nebo kohokoli s fyzickými omezeními.

Hodnocení obtížnosti:
 Střední až obtížná
Délka trasy:
 2 km

Terén na trase je v několika úsecích velmi náročný, často vydlážděný drsnými historickými dlažebními kameny (místně označovanými jako kočičí hlavy) s výraznými bočními svahy chodníků, takže v některých kratších úsecích je nutné použít silnici. Všichni dobrodruzi však budou odměněni příjemným odpočinkem v klidných zahradách ukrytých za zdmi paláce na Malé Straně a neobvyklou architekturou této půvabné čtvrti. Důrazně doporučujeme doprovod pro tuto trasu.

POPIS TRASY

| → Klárov → U Lužického semináře → Kampa →

Prohlídka začíná na křižovatce Klárov. Nejbližší tramvajová zastávka je částečně přístupná Malostranská a stejnojmenná stanice metra pro vozíčkáře.

Trasa nás nejprve vede přes přechod pro chodce se semafory a se sníženými obrubníky do Letenské ulice. Povrch Letenské ulice tvoří hrubá dlažba; navíc je nutné překonat tramvajové koleje. Chodník ulice U Lužického semináře je převážně dlážděný mozaikovými dlaždicemi s kombinací příčného (do 5%) a podélného sklonu (do 4%). Příjezdové cesty u vchodů do sousedních budov podél trasy jsou navíc po celé šířce chodníku ve výrazném příčném svahu a mají drsné povrchy.

Poměrně nenápadným vchodem v obvodu barokní zdi vstoupíme do Vojanské zahrady (Vojanovy sady). Vojanská zahrada má charakter anglického parku a vedle okrasných stromů a tří barokních kaplí je hlavním lákadlem sadu ovocný páv. Součástí Vojanské zahrady je dětské hřiště se sociálním zařízením včetně upraveného WC. Nevyhovující rampa však vede do koupelny (až 18%).

Pokračováním ulicí U Lužického semináře se dostáváme na malé náměstí. Z křižovatky s Míšňskou ulicí, kde po chodníku sestoupíme po sníženém obrubníku, pokračujeme po silnici s drsnou historickou dlažbou. (Provoz je mírný a pohyb turistů po těchto silnicích je na Malé Straně běžným jevem, o kterém řidiči vědí.)

Trasa pokračuje pod obloukem Karlova mostu směrem na Kampu, kde je povrch silnice tvořen menšími žulovými dlažebními kostkami nebo asfaltem.

Kampa je malý ostrov, oddělený od Malé Strany umělým vltavským kanálem Čertovka. Stavba kanálu Rožmberk umožnila regulaci průtoku vody pro mlýny, z nichž tři přežily dodnes. Patří mezi ně Sovovy mlýny, které dnes po rozsáhlé rekonstrukci a moderním přístavbě obsahují muzeum umění - Museum Kampa - s významnou sbírkou obrazů a sochařství 20. století. Kampa Park je relaxační místo, které nabízí příjemné prostředí s lavičkami a krásným výhledem na řeku a Karlův most podél jeho cihlové zdi u řeky. Přístup na veřejné toalety s dobře upravenou toaletou komplikuje opět nevhodná rampa (sklon 15%).

→ Maltézské náměstí → Prokopova → Karmelitská →

Pokračujeme po asfaltové silnici a po malém mostě opouštíme Kampu a dostáváme se do klidné zahrady Nostického paláce. Projdeme zahradou do Nosticovy ulice, kde musíme znovu projít klidnou cestu vydlážděnou drsnými dlážděnými kameny. Poté můžeme pokračovat po pravém chodníku s mozaikovými dlaždicemi až na Maltézské náměstí. Jeho oblast je definována několika menšími paláci. Největší a nejvýznamnější je barokní Nostický palác zdobený sochami imperátorů a rokokovým portálem.

Využijeme křižovatku se sníženými obrubníky na křižovatce Lázeňské ulice a odbočíme na Prokopovu. Nezapomeňte se ohlédnout za kostelem Kostel Panny Marie pod řetězem (Kostel Panny Marie pod řetězem), který je jednou z nejvýznamnějších sakrálních památek Prahy.

Pravý chodník (s občasným bočním sklonem) ulice Prokopova nás zavede do ulice Karmelitská. Pokračováním po Karmelitské ulici můžeme s malou objížďkou prohlédnout kostel Panny Marie Vítězné. Původně pozdně renesanční luteránský kostel byl přestavěn karmelitánmi po bitvě na Bílé hoře (1620). Světoznámá památka, která se zde nachází, je uctívaná vosková socha Pražského Jezulátka, španělské dílo ze 16. století. Ke vstupu do kostela se, bohužel, vede po schodišti; i boční vchod je bezbariérový.

V opačném směru nás Karmelitská ulicí povede po pravém chodníku na Malostranské náměstí (Malostranské náměstí), kterému dominuje kostel sv. Mikuláše, vynikající dílo uznávaných stavitelů baroka, otec a syn, Christopher a Kilian Dientzenhofer. Bohužel je tento kostel také nepřístupný pro invalidní vozíky.

→ Malostranské náměstí → Letenská → Klárov → |

Obloukem na jihovýchodní straně Malostranského náměstí se přibližujeme k Mostecké ulici.

Tady můžeme znovu odbočit a vydat se ke Karlovu mostu. Vydáme se po pravé straně Mostecké ulice širokým mozaikovým dlážděným chodníkem. Přechod přes Lázeňskou ulici má snížené obrubníky a výrazný sklon (až 18%) a povrch vozovky, který překonává, je hrubý. Před chodníkem k mostu se nachází obrubníková rampa z chodníku na silnici. Úzký chodník v průchodu pod Malostranskými mosteckými věžemi má extrémně omezenou průchozí šířku. Proto je vhodné pokračovat po silnici z chodníku v Mostecké ulici, který se později změní na pěší zónu.

Stejnou cestou se vracíme na Malostranské náměstí a dále pokračujeme v prohlídce kolem Kaiserštejnského paláce, domu U Flavínů a Malostranské besedy na východní straně náměstí.

Odbočíme po pravém chodníku na Letenskou ulici. Ohlédnutí na opačné straně, ke kostelu sv. Tomáše se zakřiveným průčelím, přestavěného Dientzenhoferem, jasně ukazuje, proč se vrcholně barokní styl někdy nazývá "dynamický".

Pokračujeme Letenskou ulicí, podél budovy Ministerstva financí České republiky, kolem níž pokračujeme přechodem pro chodce se sníženými obrubníky na druhou stranu ulice. Povrch silnice je opět z hrubé dlažby, navíc je nutné přejet tramvajové koleje.

Dřevěná brána, která se nachází hned u přechodu, nás vede do barokní Valdštejnské zahrady , jednoho z nejkrásnějších míst v Praze. Je součástí rozsáhlého palácového komplexu postaveného Albrechtem z Valdštejna, vévodou z Frýdlantu. V paláci se nyní nachází Senát České republiky. Tato bezbariérová zahrada s velkou Salla Terrena, fontánami a velkolepými sochami je přístupná veřejnosti během dne od dubna do října.
V zahradě je galerie bronzových soch zobrazujících postavy z řecké mytologie od nizozemského sochaře Adriena de Vriese. Vystavené sochy jsou replikami originálů, které byly na konci třicetileté války odvedeny švédskou armádou jako válečná kořist.

Ze zahrady opouštíme východní bránu u jezera čtvercového půdorysu a pokračujeme do Klárova, výchozího bodu trasy. Zde můžeme procházku zakončit návštěvou galerie Valdštejnské jízdárny s krátkodobými výstavami Národní galerie.

 

Doporučené orientační body na trase

Sovovy mlýny - Museum Kampa
U Sovových mlýnů 2, Praha 1, www.museumkampa.cz

  • přístup bočním vchodem z jihovýchodní strany (dvoukřídlá brána: šířka 2x172 cm)
  • přístup na výstavní plochu nádvořím s hrubými kamennými dlaždicemi a podélným sklonem (10-13%)
  • zúžený vstup do stálé expozice Konírna (dvoukřídlé dveře šířka 2 x 52 cm)
  • zúžený vstup na krátkodobou výstavu Gallery Museum Kampa (dvoukřídlé dveře šířka 2 x 60 cm)
  • vnitřní prostor pro manévrování je dostatečný
  • výtah (automaticky se otevírající dveře: šířka 119 cm; klec: šířka 130 cm, hloubka 240 cm) spojující přízemí se 3. patrem Galerie Museum Kampa
  • vertikální plošina (plocha plošiny: šířka 104 cm, hloubka 130 cm, nosnost 500 kg) na výstavě ve 3. patře
  • vertikální plošina (plocha plošiny: šířka 102 cm, hloubka 120 cm, nosnost 500 kg) na terase ve 3. patře
  • přístupné WC v přízemí Galerie Museum Kampa (šířka dveří 90 cm; šířka kabiny 182 cm, hloubka 242 cm)

Valdštejnská zahrada
Valdštejnské náměstí 17/4, Praha 1, www.senat.cz

  • přístup bočním vchodem z Letenské ulice (jednokřídlé dveře: šířka 85 cm)
  • přístup bočním vchodem z Klárova (jednokřídlé dveře: šířka 90 cm, výška prahu 4 cm) přes silnici s hrubými dlaždicemi
  • vnitřní prostor pro manévrování je dostatečný
  • průchody minimální šířka 80 cm
  • drtič jemně povrchy cest
  • sklon plošných cest maximálně 2%
  • částečně přístupná toaleta na levé straně Salla Terrena (šířka dveří 102 cm; kabina: šířka 248 cm, hloubka 158 cm)

Valdštejnská jízdárna
Valdštejnská 3, Praha 1, www.ngprague.cz

  • přístup z vyvýšené galerie v prostoru poblíž stanice metra (šířka dvoukřídlých dveří 2x84 cm)
  • vnitřní prostor pro manévrování je dostatečný
  • průchody minimální šířka 80 cm
  • výtah (automaticky otevírané skleněné dveře šířka 80 cm; klec: šířka 120 cm, hloubka 130 cm) propojující suterén až do 1. patra
  • upravená toaleta v suterénu (šířka dveří 80 cm; kabina: šířka 146 cm, hloubka 138 cm)

 

WC


Veřejné WC: Kampa Park

  • nachází se v samostatné budově
  • přístup přes strmou rampu (sklon 15%, šířka 175 cm, délka 350 cm)
  • přístup hlavním vchodem (šířka jednokřídlých dveří 93 cm)
  • vnitřní prostor pro manévrování je dostatečný
  • přístupné WC (šířka dveří 80 cm; kabina: šířka 183 cm, hloubka 199 cm)
  • postačuje prostor vedle záchodové mísy (šířka 93 cm)
  • záchodová mísa je vybavena dvěma sklopnými držadly

Podrobný popis přístupnosti doporučených a dalších vlastností na trase najdete na pragueaccessibilitymap.eu .

Další akce v okolí

Chcete se správně hýbat a zbavit bo…

30.03.2024 - 30.03.2024
Praha

Jak mít pružné i silné tělo? Jak předcházet bolesti zad, případně jak se tyto problémy můžete pokusit napravit? Pomohou…

Velikonoční víkend v Mandarin Orien…

30.03.2024 - 31.03.2024
Praha

Velikonoce v hotelu Mandarin Oriental, Prague se letos ponesou v kreativním i duchu. Kromě tradičních velikonočních…

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete