Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Svatojánská brána k řemeslu Plasy

23.06.2018 Plasy

"Svatojánská brána k řemeslu… aneb Jak mistr Matěj Ondřej Kondel k zednické lžíci přišel" Historické dílny Centra stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea odhalí některé ze svých pokladů. 23. června 2018 / 15.00 – 22.00 hodinJak vypadal život na barokním hospodářském dvoře? Kdo je mistr Ondřej? Jak to vypadá, když ožijí dílny Dvora stavebních řemesel v Centru stavitelského…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Centrum stavitelského dědictví Plasy
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-sever
Obec
Plasy

Fotogalerie k článku

"Svatojánská brána k řemeslu… aneb Jak mistr Matěj Ondřej Kondel k zednické lžíci přišel"

 

Historické dílny Centra stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea odhalí některé ze svých pokladů.

23. června 2018 / 15.00 – 22.00 hodin

Jak vypadal život na barokním hospodářském dvoře? Kdo je mistr Ondřej? Jak to vypadá, když ožijí dílny Dvora stavebních řemesel v Centru stavitelského dědictví Plasy? Co všechno je potřeba k tomu, než si vyrobíte "obyčejnou" zednickou lžíci? Odpoledne a v předvečer svátku svatého Jana se otevře Dvůr stavebních řemesel Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea v areálu plaského kláštera a vydá některá ze svých tajemství.

Historické dílny ve Dvoře stavebních řemesel jsou výjimečné hlavně tím, že stroje a nástroje, které se v nich skrývají, už mnohdy ve svém věku překročily stovku, a přesto jsou stále plně funkční. Ukázat je veřejnosti při práci však není úplně jednoduchý úkol. Odborným garantem pro akci, která se bude konat v Centru stavitelského dědictví v Plasích den před svátkem svatého Jana, se stal odborník na restaurování kovových prvků, strojů a technických památek Václav Holásek. "Schopnost strojů plnit svou funkci až do dnešní doby jsme chtěli ukázat při vytváření nějakého konkrétního smysluplného výrobku," říká důrazně. "Nemám rád, když se věci dělají jenom tak na oko, aby se něco dělo."

Jako výrobek, na jehož výrobě se bude ukazovat, jak stroje pracují, si se svými spolupracovníky zvolil zednickou lžíci. "Zednická lžíce je atributem všech stavitelů a zedníků a my tu v rámci Národního technického muzea vytváříme Centrum stavitelského dědictví. Lze si vůbec zvolit něco příznačnějšího?" vysvětluje výběr Jakub Chaloupka, kurátor sbírky stavitelství. Návštěvníci budou mít možnost nejenom vidět historické dílny v provozu, ale rovněž se do tohoto provozu aktivně zapojit. Kdo se rozhodne si zednickou lžíci sám vyrobit, bude si muset nejprve pořídit materiál, a pak si u různých řemeslníků nechat zhotovit jednotlivé díly tak, aby si na konci mohl odnést celou lžíci, kterou si za odborné asistence sám zhotovil.

Svatojánské brána k řemeslu v Centru stavitelského dědictví v Plasích je součástí Letního barokního festivalu Plzeňského kraje. Celým dnem bude návštěvníky provázet postava Matěje Ondřeje Kondela. Proč zrovna jeho? Kdo to vlastně byl? To se návštěvníci dozvědí v "kramářské písni", kterou si pro tuto příležitost připravili nadšenci z Centra stavitelského dědictví Plasy. V jejich režii jsou připraveny také speciální komentované prohlídky Dvora stavebních řemesel.

Program celého odpoledne a večera bude provázet řada dalších divácky atraktivních doprovodných akcí. Návštěvníci se mohou těšit na důkladné seznámení s barokní kuchyní a to v teorii i praxi, budou se moci obdivovat půvabu fríského koně a jeho bravurnímu zvládnutí – vždyť přeci barokní hospodářský dvůr bez dobré kuchyně a silného koně si lze jen těžko představit, na nejmladší návštěvníky bude čekat barokní kolotoč. Svatojánskou slavnost pak zpestří hudební doprovod skupiny Fiakr a příznivci klasické hudby se mohou těšit na večerní koncert barokní hudby v podání souboru Ensemble Inégal. Program ukončí Svatojánský barokní ohňostroj.

Akce se koná v Centru stavitelského dědictví Plasy Národního technického muzea v sobotu 23. června 2018 od 15.00 do 22.00 hodin .

 

Program:

oživené expoziční dílny Dvora stavebních řemesel
výroba zednické lžíce
speciální komentované prohlídky
workshopy nejen pro děti
"Jak mistr Matěj Ondřej Kondel k zednické lžíci přišel"
- kramářská píseň v podání kolektivu NTM CSD Plasy
"Život v hospodářském dvoře bez koně? Nepředstavitelné."
- ukázky práce s fríským koněm
"Veselá mysl hostí více sytí, nežli krmě nebo pití"
- interaktivní prezentace barokní kuchyně
hudební doprovod odpoledním programem
– staropražská kapela FIAKR
• večerní koncert barokní hudby v podání souboru
ENSEMBLE INÉGAL
Svatojánský barokní ohňostroj na závěr

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete