Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Umění za čárou - Praha

11.05.2020 - 31.03.2021 Praha

Umění za čarou je prvním z projektů, které mají představit pražské metro jako prostor, který je otevřený současnému umění.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Projekt vzniká ve spolupráci Dopravního podniku a Galerie hlavního města Prahy a otevírá tak do budoucna spolupráci dvou významných městských institucí. Dopravní podnik se rozhodl zaštítit krátkodobé realizace v metru. Vnímá je jako nástroj pro zkvalitnění prostředí, kte­rým denně projde až milion cestujících.

Pražské metro od po­čátku jeho provozu doplňují desítky kvalitních uměleckých děl. Mozaiky, sochy, objekty ale také světelné instalace jsou jeho součástí již od jeho zprovoznění v roce 1974. Řada z nich byla v minulých letech poškozena nebo dokonce zcela odstraněna. Díla světově uznávaných umělců, jakými jsou Stanislav Kolíbal, Václav Cigler, dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychto­vá, Františka Víznera a mnoha dalších dotvářela či stále dotvá­ří unikátní tvář metra v Praze.

Výstava Umění za čarou představí výběr výjimečných děl silných uměleckých osobností. Fotografické práce či fotografie dokumentu­jící jejich projekty bude možné vidět od května do konce roku 2020 na plochách za kolejištěm stanic Náměstí Republiky B, Florenc B, Můstek A a Karlovo náměstí B.

Výběr stanic vychází z faktu, že na designovém obložení nástupišť zbyly prázdné bývalé reklam­ní plochy, které před svým odstraněním poslou­ží jako platforma pro umělecký projekt. Odtud také pochází název této neobvyklé "výstavy" – díla jsou umístěna za bezpečnostní čarou koleji­ště. Tato čára však nemá být bariérou mezi ces­tujícími a uměleckými díly. Součástí prezentace jsou proto popisky k jednotlivým dílům v každé stanici. Připravují se také komentované prohlíd­ky, které zájemcům přiblíží jak samotná díla, tak historii a architekturu jednotlivých stanic.

Umění za čarou je jednorázovým projektem; představené práce zůstanou ve stanicích jen několik měsíců. Jeho snahou je upozornit na uměleckou, technickou a vizuální komplexnost jednotlivých stanic metra, aby lidé ocenili jejich kvalitu, zamilovali si je a v budoucnu stáli na stra­ně jejich ochránců.

Vystavující umělci: Krištof Kintera, Jiří Kovanda, Markéta Othová, Ondřej Přibyl, Lucia Sceranková, Timo, Hynek Alt – Aleksandra Vajd, Lukáš Jasanský – Martin Polák

Další akce v okolí

Matěj Boček / Výstup z rezidence 20…

04.04.2024 - 04.04.2024
Praha

Pragovka Gallery pořádá 4. dubna od 18 hodin prezentaci výstupu z rezidence umělce Matěje Bočka.

Performance František Dvořák & Jiří…

04.04.2024 - 04.04.2024
Pragovka Gallery

Pragovka Gallery vás 4. dubna od 18 hodin zve na doprovodný program k aktuální skupinové výstavě Heuristický…

Comic-Con Prague 2024

05.04.2024 - 07.04.2024
Praha

Legendární událost Comic-Con popáté v Praze! Nejslavnější popkulturní festival se zaměřuje na filmy a seriály, hry,…

Hravé neděle na Zážitkovce Praha - …

07.04.2024 - 07.04.2024
Zážitkovka Praha

Pomalujte a odneste si tričko s čupr chobotnicí, hrajte novinky i topovky od Kvída.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 28. březen

Dnes má svátek Soňa

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete