Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku - výstava - Muzeum Českého ráje v Turnově

11.10.2012 - 27.01.2013 Turnov

Bylinkami a ovocem proti nemocem  – Tradiční podomácká výroba nápojů z ovoce a bylin Člověka po řeči, bylinu po vůni – říkávaly naše babičky.V této lidové moudrosti je zřej­mě nejlépe pojmenován vztah lidí k bohatství naší květeny a stromoví, které naplňuje téměř všechny naše smysly – čich, hmat, zrak a v neposlední řadě i chuť. V lidové kultuře v Pojizeří a Podkrkonoší byly rostliny a plody…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Muzeum Českého ráje v Turnově
Oblast
Severovýchod
Kraj
Liberecký kraj
Okres
Semily
Obec
Turnov

Fotogalerie k článku

Bylinkami a ovocem proti nemocem  – Tradiční podomácká výroba nápojů z ovoce a bylin Člověka po řeči, bylinu po vůni – říkávaly naše babičky.

V této lidové moudrosti je zřej­mě nejlépe pojmenován vztah lidí k bohatství naší květeny a stromoví, které naplňuje téměř všechny naše smysly – čich, hmat, zrak a v neposlední řadě i chuť. V lidové kultuře v Pojizeří a Podkrkonoší byly rostliny a plody stromů nejen nenahraditelnou surovinou pro přípravu tradičních pokrmů a pevnou součástí jídelníčku, ale především zaujímaly významné místo v lidovém léčitelství. Léčivé účinky rostlin a bylinek znali naši předko­vé odpradávna. Věděli, že byliny tají všemocné kouzlo, a že celá řada rostlin, plodů, nej­různější zelenina a ovoce, i květiny rostoucí volně v přírodě i pěstované na zahrádkách mají neobyčejně příznivé a léčivé účinky na lidské zdraví. Odpradávna byla podobná magická síla a zvláštní moc připisována stromům a jejich plodům. Jejich kult měl významné místo v tradiční lidové kultuře mnoha národů. Strom byl považován za ztělesnění života, moudrosti, trvalosti a plodnosti. Stále zelené stromy značily dlouhověkost a nesmrtelnost, zatímco opadavé znovuzrození. Některé druhy dřevin byly spojovány s čarovnými představami. Byliny, květiny, stromy a jejich plody však měly v lidovém prostředí i prozaičtější využití.  Plody stromů a keřů, kořeny a natě rostlin byly důležitou součástí tradiční lidové stravy. Z květů, lístků a natí rostlin se připravovaly polévky, nádivky a omáčky. Rostliny a byliny se přidávaly do pokrmů jako koření, které dodávalo jednoduchým pokrmům charakteristickou chuť. Rozmanitým způsobem se v tradiční lidové stravě zpracovávalo ovoce. Vařily se z něho omáčky, přidávalo se do nákypů a knedlíků. Z čerstvého i konzervovaného ovoce se připravovaly nádivky a náplně do pečiva. V neposlední řadě se z těchto surovin vyráběly alkoholické nápoje, které měly široké použití v lidovém léčitelství. Výstava, kterou připravili Vladimíra Jakouběová a Jan Prostředník, přiblíží návštěvníkům nejen tradiční způsoby podomácké přípravy nápojů z ovoce a bylin, které naši předkové užívali k léčení různých neduhů i k potěšení srdce a mysli, ale zároveň je seznámí s historií lidového léčitelství a s jeho kořeny ve starověkých kulturách.

Otevřeno

denně kromě pondělí :květen – září: 9:00 – 17:00 hod. říjen – duben: 9:00 – 16:00 hod.

Kontakt Tel: 481 322 106 mail@muzeum-turnov.cz

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

SVÁTEČNÍ auto moto farmářské a bleš…

08.05.2024 - 08.05.2024
Obec Tuhaň na Semilsku…

Akce s více než 45letou tradicí, dříve známá pod názvem - ,,burza Chuchelna,,. Nyní v obci Tuhaň na Semilsku, rodná…

Hypnotizér v Turnově | duben 2024

25.04.2024 - 25.04.2024
Trávnice 670, Turnov

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete