Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Nové Zámky

Nesovice

Renesanční zámek Nové Zámky se tyčí na návrší nad nedalekou obcí Nesovice v okrese Vyškov, Jihomoravský kraj. Historie zámku Základy novozámeckého sídla byly položeny v roce 1561 Závišem z Víckova na Boleradicích, sídlícího na tvrzi v Dobročkovicích. Poloha nad říčkou Litavou a velkolepé plány stavby zámku (původně mělo jít o typ severoitalského kastelu - realizováno je však pouze východní a část…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Nesovice
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Jihomoravský kraj
Okres
Vyškov
Obec
Nesovice
Telefon

Renesanční zámek Nové Zámky se tyčí na návrší nad nedalekou obcí Nesovice v okrese Vyškov, Jihomoravský kraj.

Historie zámku

Základy novozámeckého sídla byly položeny v roce 1561 Závišem z Víckova na Boleradicích, sídlícího na tvrzi v Dobročkovicích. Poloha nad říčkou Litavou a velkolepé plány stavby zámku (původně mělo jít o typ severoitalského kastelu - realizováno je však pouze východní a část severního křídla se vstupní věží) hovoří o společenském i finančním postavení majitele. Na stavbě zámku se podílel projektant Vlach ze severní Itálie. Stavební práce trvaly nepřetržitě až do Závišovy smrti v roce 1569. Po něm se majitelem panství stal Přemek z Víckova, který sice ve výstavbě pokračoval, ale již v roce 1575 prodal Nové Zámky bratřím Jindřichu a Zikmundu ze Zástřizl, za nichž byly dokončeny renesanční sgrafitové fasády a atika stavitelem Tobiášem z Kladska.

Poslední stavební práce, probíhající koncem 16. století, proběhly pouze jako zpevnění současného stavu hranolovou věží a byla dostavěna dvojitá hradební zeď. Tím byly dovršeny veškeré rozsáhlé stavební činnosti na dlouhou dobu a zámek dostal zhruba současnou podobu, tj. tvar písmene L. Majitelé zámku se rychle střídali, žádný z nich však zámek úplně nedokončil podle původních plánů. V polovině 18. století získal Nové Zámky Josef Leopold Petrasch, zakladatel olomoucké obrozenecké společnosti Societas incognitorum (Společnost neznámých), za něhož se na Nových Zámcích předváděly antické hry.

V roce 1798 koupil statek kníže Alois Josef z Lichtenštejna a spojil jej s bučovickým panstvím. Tím ztratil zámek svůj původní význam jako panské sídlo a začal chátrat. Zámecké opevnění bylo rozebráno, západní část severního křídla byla odbourána. Lichtenštejnové přenechali zámek majiteli cukrovaru E. Seidlovi, pak náležel slavkovskému cukrovaru a po první světové válce Zemědělskému legionářskému družstvu. Po roce 1945 se staly Nové Zámky majetkem státu a později přešli pod správu Krajského památkového střediska v Brně. Zámek měl také svou smutnou minulost, za socialismu sloužil jako stáje pro dobytek, drůbežárna či sýpky. Tehdy památka přišla např. o vnitřní freskovou výzdobu. Koncem 80. let započaly rekonstrukční práce. Původním záměrem bylo zámek zpřístupnit a instalovat zde expozici charakterizující česko-italské umělecké vztahy. Po roce 1989 zámek přešel pod správu Moravského zemského muzea a nadále pokračovaly rekonstrukční práce. Po restitučním řízení byl zámek v letech 2001 - 2002 předán rodině Floriánových, která jej v roce 2003 zpřístupnila veřejnosti.

Jako v Toskánsku...

Původní plánovaná expozice zde není instalována, zámek však stojí za návštěvu, protože se jedná o unikátní doklad rané moravské renesance. Od roku 2004 je zpřístupněna také vyhlídková věž. Při návštěvě Nových Zámků napadne návštěvníka otázka: "Zda-li nejsme v Toskánsku…?" Nové Zámky jsou architektonicky obratným propojením mizejícího hradního typu - italského kastelu a nového, reprezentačně pojatého, fortifikovaného zámeckého sídla ve stylu italské vily "barco". Na zámku zaujmou především střešní atiky s volutovými štítky a tzv. vlaštovčími ocasy. Něco takového totiž u nás nikde jinde nenajdeme. Na nádvorní straně najdeme renesanční arkády. Jsou také zachovány zbytky renesančních kleneb a maleb. Historická expozice je vytvořená ze starých fotografií a pohlednic, jsou zde také výtvarné práce dětí místní ZŠ, pamětní síň - sbírky p. Floriana, náznaková zámecká instalace - neorenesanční mobiliář.

Tipy na výlet

V nedalekých Bučovicích najdete kromě zámku také židovský hřbitov nebo Muzeum Bučovice. Vystoupit můžete na rozhlednu Bukovanský mlýn, prohlédnout si zámek Kyjov, Vlastivědné muzeum Kyjov, barokní zámek Milotice, rozhlednu Johanka u Hýsel, zříceninu hradu Střílky, pseudogotický zámek Bzenec nebo zámek Slavkov u Brna.

Ubytování najdete ve Vyškově.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete