Statistika našeho portálu

  • 102 312 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu 2024 - Praha

24.04.2024 - 30.04.2024 Praha

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Vinohradský Parlament
Oblast
Praha
Kraj
Praha
Okres
Praha
Obec
Praha

Fotogalerie k článku

Dnes by si smažený sýr s vysokou gastronomií spojil málokdo. Za první republiky si na něm do vyhlášených restaurací chodili pochutnávat i takové osobnosti jako Vlasta Burian nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Tenkrát se kostka ementálu nebo gorgonzoly zamotávala ještě do slaniny a teprve pak obalovala v trojobalu. Takto připravený smažák patřil mezi luxusní a drahé předkrmy.

Ač by se mohlo zdát, že smažák je typicky české jídlo, za národní lahůdku jej považuje mnoho dalších národů. První zmínky o smaženém sýru pocházejí ze středověké Itálie a Egypta, oblibu ale rychle získal i ve Francii, Řecku nebo v Americe. V Čechách jeho popularita postupně rostla za minulého režimu.

"Přestože je smažák znám v mnoha kulturách, s tatarkou a brambory nebo hranolky se podává jen u nás. Je to taková naše česká specialita," komentuje šéfkuchař Vinohradského parlamentu Jan Pípal.

Místo eidamu frčí blaťácké zlato, čedar nebo tvarůžky
Smažený sýr už ale dávno neznamená jen obalovaný eidam. V minulosti se používal ementál nebo moravský bochník, dnes najdete mnoho dalších a chutnějších variant. "Gouda, hermelín, blaťácké zlato, olomoucké syrečky nebo čedar. To jsou všechno druhy sýra, z nichž se dá smažený sýr udělat, a rozhodně to není celý výčet. Co sýr, to jiná chuť, a tak i jiný chuťový zážitek," vyjmenovává Jan Pípal.

Po loňském úspěchu smažákové akce letos ve Vinohradském Parlamentu chystají druhý ročník. Od 24. do 30. dubna tak budete moci ochutnat blaťácké zlato v mandlích s bramborami na loupačku, farmářským tvarohem a jarním salátem, cheese a chips, olomoucké syrečky obalované v panko strouhance s domácími hranolky a tatarkou s medvědím česnekem, smažené sýrové knedlíky plněné sýrem s houbovou omáčkou, smažený čedar v housces rajčatovou salsou, pikantní majonézou a opečenými brambory a smažák v přepuštěném másle, obalovaný eidam s rohlíčkovými brambory, domácí tatarkou a hlávkovým salátem.

Pár vychytávek na smažák doma
Smažený sýr je pokrm, který si snadno připravíte i doma. Aby se vám opravdu povedl a nikde nevytekl, stačí následovat pár rad. Těstíčko při smažení nepopraská, když sýr obalíte v trojobalu dvakrát. Po obalení nechte sýr chvíli odležet při pokojové teplotě, obal se vysuší a zpevní. Obalený sýr smažte na přepuštěném másle, dostane výraznější chuť. Sýr smažte vždy v hluboké pánvi nebo hrnci, aby byl dostatečně ponořený v rozpuštěném másle či oleji.

Další akce v okolí

Růžový máj 2024 - Praha

18.05.2024 - 18.05.2024
Rašínovo nábřeží

V polovině května dorazí do Prahy 30 vinařů. Dovezou šest tisíc lahví růžového vína.

Hostivařská 15 2024 - Praha

15.09.2024 - 15.09.2024
Praha

Hostivařská 15 se letos bude konat již po šesté, odstartuje již 15. září z areálu pivovaru Hostivar 2 v Praze.…

Královský košt Praha 2024

30.11.2024 - 30.11.2024
Praha

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Open House Praha 2024

13.05.2024 - 19.05.2024
Praha

Přátelé architektury a designu, máme pro vás skvělou zprávu! Festival Open House Praha se vrací tento rok ve velkém…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 14. květen

Dnes má svátek Bonifác

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete