Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zřícenina hradu Krašov

Bohy

Na zříceninu hradu Krašov vede přibližně 8 km dlouhá turistická značka z města Kožlany, nejblíže položená obec se jmenuje Bohy.Historie hradu Jeden z nejstarších českých šlechtických hradů před rokem 1232 založil Jetřich z rodu Hroznatovců. V majetku jeho potomků, kteří se po hradě psali "z Krašova" byl hrad do poloviny 14. století. V období husitských válek byl Krašov pevnou oporou kat…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Bohy
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-sever
Obec
Bohy
Telefon

Fotogalerie k článku

Na zříceninu hradu Krašov vede přibližně 8 km dlouhá turistická značka z města Kožlany, nejblíže položená obec se jmenuje Bohy.

Historie hradu

Jeden z nejstarších českých šlechtických hradů před rokem 1232 založil Jetřich z rodu Hroznatovců. V majetku jeho potomků, kteří se po hradě psali "z Krašova" byl hrad do poloviny 14. století. V období husitských válek byl Krašov pevnou oporou katolické strany. Po éře střídání majitelů zde do roku 1529 sídlily postupně dvě větve pánů z Kolovrat. Za Svitáků z Landštejna byl hrad v polovině 16. století renesančně přestavěn.

Následně se majitelé opět často střídali, až v roce 1649 zámek a panství, zpustošené za třicetileté války, zakoupil Jan Gref z Grefenberka se svým zetěm Františkem Miseronim z Lisonu. Rod Miseroni, pocházející z Itálie, zbohatl na mistrném broušení a řezbě drahokamů. František Miseroni byl schopným úředníkem, ovšem na poddané byl ras a se sousedy měl velké spory. Nakonec jej jeden poddaný smrtelně postřelil a jeho syn Norbert, který ve sporech se sousedy pokračoval, byl roku 1678 nucen Krašov prodat majitelům sousedního panství, plaským cisterciákům. Zámek nebyl čtvrtstoletí obýván, až roku 1701 přistoupili řeholníci k jeho barokním úpravám na letní sídlo. Po zrušení plaského kláštera roku 1785 zámek rychle pustnul, okolo roku 1800 byl již ve zříceninách. V letech 1970-1971 zde probíhal archeologický průzkum.

Dispozice hradu

Dispozice hradu byla dvojdílná, o předhradí, narozdíl od hradního jádra, toho však mnoho nevíme. Zadní část jádra tvořila hradba, k níž se na nejchráněnější straně nad řekou přimykal palác. Vstup do této zadní části chránila věžice v hradbě. Přední část jádra, z jehož "vybavení" se dodnes dochovala jen do skály vytesaná cisterna, měla pravděpodobně lehčí opevnění. Toto opevnění brzy nesplňovalo nároky majitele, a proto byla již ve druhé polovině 13. století provedena přestavba hradu, při níž vznikl i okrouhlý bergfrit.

V pozdějších přestavbách v průběhu 14. století se stavitelé zaměřili již jen na rozšířování obytného prostoru přistavováním paláců podél hradeb. Opevnění hradu bylo dále posíleno výstavbou parkánu s bránou a předsunuté okrouhlé bašty. V předhradí hradu se nacházelo hospodářské zázemí – pivovar se spilkou a sladovnou, kovárna, krčma, lázeň a cihelna a pod hradem mlýn. Do dnešních dnů se dochovalo velké množství zdiva, místy až do úrovně 1. patra. Hrad, o který se stará Spolek pro ochranu přírodní rezervace a hradu Krašov, je volně přístupný.

Tipy na výlet

Navštívit můžete obnovenou zříceninu gotického kostela sv. Petra a Pavla v Dolanech. Nedaleko odsud najdete zámek Liblín. Krásná je také zřícenina gotického hradu Krakovec. V Kralovicích se nachází zámek Hubenov.

Ubytovat se můžete v Plzni.

M.K.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete