Statistika našeho portálu

  • 102 098 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zámek Tuchořice

Tuchořice

Barokní zámek Tuchořice, s branou vedoucí do areálu z návsi, je možné vidět přímo ve stejnojmenné obci.Historie zámkuNa místě tuchořického zámku stávala původně tvrz, která je poprvé písemně doložena v roce 1454 za Petra z Tuchořic. Později se držitelé tvrze střídali. Když Tuchořice získal Kašpar František Clary – Aldringen spojil je v roce 1728 s panstvím Dobříčany a nechal starou tvrz…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Tuchořice
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Louny
Obec
Tuchořice
Telefon

Fotogalerie k článku

Barokní zámek Tuchořice, s branou vedoucí do areálu z návsi, je možné vidět přímo ve stejnojmenné obci.

Historie zámku

Na místě tuchořického zámku stávala původně tvrz, která je poprvé písemně doložena v roce 1454 za Petra z Tuchořic. Později se držitelé tvrze střídali. Když Tuchořice získal Kašpar František Clary – Aldringen spojil je v roce 1728 s panstvím Dobříčany a nechal starou tvrz strhnout. Na jejím místě postavil jednoduchý barokní zámek. V roce 1879 koupil panství Tuchořice Alois Procházka, který je prodal žateckému továrníku Konrádu Blaschkovi. Majetek zůstal v držení rodiny až do roku 1945, kdy byl znárodněn.

Po roce 1945 byl zámek v majetku státního statku a sloužil jako kanceláře. V roce 1952 do něj bylo umístěno učiliště a v roce 1966 byla zahájena generální oprava chátrajícího objektu. Od roku 1970 slouží zámeček sociálním účelům. Další opravy zámeckého sídla byly provedeny v letech 1982 – 1984. Dnes je zámek přístupný příležitostně.

Podoba zámku

Zámek Tuchořice je jednoduchá barokní stavba tvořená jednopatrovou obdélníkovou budovou se stupňovitým štítem. Ke hlavní zámecké budově přiléhá věžovité stavení s valbovou střechou a cimbuřím. Interiér zámku je bez výzdoby. Za budovou zámku se rozléhá zámecký park.

Tipy na výlet

V okolí najdete augustiniánský klášter Dolní Ročov, zříceninu hradu Džbán, zříceninu hradu Pravda nebo barokní zámek Líčkov. Podívat se můžete také na přírodní památky jako jsou Kounovské kamenné řady, travertinová kupa přímo v Tuchořicích nebo Čertův kámen.

Ubytovat se můžete v Žatci.

Mapa

Zajímavé akce v okolí

Army Urban Challenge 2024 - Žatec

14.06.2024 - 15.06.2024
Žatec

Adrenalinový zážitek, který je opravdu pro každého!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete