Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den architektury v Jeseníku

05.10.2013 Jeseník

V JESENÍKU SE PO STOPÁCH ARCHITEKTURY VYDAJÍ S JAROMÍREM ŠVEJDÍKEMPestrý program nabídne široké veřejnosti již třetí ročník festivalu Den architektury, který se uskuteční 5. a 6. října u příležitosti Mezinárodního dne architektury.Letošní program proběhne v jedenatřiceti městech, mezi kterými jsou také města slovenská nebo Londýn. Tentokrát mezi nimi ovšem nebude chybět ani Jeseník. Akce pořádaná…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

V JESENÍKU SE PO STOPÁCH ARCHITEKTURY VYDAJÍ S JAROMÍREM ŠVEJDÍKEM

Pestrý program nabídne široké veřejnosti již třetí ročník festivalu Den architektury, který se uskuteční 5. a 6. října u příležitosti Mezinárodního dne architektury.

Letošní program proběhne v jedenatřiceti městech, mezi kterými jsou také města slovenská nebo Londýn. Tentokrát mezi nimi ovšem nebude chybět ani Jeseník.

Akce pořádaná občanským sdružením Kruh navazuje na předchozí dva ročníky, které navštívilo více než šest tisíc lidí ve čtyřiceti pěti českých a moravských městech. "Neúnavně objevujeme architekturu, často i tam, kde zdánlivě žádná není. Snažíme se tak zprostředkovat povědomí o kvalitních stavbách a zvýšit citlivost vůči našemu nejbližšímu okolí," říká zakladatelka festivalu a architektka Marcela Steinbachová. Festival probíhá formou procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. Ti osobitým způsobem přiblíží veřejnosti zajímavé stavby současné architektury, s možností vstoupit do vybraných interiérů a zprostředkují architektonické, krajinné a urbanistické souvislosti.

V Jeseníku proběhne Den architektury v sobotu 5. října s podtitulem vypůjčeným z knihy Zmizelá Morava a Slezsko: Jeseník "Město na soutoku řek Bělá a Staří  je jako perla v náramku obklopena ze tří stran horami." V rolích průvodců se objeví jesenický rodák a patriot Jaromír Švejdík a jeho syn Matyáš. "První Den architektury v Jeseníku by neměl být fakticky historickou prohlídkou města, spíše příjemnou procházkou plnou vzpomínání, kde se budeme snažit najít znovu tu perlu obklopenou ze tří stran horami," prozrazuje k jesenické procházce mladý architekt Matyáš. Společně s průvodci můžete pátrat po charakteru města minulém i budoucím. Vydáte se z centra města do lázní a zase zpět. Zastavíte se v Bauerově sanatoriu Priessnitz, objevíte umění land artu, projdete skrze aleje, Muzikantskou stezkou, přes dvě náměstí, kolem sídlišť i starých vil. Budete hledat staré a srovnávat s novým. Jakou mělo tvář Freiwaldau, jakou Frývadov a poté Jeseník? A především: Jakou tvář bude mít?

Den architektury v Jeseníku proběhne v sobotu 5. 10. 2013 od 13 hodin. Sraz účastníků je u Caffé Ennea (nám. Svobody 832/25). Z Priessnitzových léčebných lázní zpět do města všechny sveze nový lázeňský expres, přesto si na procházku Jeseníkem pořádně odpočiňte a nachystejte vhodnou obuv. Do lázní se totiž vyjde pěšky tzv. Muzikantskou stezkou a architektonické putování bude zakončeno na místě s osobitým kouzlem a výhledem na Jeseník obklopený hřebeny hor.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete