Statistika našeho portálu

  • 102 339 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Den otevřených dveří - Autodrom Most

27.10.2012 Most

Stalo se už zažitou tradicí, že každá mostecká motoristická sezóna je odstartována i zakončena velice populární akcí pro nejširší veřejnost. Nejde o nic jiného, než o otevření bran Autodromu Most všem zájemcům, kteří mají neodbytnou potřebu poznat vnitřní zázemí okruhu a paddock na vlastní oči a především si chtějí ve vlastním autě vyzkoušet zdejší trať. Po celou sezónu totiž chodí sledovat…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Autodrom Most
Oblast
Severozápad
Kraj
Ústecký kraj
Okres
Most
Obec
Most

Fotogalerie k článku

Stalo se už zažitou tradicí, že každá mostecká motoristická sezóna je odstartována i zakončena velice populární akcí pro nejširší veřejnost. Nejde o nic jiného, než o otevření bran Autodromu Most všem zájemcům, kteří mají neodbytnou potřebu poznat vnitřní zázemí okruhu a paddock na vlastní oči a především si chtějí ve vlastním autě vyzkoušet zdejší trať. Po celou sezónu totiž chodí sledovat závody a mají tedy chuť poznat profil zdejší dráhy a její záludnosti i z pozice řidičů.
Jde o událost, která pravidelně přitahuje na tisíce návštěvníků a mnozí kromě prohlídky technického zázemí a dispečinku rádi využívají i možnosti absolvovat deset minut na okruhu a zjistit jak mosteckou trať vidí ti, kterým sem chodí fandit, tedy závodníci.

"Máme zpracována přísná bezpečnostní pravidla a striktně trváme na jejich dodržování," upozorňuje ředitel Autodromu Most Michal Marek. "Ten den má být primárně o poznání a zábavě a nikdo si jej nechce pokazit jakoukoli nepříjemností. Zájemce o svezení si může za sto dvacet korun koupit oprávnění k jedné desetiminutové jízdě a na trať nebude vpuštěn, dokud nevyplní prohlášení, v němž podepíše, že na trať jede na vlastní nebezpečí a odpovědnost. Obecně doporučujeme opatrnou jízdu, protože běžná auta rozhodně pro extrémní jízdu nejsou uzpůsobena. Jde přeci hlavně o poznání a ne o trhání rekordů. Posádky otevřených vozů jsou povinny používat helmy, samozřejmostí je zákaz jízdy po požití alkoholu, či jiných omamných látek. A i pohyb mimo trať, v areálu paddocku se řídí přísnými pravidly, musí se tu prostě jezdit pomalu, protože je tu vysoká frekvence chodců i vozidel. Neradi pak ty, kdo pravidla porušují, musíme z areálu vykazovat," vysvětluje Marek.

Praxe je pak taková, že zájemce o svezení si po zakoupení kupónu zpravidla musí vystát větší, či menší frontu, protože z bezpečnostních důvodů nelze překročit ani propustnost trati. Řidič tedy na pokyn pořadatele opustí boxovou komunikaci a míří k Carecově šikaně. Tou je nutno projet opatrně, protože po pravoúhlé pravé zatáčce následuje bezprostředně velice prudká levá. Pak už je možnost vydat se táhlou rovinou lehce točenou vlevo směrem k technické pasáži, kterou tvoří sled levých a pravých zatáček rychle za sebou, až následuje opět obrat skoro o 180 stupňů na pravou stranu. Následuje opět delší rovinka jen s lehkým točením vlevo a přichází "srdeční" záležitost, zatáčka u postu číslo sedm. Do ní se jede z mírného svahu, točí se doprava a stoupá se do mírného kopečka pod přemostění Raeder a Falge. Pod přemostěním následuje další záludnost, protože za horizontem následuje zase pravá zatáčka z kopce, po ní levá a následně zase pravá. Pokračuje se další rovinkou, která je vlastně protilehlá oproti cílové rovině, jen s lehkým levým točením a přichází post dvanáct. Tady řidiče čeká pravoúhlá pravá zatáčka, krátká rovina a opět točení vpravo, aby vyjel na cílovou rovinu. V rámci poznávací jízdy tedy může řidič absolvovat nyní celé jedno kolo, no a ve třetím okruhu jej těsně za postem dvanáct pořadatelé nasměrují na boxovou komunikaci, po níž může trať opustit. Zhruba takovou náplň tedy může mít zmíněných deset minut.

Není ničím výjimečným, že mnoho zájemců si kupuje hned několik kupónů a v této fázi se v paddocku způsobně řadí na konec fronty, aby si jízdu mohli zopakovat. Mnozí po původním záměru jen tak lehce trať zkusit v této chvíli rovnou míří pro další kupóny a následuje podobný scénář.
"Jsme rádi, že o tyto dny otevřených dveří, nebo snad otevřené dráhy, je tak velký zájem.

Když všichni dodržují pravidla, je to vždycky velice přínosné a já zase všechny zájemce a naše fanoušky srdečně zvu na další setkání, které nás letos čeká 27. října," uzavírá Michal Marek.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Hypnotizér v Mostě | červen 2024

13.06.2024 - 13.06.2024
Studio3, Moskevská 12,…

Přijďte se uvolnit a prožít si něco velice výjimečného na představení HYPNOTIZÉR!

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

neděle 19. květen

Dnes má svátek Ivo

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete