Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kubišta, Pinkas, Sekal et al. Akvizice ZČG z let 2012–2021

22.06.2022 - 28.09.2022 Západočeská galerie v Plzni

Sbírkový fond Západočeské galerie v Plzni se mezi znalci těší renomé, širší veřejnosti je však prakticky nedostupný. Od svého vzniku neměla ZČG vlastní institucionální zázemí, které by zajistilo celkové potřeby galerie včetně výstavních prostor pro stálé expozice sbírek. I proto byla do výstavního programu zařazena tato výstava, která návštěvníkům představuje vybrané nejvýznamnější autory a jejich díla, jimiž galerie obohatila v posledním desetiletí své fondy.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Jedním z hlavních poslání Západočeské galerie v Plzni je výtvarné umění nejen shromažďovat, ale také zpřístupňovat. Do doby, než bude realizována vlastní budova galerie s potřebným prostorovým vybavením pro stálou expozici sbírek, snaží se galerie sbírková díla začleňovat do výstavních a publikačních projektů, aby se stávala součástí živého příběhu dějin umění.

Sbírku architektury obohatila akvizice fotografického archivu architekta Karla Lhoty, plzeňského spolupracovníka Adolfa Loose, který je zde opakovaně zachycen. Sbírku umění 19. století doplnily akvizice děl Augusta Piepenhagena, Václava Brožíka a Hippolyta Soběslava Pinkase. K nejvýznamnějším akvizicím ZČG v posledním desetiletí patří soubor tří leptů Bohumila Kubišty z raného období autorovy tvorby. Akvizice obohatila sbírku mimořádně ceněného umění předválečné moderny a přinesla důležité souvztažnosti do fondu Kubištovy rané tvorby ve sbírkách ZČG. Z regionálních autorů se podařilo doplnit fond významných plzeňských umělců meziválečných a válečných let Františka Pořického a Josefa Tetínka. Regionální umění 50. a 60. let obohatily nákupy děl z rané tvorby Jiřího Patery, nejvýznamnější malířské osobnosti v Plzni 2. pol. 20. st.

V souladu s Koncepcí sbírkotvorné činnosti ZČG se galerie zaměřila na díla předních českých autorů druhé poloviny 20. st. se snahou doplnit mezerovitý fond o významné umělce a umělecké fenomény především z neoficiální sféry kultury zasažené totalitním režimem 40. – 50. let a 70. – 80. let. Sbírky z tohoto období tak obohatila díla solitérního autora Ivana Sobotky ze 40. – 60. let i z pozdního období jeho tvorby. Jinou solitérní osobností neoficiálního umění byl v 80. letech Viktor Karlík. ZČG z jeho tvorby z této doby zakoupila reprezentativní soubor dvou maleb a dvou objektů, včetně iniciačního a ikonického Hamleta z r. 1983. V témže roce zakoupila také tři pečlivě vybraná díla Zbyňka Sekala reprezentující tvorbu tohoto evropsky významného umělce z osmdesátých a raných devadesátých let. V roce 2019 pak přispěly do sbírky neoficiálního či na režimu nezávislého umění z období politické totality a normalizace mimořádné práce Jiřího Johna a Adrieny Šimotové.

Mapa

Další akce v okolí

Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & B…

23.04.2024 - 23.04.2024
Plzeň

Kvalitou našlapanej a žánrově pestrej večírek se nezadržitelně blíží! V úterý 23.4. se na podiu Anděl Music baru utkají…

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Příměstský Tábor Plzeň 2024: Letní …

19.08.2024 - 23.08.2024
Plzeň

V srpnu 2024 se v Plzni odehrávají príměstské tábory, určené pro děti. Tyto tábory, organizované Kuba Cykloškolou, jsou…

CMMB & Iva Pazderková & Václav NOID…

04.10.2024 - 04.10.2024
Plzeň

CMMB (Cimbálová muzika Milana Broučka) naděluje fanouškům (a i sobě) další parádní koncert k 10. výročí její existence…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 20. duben

Dnes má svátek Marcela

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete