Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Regionální muzeum a galerie v Jičíně

07.06.2013 - 29.09.2013 Jičín

Výstava představuje známého autora dětských knih jako vynikajicího zoologa a znalce přírody.Výstava, která mimo jiné připomíná 80. výročí publikace postavy Ferdy Mravence, je zaměřena na tři z mnoha Sekorových knih, a to na Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku a Uprchlíka na ptačím stromě. "Zvířecí hrdiny těchto knížek uvidí návštěvníci nejen ve výtvarném a literárním pojetí Ondřeje Sekory, ale i…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Regionální muzeum a galerie v Jičíně
Oblast
Severovýchod
Kraj
Královéhradecký kraj
Okres
Jičín
Obec
Jičín

Fotogalerie k článku

Výstava představuje známého autora dětských knih jako vynikajicího zoologa a znalce přírody.

Výstava, která mimo jiné připomíná 80. výročí publikace postavy Ferdy Mravence, je zaměřena na tři z mnoha Sekorových knih, a to na Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku a Uprchlíka na ptačím stromě. "Zvířecí hrdiny těchto knížek uvidí návštěvníci nejen ve výtvarném a literárním pojetí Ondřeje Sekory, ale i ve skutečnosti, tak, jak se reálně v přírodě vyskytují," upřesňuje obsah výstavy její kurátorka Mgr. Petra Zíková, zooložka jičínského muzea. Známé Sekorovy ilustrace jsou doplněné věcnými informacemi o biologii zobrazeného druhu a dokonce i samotným živočichem či jeho fotografií a dalšími předměty, které se k jeho životu v přírodě vztahují. Návštěvník tak získá důkaz, že Ondřej Sekora byl mimo jiné i vynikajícím zoologem, jehož kreslené postavy žijí ve shodě s tím, co se opravdu v přírodě děje.

Ferdu Mravence a další Sekorovy postavičky si oblíbily nejen děti, ale oceňují je i pedagogové pro jejich nenásilné výchovné působení a pro etické hodnoty, které vyznávají. Sekorovu dílu se dostalo uznání i od vědecké obce, například docent Univerzity Karlovy Josef Mařan ještě za Sekorova života napsal: "Setkávám se ve svém povolání často s mladými adepty vědy o hmyzu. Mnozí nesměle i nadšeně přiznají, že to byl Ferda Mravenec a brouk Pytlík, kteří probudili jejich zájem o entomologii." Vždyť právě díky Sekorovi známe úplně samozřejmě jména tak neobvyklého hmyzu jako splešťule blátivá, chrostík nebo mravkolev.

Ondřeje Sekoru nejlépe charakterizuje přízvisko "práce všeho druhu". Jako výtvarník byl samouk, stal se reportérem prvorepublikových Lidových novin, sportovním redaktorem, karikaturistou a ilustrátorem knih jiných spisovatelů. Jeho dílo je mimořádné svou jednotou výtvarné a literární složky a inspirativní v tom, jak tvůrčím způsobem překračuje hranice do té doby vžitých žánrů a postupů. Vnesl do dětské literatury nové myšlení, hovorovou řeč i svébytný humor. Přitom všem se držel reality a přírodovědné přesnosti.

Touto výstavou chceme ukázat běžné, i když pro laika těžko zachytitelné, zástupce české přírody a také vyjádřit úctu Ondřeji Sekorovi jako velmi pracovitému a vzdělanému člověku, který se sám potýkal s těžkým osudem aniž by svými starostmi zatížil tvůrčí dílo pro druhé, dodává mluvčí RMaG Alena Anna Kyselo.
Výstava ve výstavní chodbě Regionálního muzea a galerie v Jičíně potrvá do 29. září 2013. V červnu a září je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu celotýdenně od 9 do 18 hodin. Výstavu doprovodí naučný kvíz a několik hravých zastavení.

Vernisáž proběhla během Muzejní noci v pátek 7. 6. od 18 hod. Výstavu slovem uvedla její kurátorka Mgr. Petra Zíková, hudbou doprovodilo trio Ze šuplíku.

Otevírací doba a vstupné

zde

 

Těšíme se na vaši návštěvu.

 

 

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete