Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

S mámou na Šlakhamr

04.05.2013 Hamry nad Sázavou

První akce na Šlakhamru v tomto roce věnovaná ženám. Pro název S mámou na Šlakhamr se stal inspirací Svátek matek, slavený druhou květnovou neděli. I když si s provozem hamru všichni spojují muže – kováře, i on měl ženu, která mu vařila, prala a starala se o děti.Hraví návštěvníci, především děti, budou v rámci doprovodného programu poznávat různé potraviny k vaření, vyzkouší si praní prádla s…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Technická památka Šlakhamr Hamry nad Sázavou 222 591 01 Hamry nad Sázavou
Oblast
Jihovýchod
Kraj
Kraj Vysočina
Okres
Žďár nad Sázavou
Obec
Hamry nad Sázavou

Fotogalerie k článku

První akce na Šlakhamru v tomto roce věnovaná ženám. Pro název S mámou na Šlakhamr se stal inspirací Svátek matek, slavený druhou květnovou neděli. I když si s provozem hamru všichni spojují muže – kováře, i on měl ženu, která mu vařila, prala a starala se o děti.
Hraví návštěvníci, především děti, budou v rámci doprovodného programu poznávat různé potraviny k vaření, vyzkouší si praní prádla s valchou, dojdou na nákup nebo se postarají o miminko tak, jak to musela dělat paní kovářka. Na závěr je čeká malá odměna. Ve výtvarné dílně si pak děti mohou vyrobit drobný dáreček, kterým potěší svoji maminku.

I pro mnohé dospělé návštěvníky bude možná záhadou, na co se používaly naše vystavené předměty. Nejatraktivnější budou ale ukázky kování přímo v hamerně na velkém bucharu, poháněném pomocí vodního kola. Doplní je ukázky kování na ručních kovadlinách, při kterých si návštěvníci mohou uvědomit, kolik lidské námahy buchar ušetřil a jak důmyslní naši předkové byli.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Na Atlase Česka dále najdete