Statistika našeho portálu

  • 102 223 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Výstava ALŽBĚTA JOSEFY:NEJISTÝ POPUD - Kutná Hora

25.04.2021 - 22.08.2021 GASK – Galerie Středočeského kraje

Výstava Nejistý popud prozkoumává uměleckou genezi a transformaci tvorby absolventky pražské AVU Alžběty Josefy. V současné práci, jak malířka sama zmiňuje, je více akcentována barva, jež je pro ni nositelkou smyslových vjemů nejen vizuálních, ale také chuťových, čichových a případně i zvukových.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Barborská 51-53, Kutná Hora
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Kutná Hora

Fotogalerie k článku

Výstava Nejistý popud prozkoumává uměleckou genezi a transformaci tvorby absolventky pražské AVU (Ateliéru tradičních malířských technik prof. Zdeňka Berana a Ateliéru malířství III. prof. Michaela Rittsteina). V rámci studia absolvovala také stáž na École supérieure d’art d’Aix-en-Provence. Malířka se od realistického zobrazení podivných halucinogenních výjevů posouvá k svébytné technice vymývání obrazů a potlačení svého gesta, což vede až k abstraktním kompozicím vycházejícím z reálných předobrazů a vnitřních archetypů.

Alžběta Josefy pracuje koncentrovaně v tematických cyklech. Její vid zprvu zprostředkovává nejasné záběry. Jako v Lynchových filmech jsme náhle překvapeni nezvyklým pohledem na dívčí či ženskou figuru nebo na detailní výsek těla a jeho gesto. Stejným způsobem zaznamenává i zvířata (viz obraz Kočka). Ani zachycené předměty nejsou tím, čím se zdají být. Častým předmětným motivem se stávají schránky, v autorčině podání jsou to relikviáře, opuštěné levitující korzety či rekvizity všedního dne. Úspornost výrazových prostředků, jako je monochromní malba s občasným barevným akcentem a tlumená světelná intenzita, podtrhují intimitu a nejasnou lokalizaci interiérů.

Postupně se její tvorba zbavuje realistických kontur a zaměřuje se více na výsek, detail většího celku. Abstrahuje do rozhraní, lemů, záhybů nebo naopak do kosmických dálav. Pozornost zaměřuje spíše na situace, stavy, procesy, ve kterých sleduje dramatický moment proměny, průhledu a vhledu. Objevují se však i fragmenty těla: oči jako obnažená čidla, části organických skeletů nebo "rentgenové" záznamy míchy. S posunem tématu Josefy objevuje i novou technologii své malby.

"Objevila jsem si pro sebe techniku, která mi dobře sedí k záměru, který sleduji. Barvu plošně nanáším a pak ji odebírám – vymývám. Zobrazované tvary tedy vlastně jakoby ,vyvolávám‘. Vidím v tom podobnost právě s fotografií, s procesem vyvolávání fotky. I přemýšlení nad definicí fotografie, to, že je to proces, který využívá světlo k vytvoření trvalého obrazového záznamu, se mi líbí. Zdá se mi, že je to jaksi, bez doteku‘. Jen otisk. Ale ten zápas s matérií – s barvou – je pro mě důležitý."

V současné práci, jak malířka sama zmiňuje, je více akcentována barva, jež je pro ni nositelkou smyslových vjemů nejen vizuálních, ale také chuťových, čichových a případně i zvukových. Intenzivní kolorismus vnáší do pláten světlo a další prostorové dimenze. Atmosféra obrazů nepozbývá své dřívější magie a přitažlivosti, ale naopak hlouběji zasahuje svou intuitivní senzibilitou. Provokuje tak naši amygdalu a vyplavuje zasuté emoce i vzpomínky.

Mapa

Další akce v okolí

600. výročí Bitvy u Malešova: Oslav…

07.06.2024 - 08.06.2024
Malešov

Přibližně před 600 lety, v důležité chvíli českých dějin, se odehrála bitva u Malešova, která do značné míry formovala…

Hrnčířské slavnosti 2024 - Nelahoze…

20.04.2024 - 21.04.2024
Zámek Nelahozeves

O víkendu 20. a 21. dubna 2024 se otevřou brány zámku v Nelahozevsi veřejnosti. Tentokrát renesanční zámek ze 16.…

Panenky v Neratovicích 2024

26.04.2024 - 28.04.2024
Neratovice

Kdo by neměl rád panenky, skoro každá holčička a možná i leckterý chlapec si s nimi dovedli hrát celé dlouhé hodiny. A…

Kávový a čokoládový festival Kolín …

17.05.2024 - 18.05.2024
Městský společenský dům…

Festival kávy a čokolády je oslavou všeho, co souvisí s kávou a čokoládou… a ještě něco navíc! Zážitkové degustace ,…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete