Statistika našeho portálu

  • 102 272 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hradozámecká noc 2020

Známé a populární památky představené netradičním programem ve velmi neobvyklé době. Tak by šlo ve zkratce shrnout další konání Hradozámecké noci, která se našim věrným návštěvníkům odemyká i na letošním konci prázdnin, konkrétně v noci z 29. na 30. září. Hlavním centrem oslav se protentokrát stane zámek Mnichov Hradiště, které jako pomyslný bonus otevírá rozšířenou výstavu na téma posledního odpočinku Albrechta z Valdštejna. Kromě toho se do letošního ročníku opět zapojilo na několik desítek českých památek a hradů, jejichž výčet bychom Vám na následujících řádcích rádi

Praha

Ani koronavirová opatření neodlákala provozovatele čtyř památek k uskutečnění letošního ročníku Hradozámecké noci v našem hlavním městě. Konkrétně se můžete podívat na "Chvalský zámek", kde na Vás čeká speciální program či zpřístupněné výstavy. Četnou návštěvnost lze jistě očekávat i ve "Valdštejnském paláci a Valdštejnské zahradě", které představí pracovní a intelektové zázemí námi volených senátorů. Ke konci prázdnin pak neodmyslitelně patří i návštěva nádherných "Zahrad pod Pražským hradem", které v této době doslova hrají všemožnými barvami. Svou premiéru si letos odbudou "Kostýmované prohlídky Invalidovny", které Vás zvou do unikátních barokních interiérů.

Přehled zde

Středočeský kraj

Střední Čechy si stejně jako každý rok umějí užít Hradozámeckou noc s plnou parádou, o čemž svědčí velké množství pořádaných akcí. Naše čtenáře jistě zaujme setkání s urozenou Marií Eusebií ze Štenberka, která se na Vás bude těšit v rámci "Noci na Českém Štenberku". Netradiční prohlídku s tajuplnou atmosférou slibuje i "Hradozámecká noc na Karlštejně". Dobově oděné průvodce zažijí všichni účastníci "Hradozámecké noci na Křivoklátě", pro které chystáme možnost vyslechnout si poutavé příběhy místního hradu. Zábavu i ponaučení si pak odnesou všichni návštěvníci letošní "Hradozámecké noci na zámku Loučeň". Na starobylé místo, kde dle legendy oral sv. Prokop s čerty se můžete podívat v rámci "Noci v klášteru Sázava". Jedna z nejnádhernějších hradních expozitur v zemi otevírá svou náruč v rámci "Hradozámecké noci na Žebráku".

Přehled zde

Jihočeský kraj

Do jižních Čech se na konci prázdnin můžete vydat obdivovat krásy přírodních scenérií i historických objektů. V rámci slavnostního programu Hradozámecké noci zveme především na "zámek Červená Lhota", kde zažijete neopakovatelnou atmosféru večerního programu na vodním zámku. Na mimořádné prohlídky Valdštejnského apartmá zveme na "zámek Hluboká", který potěší i prohlídkami zaměřenými na kuchaře a detektivy z řad dětí. V rámci letošní "Hradozámecké noci na zámku v Třeboni" potěší kostýmované prohlídky či zpřístupněné stálé expozice. Mohutný vodní příkop a autentické interiéry jistě osloví všechny účastníky "Hradozámecké noci na Nových Hradech". O "Hradozámecké noci na Zvíkově" si můžete prohlédnout malebné interiéry tohoto skvostu středověké architektury i si prohlédnout výstavu Zvíkov v krásné literatuře.

Přehled zde

Plzeňský kraj

Naše první pozvánka na Hradozámeckou noc v západních Čechách musí nezbytně směřovat na architektonický skvost vybudovaný benediktýny, který láká k nápaditému programu "Výjimečné noci v klášteře v Kladrubech". Neobvyklou sondu do života rodu Valdštejnů slibuje "Hradozámecká noc na Kozlu", která potěší i secesním tancem v zámeckém divadle. Romantický výlet za klenotem západních Čech mohou zažít všichni účastníci "Hradozámecké noci na hradě Velhartice", který má svůj nezaměnitelný půvab. V rámci "Hradozámecké noci na Rabí", pak zveme na nevšední zpracování starofrancouzské legendy o Aucassinovi a Nicolletě.

 

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji se k letošní Hradozámecké noci připojily dvě instituce, které nabízejí všem zájemcům nápaditý a poutavý program. Do reprezentativního sídla známého kancléře Metternicha zve "Hradozámecká noc na Kynžvartu", která potěší i aktuální expozicí Vzdělaný čtenář. Na úpatí zalesněných Doupovských hor se vypíná zámek Valeč s noblesním zahradou. O nadcházející "Hradozámecké noci ve Valči" byste si mohli prozkoumat zdejší letohrádek s vyhlídkou či si dát kávu ve zdejší vyhlášené Prádelně.

Přehled zde

Ústecký kraj

Skvostné prostory gotického hradu Házmburk budou moci spolu s nápaditým programem obdivovat všichni návštěvníci "Hradozámecké noci na symbolu dolního Poohří", kterou ozdobí dvě charakteristické majestátní věže. Rádi zveme na tradiční akci Národního památkového ústavu "Hradozámecká noc v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě". Všechny naše čtenáře zveme i na "Hradozámeckou netopýří noc na zámku Libochovice", která je originální díky ukázkám odchytu a opětovného vypouštění netopýrů. V rámci "Hradozámecké noci na zámku Ploskovice" se můžete těšit na nečekanou návštěvu císaře Ferdinanda I. Habsburského a jeho ženy Anny Marie Karolíny.

Přehled zde

Liberecký kraji

Konec prázdnin si v oblasti Liberecka můžete zpříjemnit návštěvou "Hradozámecké noci na Frýdlantě", kde se na Vás chystají kostýmovaní průvodci. V rámci "Hradozámecké noci na Grabštejně" zažijí všichni účastníci originální noční prohlídky a zábavně-poučný program Je třeba zabít Valdštejna. Zavítáte-li na "Hradozámeckou noc na Lemberku", zažijete zde netradiční prohlídky zámku zaměřené na dobové oblékání od doby gotiky až po historismus. Vzpomínat na populárního generála budete i při "Hradozámecké noci na Valdštejně", která slibuje zajímavý program pro všechny věkové kategorie.

Přehled zde

Královehradecký kraj

Mezi poutavými akcemi spojenými s koncem prázdnin vyniká "Hradozámecká noc v klášteře Broumov", která potěší unikátním prostředím i originálním programem. Vskutku pohádkové prostředí naleznou návštěvníci "Hradozámecké noci v Častolovicích", kterou osvěží i výjimečná expozice lesních zvířat. Komentovanou prohlídku spolu s exkurzí do nedávné historii přináší letošní "Hradozámecká noc ve Zlaté Koruně". Během "Hradozámecké noci v Opočně" si budete moci prohlédnout i expozici Strašidla království Českého. Do "Ratibořic" zveme poutavý program, noční prohlídku i přístupné stálé expozice.

Přehled zde

Pardubický kraj

Do východních Čech si o nadcházejícím víkendu můžete v podvečer vyrazit na "Hradozámeckou noc v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem", kde Vás uvítají nádherní plnokrevníci. Během "Kouzelné noci na Kunětické hoře" se kromě zážitků spojených s historickými bájemi a mýty můžete zúčastnit i pospolitého lampionového průvodu. Máte-li pro strach uděláno, můžete se spolu s námi vypravit na "Hradozámeckou noc v Liticích" vybaveni baterkou a notnou dávkou odvahy. Neobvyklou prohlídku slibuje i "Hradozámecká noc v Litomyšli", která v několika časových pásmech představí nejvýznamnější reprezentační prostory zdejšího zámku.

Přehled zde

Kraj Vysočina

Na malebný ale dostatečně drsný předěl mezi Čechami a Moravou zveme všechny naše čtenáře především kvůli "Hradozámecké noci v Jaroměřicích nad Rokytnou", která potěší netradičními nočními prohlídkami. Málo vídaný program však všem účastníkům "Hradozámecké noci v Náměšti nad Oslavou" nabídne koncert swingového orchestru či večerní prohlídky zámku. Své neopakovatelné kouzlo si uchovává i "hrad Orlík", kde se uskuteční tajuplná prohlídka pod vedením zdejších organizátorů. Pro širokou veřejnost všech věkových kategorií je uzpůsoben program "Hradozámecké noci na hradě Rotštejně". Spolek Přátelé Zahrádky zvou spolu s námi a Národním památkovým ústavem na "Hradozámeckou noc v kostele sv. Víta".

Přehled zde

Jihomoravský kraj

Konec prázdnin jsme si i na jižní Moravě zvykli spojovat s akcemi Hradozámecké noci, která představuje památky v netradičním závoji. V letošní pozvánce bychom rádi doporučili návštěvu rozverného města Bučovice, které se rozkládá v malebné rovinaté krajině a láká na "Zámeckou bučovickou noc". Neopakovatelnou atmosféru i nezaměnitelný rukopis budete pak obdivovat při programu "Hradozámecké noci v Jurkovičově vile". Pozvánka na "Hradozámeckou noc v Rájci nad Svitavou" potěší exkurzí do světa vynálezů v době průmyslové revoluce. Široké spektrum natěšených zájemců pak jistě uvidíme při "Večerních prohlídkách spojených s degustacemi vína na zámku Valtice".

Přehled zde

Olomoucký kraj

Lákavé speciality pro své věrné příznivce a milovníky si letos přichystal i Olomoucký kraj, zvoucí především na unikátní večerní prohlídky v rámci "Hradozámecké noci na hradě Bouzově". Romantické podvečerní prohlídky, kostýmované obyvatele zámku a pikantnosti z oblasti gastronomie slibuje letošní "Hradozámecká noc na Šternberku". Ve znamení květinových aranžmá a několika speciálních prohlídkových tras se povede "Hradozámecká noc ve Velkých Losinách", která láká návštěvníky i na závěrečné čokoládové překvapení.

Přehled zde

Zlínský kraj


Do aktuálního ročníku se žádná z památek Zlínského kraje nezapojila.

Moravskoslezský kraj

Již tuto sobotu srdečně zveme všechny zájemce o živou historii na "Hradozámeckou noc na Bílovci", která potěší i bojovými ukázkami. Na zámku Fryštát se v rámci "Karvinské Hradozámecké noci" dočkáte kostýmovaných prohlídek a živelného výkladu. Speciální mystickou atmosféru bude mít i "Hradozámecká noc v Hradci nad Moravicí", která Vás provede interiérem při svíčkách s orientálním nádechem. Velkou tradici má "Hradozámecká noc na Kuníně", která láká na zvláštní prohlídky, historický fotoateliér či barokní koncert. Konec prázdnin pak při netradičních prohlídkách zažijí všichni účastníci "Hradozámecké noci na zámku Janovice u Rýmařova".

Přehled zde

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Koncert dětských pěveckých sborů ZU…

03.05.2024 - 03.05.2024
Masarykův kulturní dům…

Koncert

MAJÁLES UTB 2024 - Zlín

03.05.2024 - 03.05.2024
Zlín

Majáles UTB je největší hudební akcí ve Zlínském kraji pořádanou výhradně studenty Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 3. květen

Dnes má svátek Alexej

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete