Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Hrady a zámky v zimě nespí

Atlas Česka pro Vás připravil přehlídku okouzlujících českých a moravských hradů a zámků, jejichž návštěvou si můžete netradičně zpříjemnit i období chmurných zimních měsíců. Těšit se můžete na desítky zajímavých akcí, originálních prohlídek a pohádkovou atmosféru plnou romantických panoramat.

Fotogalerie k článku

Atlas Česka pro Vás připravil přehlídku okouzlujících českých a moravských hradů a zámků, jejichž návštěvou si můžete netradičně zpříjemnit i období chmurných zimních měsíců. Těšit se můžete na desítky zajímavých akcí, originálních prohlídek a pohádkovou atmosféru plnou romantických panoramat.

Hrad Rožmberk v zimě
Zimní Rožmberk - nový okruh soukromé pokoje

Praha

Jednou z nejnavštěvovanějších památek naší republiky je tradiční sídlo českých panovníků, Pražský hrad. Pro veřejnost je velká část tohoto majestátního komplexu otevřena v průběhu celého roku a zimní měsíce nejsou výjimkou. Každý z návštěvníků si může vychutnat katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha, baziliku sv. Jiří, Starý královský palác, Zlatou uličku, věž Daliborku, obrazárnu Pražského hradu, Prašnou věž či stálou expozici "Příběh Pražského hradu". Většina z těchto úctyhodných objektů je v období ledna až března otevřena od 9 hodin do 16 hodin. S přicházejícím jarem se pak čas určený k návštěvě jednotlivých památek prodlužuje až do 18. hodiny. Přijďte se i Vy podívat na nejpamátnější místa naší země, která ke každému promlouvají svou mnohasetletou historií a jedinečným architektonickým ztvárněním.

Středočeský kraj

Naše první pozvánka pro obyvatele a návštěvníky Středočeského kraje směřuje do malebného městečka Dobříš, kde se nachází vyhledávaný zámek Dobříš. V průběhu celého roku se zde můžete účastnit pravidelných prohlídek stále expozice jedenácti pokojů zařízených ve stylu klasicismu a rokoka. Pro informaci ještě upřesňujeme otevírací dobu, která je v období od listopadu do května rámována časem 8 hodin až 16:30 hodin.

Nedaleko od našeho hlavního města se rozkládá další zajímavá památka, která neztrácí nic na své noblesnosti ani v zimních měsících. Jde o oblíbené sídlo habsburských panovníků – císařský a královský zámek Brandýs nad Labem. Chcete-li se dozvědět více o osudech posledních Habsburků, knihovně toskánských Habsburků, expozici císařské kavalerie či unikátních renesančních sgrafitech, vydejte se sem v období od ledna do dubna některý z Vašich volných víkendů, kdy je otevřeno od 10. do 17. hodiny.

Mnohé z Vás jistě potěší i informace, že v období od ledna do 22. března můžete každou sobotu od 10 do 15 hodin zavítat na jeden z nejstarších královských hradů, kterým je honosný Křivoklát. Poznávat historii dávných časů a obdivovat kulturní odkaz generací našich předků můžete na hodinové prohlídce nazvané "Gotické paláce". Naším speciálním tipem pak je návštěva zámku Libice, který je jednou z nejcelistvějších památek českého venkovského baroka. Otevřeno pro Vás mají každou neděli od 12 do 15 hodin.

Jihočeský kraj

Do oblasti Jižních Čech jsme zvyklí jezdit za letní rekreací či podzimními výlovy rybníků. My bychom Vás však rádi pozvali na prohlídku některého ze zdejších zámků a hradů, které si i v zimních měsících zachovávají nenapodobitelnou poetiku. Zvláštní pozornost si zaslouží především okouzlující hrad Rožmberk, lákající na prohlídky nového okruhu "Soukromé pokoje" či novou expozici šlechtického rodu Buquoy. Pohádkově působící zámek Hluboká nad Vltavou zve na zimní prohlídky soukromých apartmá či honosné Lovecké jídelny. Od listopadu do konce března je zde otevřeno od úterý od 10 do 16 hodin. Přibližně deset kilometrů severním směrem od Prachatic se nachází novogotický zámek Dub u Prachatic, kde se na Vás těší každý den od 9 do 17 hodin.

Plzeňský kraj

I v západních Čechách si natěšený turista nedbající mrazivého počasí a sněhové nadílky přijde na své. Jeho pozornosti by rozhodně neměl uniknout zámek Zbiroh, který lze navštívit každodenně od 10 do 18 hodin. K vidění je několik prohlídkových okruhů a k ochutnání i delikátní gurmánské speciality v některé z místních krčem. Za vidění jistě stojí i zachovalý hrad Kašperk, obklopený šumavskými zalesněnými vrcholky. Zdejší zajímavostí je největší skříňový betlém v České republice, který zde můžete vidět až do konce února 2014.

Hrad Pernštejn v zimě

Karlovarský kraj

Neobvyklou možností pro každého z návštěvníků je návštěva monumentálního hradu Loket, kde se sice nekonají prohlídky s průvodcem, ale místo toho si můžete celý hrad projít sami od nejnižších sklepů až po zajímavě udržovanou půdu. Za zmínku jistě stojí i ukázky chladných a palných zbraní, nacházející se v prvním patře markrabství či výstava porcelánu z produkce místních továren. Pro všechny zájemce je hrad otevřen každý den od 9 do 15:30. O víkendech se všem zájemcům otevírají i prostory jedné z nejvýznamnějších románských památek České republiky, kterou je Chebský hrad. Zavítat do kaple sv. Erharda a Uršuly či Černé věže můžete v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin.

Ústecký kraj

Abychom se spravedlivě věnovali každému z krajů naší země, musíme při našem putování zavítat i do historického města Děčína. Zdejší zámek ležící nad soutokem Labe a Ploučnice patří k nejvýznamnějším památkám severních Čech a láká k návštěvě i v zimních měsících. Zvláštním lákadlem je barokní konírna či nově revitalizované jižní křídlo. V období od ledna do února zde mají otevřeno ve všední den od 10 do 16 hodin a o víkendech od 10 do 17 hodin. 

Liberecký kraj

Drsná oblast severních Čech si zvláště v zimě zachovává jedinečný charakter a přitahuje pozornost nejen vyznavačů lyžování a snowboardingu. Zásluhu na tom mají i zdejší hrady a zámky, které jsou otevřeny navzdory sněhové nadílky a teplotám bod bodem mrazu. Za vidění stojí především okázalý zámek Sychrov, stojící nedaleko historického Turnova. Největším zdejším lákadlem jsou zámecké pokoje zařízené původním nábytkem z 2. poloviny 19. století. V období od listopadu do března je zámek otevřen všem návštěvníkům denně od 10 hodin do 14 hodin. Zvláštní pozornost by všichni milovníci kulturních památek měli věnovat i hradu Grabštejn, nacházejícímu se nedaleko příhraničního Hrádku nad Nisou. Občasné prohlídky se též konají v nedalekém zámku Hrubý Rohozec.

Královehradecký kraj

Malebná oblast Královehradeckého kraje láká k návštěvě i během mrazivých zimních dnů. Při cestě na hory si nenechte ujít prohlídku starobylého hradu a zámku Staré Hrady, který láká na pohádkovou čarodějnou atmosféru i atraktivní průvodkyně z řad princezen, rozpustilých vodnic či čarodějnic. Pro nejmenší návštěvníky je připravena zábavná hra plná hádanek a soutěží, které zpříjemní prohlídku nádherných zámeckých a hradních expozic. Dospělí se pak dozvědí podrobnosti z života obyvatel našich zemí v době císaře Františka Josefa. Otevírací doba je vstřícně nastavena pro období prosinec až duben každou sobotu a neděli od 10 do 17 hodin.

Pardubický kraj

Letošní zima nepatří právě k těm nejkrutějším, čemuž odpovídá i zvýšený zájem návštěvníků o návštěvu hradů a zámků, které vycházejí všem milovníkům zajímavých památek vstříc. V Pardubickém kraji doporučujeme zvláště návštěvu Kunětické hory, která tvoří významnou dominantu oblasti Polabí. Z vrcholu hory a zdejšího hradu je nádherný výhled do širokého okolí. Za příznivých podmínek budou mít Ti šťastnější z Vás možnost spatřit samotné vrcholky Krkonoš. Další zajímavou památkou hodnou k doporučení je zámek v samotném krajském městě Pardubice, který zve k návštěvě každý den mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Prohlédnout si můžete rytířské sály zámku, expozice české sklářské tvorby, expozice zbraní či expozice pohlednic "Orbis pictus".

Kraj Vysočina

V kraji Vysočina bývají každoročně v zimě jedny z nejdrsnějších klimatických podmínek. O to příjemnější zprávou je skutečnost, že se zde nachází několik zajímavých a atraktivních památek, které lze i v tomto období navštívit. Jedná se především o areál zámek Žďár nad Sázavou, kde můžete po předchozí telefonické domluvě obdivovat speciální expozici Umění baroka. Pokud budete toužit po návštěvě středověkého hradu Rotštejna, doporučujeme Vám kontaktovat zdejší správce, kteří Vám při domlouvání prohlídky rádi vyjdou vstříc. Obecně se o historii i současnosti zdejšího kraje dozvíte nejvíce při návštěvě Muzea Vysočiny v Jihlavě, které má otevřeno denně mimo pondělí.

Zimní Špilberk
Zimní Špilberk

Jihomoravský kraj

Jihomoravský kraj láká tisíce návštěvníků bez ohledu na roční období. Je však stále sympatičtější sledovat narůstající počet památek, které své obdivovatele zvou k návštěvě i v zimních měsících. Mnohaletou tradicí se může pyšnit například oblíbená akce "Ohřejte se v Lednici", která představuje perlu světové architektury v nezvyklém zimním hábitu. Zapomínat bychom samozřejmě neměli ani na populární prohlídkovou trasu v dobře známém brněnském Špilberku, připomínající mnohasetletou historii centra Jihomoravského kraje i jeho obyvatel.

Olomoucký kraj

Většina návštěvníků Olomouckého kraje sem v zimních měsících přijíždí především za lyžařskými radovánkami, které bychom jim i všem ostatním rádi zpestřili pozváním do otevřených památkových objektů. Mezi ty nejzajímavější zajisté patří bazilika Panny Marie na Svatém Kopečku, ležící přibližně pět kilometrů severovýchodním směrem od Olomouce. Tato perla moravského baroka je otevřena i v zimních měsících každodenně od 8:30 do 17 hodin. Pokud si i v zimě chcete užít romantiku středověkých zámků, objednejte se na prohlídku malebného zámku Jánský vrch, který lze navštívit v době od 9 do 14 hodin.

Zlínský kraj

Ve Zlínském kraji se správci zdejších hradů a zámků soustředí letos spíše na renovaci a obnovu památek svěřených do jejich péče a proto si návštěvníci na jejich prohlídku budou muset počkat minimálně do dubna. Čestnou výjimkou je však nádherný hrad Malenovice, který se každou neděli probouzí ze zimního spánku. Návštěvníci zde mohou obdivovat tři sály plné preparovaných exponátů rozličných zvířat či osvěžit své znalosti ve vědomostních kvízech . Tak tedy nezapomeňte, každou neděli od ledna do března otevírá hrad Malenovice své brány všem svým návštěvníkům.

Moravskoslezský kraj

Užívejte si i v zimních měsících nádhery památek Moravskoslezského kraje. Můžete tak činit například na Slezskoostravském hradě, kde se během února a března otevírají expozice zaměřené na třicetiletou válku, husitství či pracovní kroje. Svou návštěvu však musíte směřovat do doby od 10 do 18 hodin. O historii i současnosti malebné oblasti Beskyd pak i v zimních měsících nejlépe poinformuje rozsáhlá výstava "Beskydy – země šelem", kterou lze obdivovat v Muzeu Beskyd na Frýdeckém zámku.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete