Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kam na advent a vánoční trhy

Období blížících se vánočních svátků vyvolává v každém z nás pocity výjimečných chvil a slavnostní nálady. Atlas Česka pro Vás připravil výčet těch nejzajímavějších akcí spojených s adventním obdobím, které zajisté přispějí k Vaší dobré náladě a pohodovému naladění.

Fotogalerie k článku

Období blížících se vánočních svátků vyvolává v každém z nás pocity výjimečných chvil a slavnostní nálady. Atlas Česka pro Vás připravil výčet těch nejzajímavějších akcí spojených s adventním obdobím, které zajisté přispějí k Vaší dobré náladě a pohodovému naladění. Adventu v Praze se věnujeme v tomto článku.

Vánoční trhy
O víkendu začínají po celé zemi tradiční vanoční trhy

Středočeský kraj

Takřka v každém středočeském městě i městečku se období blížících se Vánoc pojí s radostnými oslavami plnými dětské radosti, sváteční atmosféry a rozzářených vánočních stromků. V malebné Kadani je pro návštěvníky připraven po celé adventní období až do Tří králů "speciální vánoční strom", hrající každou hodinu jednu z 300 melodií. Navíc je pod ním umístěno více než deset malých stromků, na jejichž zdobení se podílely děti z okolních mateřských a základních škol. Na Husově náměstí v Berouně pak od poloviny prosince můžete navštívit "Vánoční trhy", které kromě malebných srubových stánků nabízejí i několik stanovišť různých neziskových organizací.  Připomínkou těch nejlepších lidových tradic bude i "Adventní jarmark ve Slaném", představující  práci rozmanitých lidových řemeslníků, umění cukrářů a uzenářů, stejně jako zajímavý kulturní program.  V sobotu 7. prosince přijměte naše pozvání na "Vánoční jarmark v Mělníku", který se pro velký zájem v minulých ročnících přesunul do zdejšího regionálního muzea.  O týden později se koná v nedaleké Mladé Boleslavi "Vánoční jarmark na Staroměstském náměstí", který malým i velkým návštěvníkům nabídne desítky stánků s vánočním zbožím, zábavný kulturní program či možnost zakoupit si s předstihem vánočního kapra.

Další vánoční akce v kraji zde

Jihočeský kraj

Tradicemi a folklorní tradicí prodchnutý Jihočeský kraj láká i v době předvánoční na řadu zajímavých akcí, které si bezesporu zaslouží Vaši pozornost. Po celý prosinec si přijďte vychutnat vánoční atmosféru na náměstí Přemysla Otakara II.Českých Budějovicích, kde na Vás čeká plejáda tradičních řemeslníků a stovky jejich malebných výrobků v rámci "Vánočních trhů". Připomenout si zde při speciálních víkendových akcích můžete i vánoční zvyky či obyčeje. První prosincový den si pak můžete užít začátek adventu při "Putování za Mikulášem", počínajícím na náměstí v Hluboké nad Vltavou a končícím v ZOO Ohrada a přilehlém loveckém zámečku. Na zlobivé děti zde čeká tlupa čertů, na všechny pak sladká odměna z rukou samotného Mikuláše. Nádhernou připomínkou blížících se Vánoc bude o prvním prosincovém dni i "Rudolfovský advent", přinášející v malebném Rudolfově zajímavě ztvárněný Betlémský příběh.  V atraktivním Českém Krumlově se můžete po celý prosinec až do Tří králů zúčastnit "Adventu a Vánoc v Českém Krumlově", počínajícím společným rozsvícením vánočního stromu a vrcholícím znázorněním živého Betlému. V Horní Plané se o posledním listopadovém dni můžete těšit na "Adventní trhy", které potěší ukázkou typicky šumavských řemesel, možností zakoupení rozličných dobrot a pochutin či poetikou starobylých Betlémů.

Další vánoční akce v kraji zde

Plzeňský kraj

Velkou oblibu si mezi všemi obyvateli západočeské metropole získaly za poslední roky již tradiční "Vánoční trhy Plzeň", které na náměstí Republiky v průběhu celého adventu představují návštěvníkům starobylé vánoční zvyky, tradice i hojnost rukodělných výrobků, dárkových předmětů či sladkých i slaných pochutinek. 11. prosince se pak na stejném místě odehraje největší hromadné zpívání koled v Čechách, nabízející nezapomenutelnou podívanou i přibližující atmosféru nejkrásnějších svátků v roce. Tak tedy na viděnou při "Vánočním zpívání koled v Plzni". 7. prosince si v muzeu jižního Plzeňska v Blovicích můžete připomenout atmosféru blížících se Vánoc v rámci "Adventních trhů", které obsadí romantický zámek Hradiště. V západočeských Kladrubech se v sobotu 7. prosince odehraje "Mikulášský trh" spojený s vepřovými hody, prodejem vánočních stromků a bohatou nabídkou dárkových předmětů. O den později pak stojí za Vaši pozornost "Vánoční trhy v Bezdružicích", které lákají na nabitý program do zdejšího kulturního domu.

Další vánoční akce v kraji zde

Karlovarský kraj

I v centru Karlových Varů budete moci v průběhu prosince ochutnávat předvánoční atmosféru blížících se svátků v rámci "Vánočních trhů", které lákají na tradiční jarmark, stánkový prodej, hudební i divadelní představení, lidová řemesla či živý betlém. V nedalekém Bečově nad Teplou si vánoční svátky připomenete poprvé hned na počátku prosince, kdy se zde první adventní neděli koná slavnostní "Rozsvícení vánočního stromu" s bohatým doprovodným programem. Zblízka přičichnout ke starobylým českým vánočním tradicím budete moci o druhém adventním víkendu na středověkém hradu Lokti, kde se odehrají "Vánoční trhy" se vším co k nim již neodmyslitelně patří. Zvláště se zde pobaví děti, které potěší koláčový turnaj či šermířská škola. V týdnu od 8. do 15. prosince se nezapomeňte podívat do Královského Poříčí, kde se konají "Vánoční trhy" s originálními vánočními dárky, pečením cukroví, výstavou betlémů či zpěvem koled.

Další vánoční akce v kraji zde

Vánoce na zámku
Prožijte adventní čas na jednom z našich zámku. Tradiční české vánoce

Ústecký kraj

Poetické tradice staročeských Vánoc si samozřejmě připomínají i města a vesničky v Ústeckém kraji.  Mezi nejlákavější akce tohoto roku bude patřit tematicky zaměřený program "Mikuláše v ZOO", lákající návštěvníky do ZOO v Ústí nad Labem. Těšit se můžete na nádhernou podívanou v pavilonu šelem, mikulášskou nadílku i slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Druhou prosincovou sobotu si pak nenechte ujít "Vánoce ve skanzenu Zubrnice", kde na Vás čekají ukázky vánočních zvyků, zdobení perníčků, vystoupení folklorního souboru či ochutnávka staročeských vánočních jídel.  29. listopadu se přijďte podívat na "Rozsvícení vánočního stromu ve Šluknově", kde se budou zpívat vánoční koledy a prodávat dárkové předměty na vánočním jarmarku. První prosincovou sobotu pak můžete strávit při "Čertovském reji v ZOO Děčín", kde si projdete čertovskou cestu, nakoupíte chybějící dárky na vánočních minitrzích či se pokocháte zdobením vánočního stromku.

Další vánoční akce v kraji zde

Liberecký kraj

První adventní víkend zve všechny zájemce o připomínku blížících se Vánoc na starobylý zámek Sychrov, kde se konají "Adventní dobové trhy". Těšit se můžete na trhový mumraj s ukázkami dávných řemesel, prodej dárkového zboží či doprovodný program pro malé i velké návštěvníky. Poslední listopadový den si pak můžete zpříjemnit účastí na "Heřmanických vánočních sklářských trzích", které nabízejí neobvyklou prohlídku zdejší sklárny s možností nákupu exkluzivních skleněných výrobků, ochutnávku a nákup speciálního značkového vína či poveselení při živé muzice a ukázkách tvarování skla nad kahanem. Počátek prosince pak jistě pravidelné i občasné návštěvníky liberecké ZOO, která láká na speciální  "Adventní večerní prohlídky", představující noční život zdejší zvířeny se speciálním bonusem v podobě netradičních vánočních příběhů. Jako v pohádce si pak zajisté budou připadat všichni ti, kteří se první adventní sobotu vydají na "Vánoce na hradě Grabštejně". Tato akce určená pro celou rodinu si vytkla za cíl navrátit vánočním svátkům jejich původní poetiku a činí tak představením tajuplné hradní atmosféry, hudebních vystoupení a umě pojatých vánočních zvyků.

Další vánoční akce v kraji zde

Královehradecký kraj

I v oblasti východních Čech si lze na několika místech připomenout blížící se vánoční svátky návštěvou některé ze speciálních akcí. Jednou z nich jsou například "Vánoce na zámku Hrádek u Nechanic", kde na Vás čeká vánočně vyzdobená zámecká expozice či nefalšovaný zámecký anglický punč. Od poloviny prosince si pak rozhodně nenechte ujít tradiční "Vánoční trhy v Hradci Králové", konané na Masarykově náměstí. K vidění budou ukázky řemeslné výroby a lidové tvorby a stylově laděný program. Zábavný a zároveň poučný program bude k vidění při "Vánocích ve skanzenu v Krňovicích", jehož interiéru vytvářejí neodolatelnou atmosféru těch pravých staročeských Vánoc, spolu s ochutnávkou tradičních pochoutek. Den před první adventní nedělí se otevírají brány "Valdštejnských adventních trhů v Jičíně", které lákají na bohatý kulturní program v čele s příjezdem vévody Albrechta či desítky stánků s vánočním zbožím. Opravdovou vánoční prohlídku lze pak zažít při "Vánocích na hradě Staré Hrady", během níž zažijete nefalšované Vánoce, tak jak je slavili naše prababičky a pradědečkové. Nenechte si ujít ani "Vánoční trhy na zámku Kuks", které kromě prodeje tradičních řemeslných výrobků nabídnou i kreativní kulturní program.

Další vánoční akce v kraji zde

 

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete