Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Velikonoční akce 2016

A jsou tu opět Velikonoce a s nimi vítané staročeské tradice a zvyky, které vyvolávají rozšafné úsměvy na tvářích chlapců a šibalské chichotání u dívek a žen každého věku.

A jsou tu opět Velikonoce a s nimi vítané staročeské tradice a zvyky, které vyvolávají rozšafné úsměvy na tvářích chlapců a šibalské chichotání u dívek a žen každého věku.

Kam na velikonoce 2016

Praha

Nejvýraznější křesťanské svátky v roce oslavují i v Praze statisíce jejích obyvatel a Atlas Česka by Vás při té příležitosti co nejsrdečněji pozval na některou ze zajímavých akcí. Týká se to především "Velikonočního jarmarku ve Kbelích", který je tradičním jarním setkáním s přírodou, tradicemi a řemesly. Těšit se můžete na poutavý program, spoustu muziky, divadlo či dětské vystoupení. S jarními svátky se každoročně pojí i "Velikonoční floristický seminář", který během dvou hodin seznámí všechny zájemce se základy aranžování květin a velikonoční výzdobou. Také obyvatelé našeho hlavního města si mohou připomenout tradice a zvyky spojené s Velikonocemi, dozvědět se proč se barví vajíčka, pletou pomlázky, a to v rámci zábavného programu "Aspoň na víkend zažijte tradiční Velikonoce".

Zábavu s velikonoční tématikou, tvůrčími dílničkami i skvělou příležitostí pořídit si fotky se slavnými máte o velikonočním víkendu v Grévinu Praha.

Grévin- Velikonoce

 

Mnoho příznivců si během několika let své existence získaly i "Velikonoce v ZOO Praha", které spojují ukázky staročeských tradic vítání jara spolu s velikonoční nadílkou pro naše miláčky z řad říše zvířat. Užít si i letos můžete "Velikonoce v Zemědělském muzeu", kde na Vás čekají velikonoční tradice, zvyky, obyčeje či tradiční ruční řemeslná výroba. Nesmírnou popularitu si za poslední roky získal i "Staročeský velikonoční jarmark v Toulcově dvoře", kde si můžete vyrobit píšťalku, pomlázku, řehtačku či nakoupit drobné dárečky a shlédnout divadelní představení. Milovníky klasické hudby jistě potěší "Velikonoční koncert Golgotské reminiscence", který se koná v kostele U Salvátora na Starém Městě. Originální atmosféru jistě zažijete na "Velikonočním jarmarku chráněných dílen v Libni", která se koná pod patronací městské části Praha 8. Všichni milovníci sazeniček, květinek i hospodaření jistě uvítají další ročník "Velikonoční zahrádkářské výstavy ve Vinoři". O velikonočním pondělí si pak můžete vyrazit i na "Velikonoce v pražské ZOO", které nabídnou ukázky staročeských tradic a zvířecí miláčky v neobvyklých situacích. Tradičně nejnavštěvovanější akcí z naší nabídky pak bezesporu budou "Velikonoční trhy na Náměstí Jiřího z Poděbrad".


Středočeský kraj

Zveme všechny naše čtenáře na "Velikonoční tvoření v Dobrovicích", kde si v sobotu 19. března můžete se svými dětmi vyrobit velikonoční vajíčka tradičními i méně netradičními technikami. S velkou radostí pak zveme i na "Velikonoční jarmark do Mělníka", kde v regionálním muzeu představí desítky místních jarmarečníků velikonoční předměty a děti si budou moci vyzkoušet rukodělné dílničky. Nabitý program přinese i "Velikonoční program v Mladé Boleslavi", který si letos pod svůj patronát vzali populární dvojníci Bob a Bobek. K jarní procházce vybízejí i "Velikonoční slavnosti v Kutné Hoře", které poutají prodejem velikonočních artefaktů a bohatým kulturním programem. Ujít byste si neměli nechat ani "Velikonoční jarmark v Roztokách", kde budou stát stánky s řemeslným zbožím a vystoupí i děti z místní taneční školy.

 

Jihočeský kraj

V jihočeské baště Táboře se o velikonoční sobotě uskuteční "Velikonoční jarmark", který zve na bohatý výběr akcí pořádaný na Žižkově náměstí, včetně prodeje gastronomických pochoutek a ručně vyráběných výrobků. Také ve Vodňanech si můžete blížící se svátky využít účasti na "Velikonočním slavení", které nabídne tvůrčí dílny, pletení pomlázek, rukodělné tvoření či bohatý kulturní program. Atraktivní program jistě nabídne i "Oslava Velikonoc u vodního mlýnu v Hoslovicích", která láká na vynášení smrtky, výrobu lítaček či zdobení kraslic. V neděli 20. března můžete spolu se stovkami dalších návštěvníků zažít "Staročeské Velikonoce v Českých Budějovicích", které se konají na Piaristickém náměstí a nabídnou předvádění i prodej výrobků starobylých českých řemesel. O týden později pak v Muzeu Jindřichohradecka přivítají své návštěvníky organizátoři "Velikonoční veselice v Jindřichově Hradci". Originální program pak zažijí všichni účastníci "Velikonoční stezky pro děti v Českém Krumlově", kteří budou moci s roztomilými zvířátky oživit uvadající velikonoční tradice.

 

Plzeňský kraj

Na zámku Hradiště se letos můžete těšit na "Velikonoční jarmark v Blovicích", který nabízí přehlídku známých i těch pozapomenutých velikonočních zvyků, příležitost k výrobě velikonočních věnců či možnost pozorovat při práci šikovné ženy zdobící slavnostní vejce. O velikonočním víkendu pak můžete nasát sváteční atmosféru při "Velikonocích na náměstí", které se odehrají na Náměstí Míru v Klatovech. Unikátní kulturní zážitek spojený s prodejem gastronomických pochoutek zažijí všichni účastníci "Velikonočního jarmarku a farmářského trhu se zabijačkou v Nepomuku". Bohatý kulturní program spojený s výrobou tradičních velikonočních artefaktů můžete vychutnávat i při "Velikonočním jarmarku na zámku Kozel". Na bohatý výběr akcí, velikonoční jarmark na nádvoří či prodej stylového zboží se můžete těšit při "Velikonocích na zámku Zbiroh", které se konají v sobotu 26. března.

 

Karlovarský kraj

Všechny obyvatele i návštěvníky Karlovarského kraje bychom srdečně rádi pozvali na "Velikonoční jarmark v Krajském muzeu", nabídne i velikonoční hrátky s knihovnou, vítání jara, jarní kočičí zpívání či pohádku o kutálejícím se vajíčku. Velkou pozornost si jistě též získá i "Hod beránka pro děti na hradě v Chebu", který nabídne spoustu her, soutěží a zkoušek z rozmanitých dovedností. Nefalšovanou velikonoční náladu si pak přijďte užít do Obchodního centra Fontána v Karlových Varech, kde je pro Vás připraveno "Velikonoční odpoledne" se zdobením velikonočních perníčků, pletením pomlázek či společným zdobením obřího vejce.

 

Ústecký kraj

Do Ústeckého kraje si letos mohou přijet oslavit Velikonoce všichni milovníci dobrého jídla a starobylých českých tradic. Platí to především o populárních "Úštěckých Velikonocích", které nabídnou velký dobový velikonoční jarmark, vystoupení a průvod folklorních souborů a divadel, malování kraslic či loutkovou scénu se soutěžemi pro děti. K období Velikonoc již několikátým rokem patří i "Mezinárodní festival pro děti a mládež Svátek jara", který v podobě mezinárodní přehlídky pěveckých, hudebních a tanečních souborů přivítá stovky účinkujících z různých zemí celého světa. Atraktivní program si pro své návštěvníky letos připravili v rámci "Velikonoc v pivovaru Děčín", kde pro Vás organizátoři schovali stovky barevných vajíček, přičemž některá z nich v sobě uchovávají doslovná kouzla a čáry. O velikonočním pondělí Vás zveme na populární "Velikonoce v ZOO Ústí nad Labem", které budou plné soutěží o ceny a nadílky pro vybrané druhy zvířat.

Kam na velikonoce 2016


Liberecký kraj

V Libereckém kraji si letošní Velikonoce můžete zpříjemnit návštěvou "Velikonočních trhů na Bělišti v Železném Brodě", které nabídnou ukázky dekorativního umění, přehršel kraslic, pomlázek, řehtaček a dalšího oblíbeného velikonočního zboží. Mezi tradiční velikonoční akce patří i "Velikonoční trhy v Jablonci nad Jizerou", které o Škaredé středě, Zeleném čtvrtku a Velkém pátku představí několik atraktivních kulturních akcí a umožní všem zájemcům zakoupení některého z předmětů s velikonoční tématikou. I Vy můžete letos pomoci ZOO Liberec pomoci vytvořit příjemnou velikonoční atmosféru v rámci "Velikonočního programu v ZOO Liberec". Zvláštní atmosféru bude mít místní park zvláště po Zeleném čtvrtku, kdy budou po areálu rozmístěny velikonoční keříky z libovolnému ozdobení. Velikonoční svátky jsou již za dveřmi a Atlas Česka Vás proto srdečně zve na další ročník "Velikonočních oslav v nákupním centru géčko v Liberci", který vykouzlí úsměv na tvářích koledníků všech věkových kategorií. Všechny naše čtenáře zveme i na "Frýdlantský velikonoční jarmark na radnici a ve Špitálku", kde na Vás čekají velikonoční dílny, jarmark i bohaté občerstvení.


Královehradecký kraj

Mezi nejoblíbenější akce Královehradeckého kraje spojené s Velikonocemi bude i letos patřit "Velikonoční jarmark v Adalbertinu Hradec Králové", který připomene starobylé lidové tradice a umožní všem zájemcům zakoupit se některý z chybějících velikonočních artefaktů. V sobotu 19. března Vás srdečně zveme do areálu benediktinského kláštera v Broumově, kde se koná "Tradiční trh spojený s prodejem regionálních produktů", ukázkou řemesel a bohatým občerstvením. V ten samý čas si pak užijete i "Velikonoční jarmark v Hořinevsi", který se již tradičně odehraje na návsi u kostela sv. Prokopa. Co nejsrdečněji bychom Vás též rádi pozvali na "Velikonoční jarmark v Trutnově", který se uskuteční ve středu 23. března na nádherném Krakonošově náměstí v Trutnově.


Pardubický kraj

V Pardubickém kraji bychom Vás rádi pozvali na "Velikonoční jarmark v Chrudimi", který vyhlašuje soutěž o nejlepšího velikonočního beránka či láká na velikonoční hon na vajíčka pro děti se sladkou odměnou po celou dobu jarmarku. V rámci "Velikonoc na zámku v Pardubicích" zase ožijí starobylá pražská řemesla a tradice pod patronací náměstkyně zdejšího hejtmana. Těšit se můžete na vodění Jidáře, ochutnávku velikonočních pochoutek či zdobení vajíček a pletení pomlázek. Malé i velké návštěvníky pak jistě potěší i "Velikonoční oslavy ve Svitavách", které lákají na hudební vystoupení kuřimské kapely Motýlí Defekt. Všechny účastníky pak upozorňujeme na skutečnost, že v případě nepříznivého počasí se akce uskuteční v prostorách Fabriky.

 

Kraj Vysočina

O poslední březnové sobotě bychom Vás co nejsrdečněji přivítali na "Velikonočním jarmarku Sdílení aneb Jarní slavnosti", který se koná na nádvoří zámku v Telči. Těšit se můžete na prodej rukodělných výrobků, domácích dobrot, občerstvení či doplňkový program pro nejmenší návštěvníky. O křesťanských Velikonocích si můžete připomenout i staleté židovské tradice, které Vám organizátoři představí v rámci "Oslav nejveselejšího židovského svátku Purim v Třebíči". Těšit se můžete na prohlídku zdejší synagogy, ukázku z každodenního života našich předků či zábavné i poučné divadelní představení. Malé i velké tvůrce zveme na "Velikonoční dílničky v Třebíči", které nabízejí možnost vyrobit si specifickou velikonoční dekoraci. Ve čtvrtek 24. března pak proběhnou "Velikonoce v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě", které jsou proslaveny tradičním předváděním velikonočních výrobků včetně jejich prodejů. Své návštěvníky s chutí přivítá i "Velikonoční jarmark "Sdílení aneb Jarní slavnosti", který láká na prodej rukodělných výrobků, domácích dobrot či chutné občerstvení. Originální atmosféru jistě zažijete i při "Velikonocích na radnici v Jihlavě", které se odehrají v sobotu 26. března.

 

Jihomoravský kraj

O blížících se Velikonočních svátcích jste co nejsrdečněji zváni na nápaditý program "Velikonoce se blíží do Hodonína", který potěší malé i velké návštěvníky připomínkou starobylých tradic. Vaši pozornost si dozajista zaslouží i "Velikonoce se blíží ve Vlastivědném muzeu v Kyjově", které zvou na výbornou cimbálovou muziku i kreativní dílny. Možnost zakoupit si některý z netradičních i známých výrobků nabídne "Velikonoční jarmark v Radosticích", který nabízí prodej pomlázek, perníčků, velikonočních dekorací, kraslic či šperků. Poutavou prezentací lidových zvyků se může pyšnit program "Velikonoc ve skanzenu Strážnice", jejichž součástí bude například i velikonoční obchůzka a jarmark. Netradiční program si pro všechny zájemce přichystali organizátoři "Velikonočních inspirací v synagoze", které nabídnou divadelní i hudební vystoupení. Částečně recesistickou akcí bude i "Mezinárodní velikonoční koupání v Hodoníně", které se na řece Moravě koná 26. března.


Olomoucký kraj

Mezi nejoblíbenější akce v oblasti Olomouckého kraje patří unikátní "Velikonoce v muzeu v Šumperku", které všem návštěvníkům na Zelený čtvrtek připravily zdobení kraslic, pletení pomlázek či tvoření vlastních tradičních velikonočních dekorací. 23. března pak zveme všechny milovníky lidových tradic na "Velikonoce v muzeu" do Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích, které nabídnou speciální program plný povídání o velikonočních tradicích a zvycích. Nenechte si ujít ani "Velikonoční jarmark v Přerově", který má v tomto malebném moravském městečku již více než desetiletou tradici. Originální program pak nabízejí především "Barevné velikonoční prohlídky na zámku v Náměšti na Hané", které se konají od 26. do 28. března.

 

Zlínský kraj

Kde jinde si užijete pravé a nefalšované Velikonoce než na starobylém Slovácku, pyšnícím se dlouhou řadou historických tradic a zvyků. Ty základní si můžete připomenout na "Velikonočním jarmarku ve Vizovicích", kde poteče proudem kvalitní slivovice, stánky se zaplní řemeslnými výrobky, velikonočními dekoracemi, pomlázkami a kraslicemi. Nedaleko odtud pak ve stejných dnech proběhne i "Velikonoční jarmark ve Starém Městě", který zaplní Velkomoravské náměstí barevnými kraslicemi, voňavými beránky a ukázkami obdivuhodné lidové tvořivosti. V rámci "Velikonočního jarmarku ve Zlíně" si pak nenechte ujít historický kolotoč, žongléry s rozmanitými předměty, stánky pro děti, kreativní dílničky či možnost vzájemného malování na obličej. Taktéž ve Zlíně se pak odehraje "Velikonoční program s Michalem", který přitahuje pozornost především malých dětí zahleděných do oblíbeného pořadu Kouzelná školka. Milovníky vína pak jistě potěšíme "Velikonoční výstavou vín v Polešovicích", která nabízí košt stovek vzorků od místních i okolních vinařů.

 

Moravskoslezský kraj

Rádi bychom všechny naše čtenáře pozvali na "Velikonoční jarmark na zámku v Linhartovech", který i letos nabízí možnost zakoupení chybějících velikonočních předmětů a připomínku starobylých lidových svátků v prostředí noblesních zámku. Mezi hojně navštěvované velikonoční akce bude jistě i letos patřit "Velikonoční jarmark na Žerotínském zámku v Novém Jičíně", který zdejší nádvoří osvěží atraktivním kulturním programem a umožní každému z Vás zakoupit si některý z dekorativních předmětů. Srdečně Vás pak zveme i na "Velikonoční jarmark na náměstí v Karviné", který letos představí to nejlepší z historických tradic zdejšího kraje, tradiční výrobky lidových řemeslníků, ukázku lidových řemesel, kejklíře a žongléry, pouliční divadlo či soutěže a hry s velikonoční tématikou. Naše pozvání směřuje i do "Velikonočního městečka v Havířově", které slaví svátky jara bohatým výběrem akcí, kreativních dílen či gastronomických pochoutek. Zajímavosti o tradičním slavení Velikonoc lze načerpat i v rámci "Velikonočního jarmarku v Brušperku", který se odehraje v sobotu 19. března.




Zajímavé akce v okolí

Ústecké Velikonoce 2024 - Ústí nad …

25.03.2024 - 29.03.2024
Ústí nad Labem

Velikonoční jarmark na Lidickém náměstí nabídne 25.- 29. března bohatý kulturní program! Těšit se můžete na hudební…

Veselé Velikonoce s kraslicemi od C…

26.03.2024 - 01.04.2024
Praha

První jarní den máme za sebou a za dveřmi už netrpělivě čekají Velikonoce. K těm neodmyslitelně patří malovaná i…

Velikonoční městečko 2024 - Frýdek-…

28.03.2024 - 30.03.2024
Náměstí Svobody

Program na pódiu pro děti i dospělé, trhy s řemeslnými výrobky a nejrůznějšími dobrotami místní gastronomie, živá…

Velikonoční bludiště 2024 - Ústí na…

28.03.2024 - 31.03.2024
Přírodní a zrcadlové…

Hledání velikonočních vajíček, luštění kvízů, plnění úkolů, poznávání přírody a dovádění v přírodním bludišti na…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete