Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Kde a jak oslavit státní svátek 17. listopadu

Atlas Česka pro Vás i letos připravil výčet těch nejzajímavějších akcí, konaných u příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii. Při putování napříč všemi kraji naší republiky si představíme to nejlepší z plánovaných událostí připomínajících 25. výročí od převratné Sametové revoluce. Chybět nebudou ani pozvání na hudební koncerty, sportovní závody, filmová představení či speciální kulturní pásma. Přejeme Vám šťastnou volbu při výběru a věříme, že si následující víkend užijete v pohodové atmosféře prodchnuté nevšedními zážitky. 

Praha 

Blížící se státní svátek připadající na 17. listopadu je letos spojen s mnoha zajímavými akcemi, připomínajícími 25 let od událostí tzv. Sametové revoluce. Na území našeho hlavního města se však o nadcházejícím víkendu a svátečním pondělí odehraje i řada doplňkových akcí, které by neměly ujít Vaší pozornosti. Již v sobotu 15. listopadu si v rámci "Noci divadel ve Švandově divadleužívejte nabídky šesti divadelních představení, které zvou k návštěvě dospělé, rodiny s dětmi i teenagery. Zvláštní pozornosti se jistě bude těšit především Autamot na filmy od souboru Buchty a loutky, který umožňuje nechat si přehrát jakýkoliv film na přání publika. Oficiální program 17. listopadu letos zve návštěníky na "Den otevřených dveří v Hrzánském paláci", nacházjícím se v Loretánské ulici. Sametovou revoluci připomene zdejší expozice, jejíž brány se návštěvníkům otevírají po dlouhých pěti letech. Od 18 hodin si můžete zpříjemnit státní svátek pohodovou hudbou při "koncertu kapely Esence", která přináší písničkářské skladby s českými texty a pohybuje se na pomezí rocku a popu. V populární Redutě pak při příležitosti 25 let od udáslostí Sametové revoluce vystoupí oblíbený "Petr Beneš Quartet Praha", servírující posluchačům pohodový moderní jazz, spojený nezaměnitelně s atmosférou listopadových událostí roku 1989. V divadle Hybernie pak o nadcházejícím státním svátku ožije legendární francouzská šansoniérka v rámci akce "Edith the Show". Posluchači si v rámci atraktivního programu budou moci připomenout její jedinečné písně i osudové okamžiky z pozoruhodného života této legendární umělkyně. 

Středočeský kraj

V rámci středočeského kraje bychom Vás dnes rádi pozvali na "http://www.kalendarakci.atlasceska.cz/listopadove-retroprohlidky-zamek-loucen-38609/", které nechají originální formou vzpomenout na dobu předcházející událostem před 25 lety. Těšit se můžete na autentický Tuzex, prohlíčky školícího střediska, pivo za neuvěřitelných 1.70 Kč a další socialistické artefakty. Všichni ti, kteří se dostaví ve svazáckých či pionýrských stejnokrojích, se mohou těšit na odznak Brigády socialistické práce. Od pátku 21. listopadu si pak výročí listopadových událostí připomenou i návštěvníci"Slánských jazzových dnů", které nejstarším jezzovým festivalem ve střední Evropě, lákajícím každoročně na domácí i zahraniční jazzovou špičku. 

Jihočeský kraj

Letošní státní svátek připadající na 17. listopad bude i v jižních Čechách spojen s několika zajímavými kulturními i zábavnými akcemi, které všem zájemcům zpříjemní nadcházející prodloužený víkend. Již tuto sobotu se v Českých Budějovicích, můžete přijít kulturně obohatit na "Noc divadel v Českých Budějovicích", která nabídne speciální programy s netradičními představeními takřka na všech budějovických divadelních scénách. Ten samý den se poslední teplé listopadové dny promítnou do příjemné atmosféry jako stvořené pro rodinný výlet při "Svatomartinské projížďce vlakem z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice". Každý z účastníků pak bude jistě dlouho vzpomínat na romantické putování kouzelně zbarvenou listopadovou přírodou, prodchnutou pekelně černou párou vystupující z historické mašinky. Přímo na státní svátek bychom Vám rádi doporučili návštěvu divadla v Prachaticích, kde se koná představení "Paparazzi aneb Intimní život bulvárního fotografa". Těšit se můžete na hudební komedii z atraktivního prostředí mediální sféry. 

Plzeňský kraj

Státní svátek je možností a příležitostí ke vzpomínce na významné okamžiky z dějin našeho státu, stejně jako volný čas pro kulturní i sportovní vyžití pro celou rodinu. Pokud byste o nadcházejícím pondělí navštívili plzeňský kraj, můžete si vyzkoušet od každého trochu. V okolí zámku Hradiště v Blovicích se uskuteční již "II. ročník běhu 17. listopadu", který nabízí možnost protáhnout tělo, načerpat čerstvý vzduch a užít si bohatý doprovodný program. V Plzni si pak zdejší pokrokový spolek spolu s izraelským velvyslanectvím připravili opravdovou hudební lahádků v podobě "Vystoupení hudebního uskupení Ramzailech". Těšit se můžete na uchvacující hudbu a kruhové tance hora či pogo. Zásadní duchovní rozměr bude mít i komponované odpoledne "Filozofie vždy živá: Filozofie, kultura a dobrovolnictví", které posluchačům v Plzni nabídne zajímavé přednášky v rámci světového dne filozofie. V nedalekých Klatovech pak proběhne již 15. ročník "Festivalu komorní hudby", kam letos zavítají i Gospelová jednička Zuzana Stirská a Fine Gospel Time. 

Karlovarský kraj

Již 16. listopadu si všichni obyvatelé Karlovarského kraje i jeho návštěvníci mohou připomenout dobu předlistopadové éry v rámci oblíbeného pořadu"Nedělní čaje jako tenkrát", které letos zavítají do západočeského Sokolova. Skvělé hudební předstvení letos zprostředkují skupiny Greyhound, Beat Club 68, Triton Rock či Present Perfekt. Originální a dlouhou očekávanou akcí bude i pondělní program v Karlových Varech, nesoucí transparentní název"Společně proti nenávisti". V rámci tohoto ojedinělého pásma budete moci shlédnout ceněný film Verdikt v Maďarsku, dokumentující soud se čtyřmi maďarskými přívrženci krajní pravice. Navazovat na něj pak bude rozsáhlá panelová diskuze zabývající se otázkami občanské angažovanosti. Zaujme jistě i koncert skupiny Bohemian groove factory či fantastické balkánské dechovky.

Ústecký kraj

Nacházející prodloužený víkend láká i obyvatele Ústeckého kraje ke vzpomínce na události spojené se Sametovou revolucí, od jejíhož počátku nás dělí přesně 25 let. Jednou z takových možností je účast na "Komentované prohlídce výstavy Jak se žilo za Husáka", konající se o nadcházející sobotě a neděli v muzeu města Ústí nad Labem. Vyjímečnost této akce ještě podpoří skutečnost, že průvodcem všem návštěvníkům bude sám kurátor výstavy, Tomáš Okurka. V Ústí nad Labem se koná i druhá akce na kterou by Vás Atlas Česka rád pozval a to "Děti chystají Vánoce", představující vhodnou příležitost pro malé děti i jejich rodiče jak nasát první doušky blížícího se adventu. 

Liberecký kraj

Čekání na letošní vypuknutí oslav spojených se 17. listopadem si obyvatelé Libereckého kraje jistě rádi zkrátí návštěvou dalšího ročníku "Přehlídky dechových hudeb v Semilech", která svým atraktivním programem potěší příznivce dechové hudby napříč všemi věkovými kategoriemi. Letos se můžete těšit na vystoupení Semilské 11, která existuje již více než tři desítky let a s úspěchem vystupuje v Čechách i zahraničí. Originální akci s poutavým programem letos připravilo město Turnov, které zve na "25. výročí sametové revoluce". V rámci celodenního programu můžete navštívit vernisář prací studentů turnovských středních škol, předávání medailí starosty města, panelovou diskuzi na téma aktuální situace v naší zemi či představení slavné jednoaktovky Audience od našeho prvního prezidenta Václava Havla. 

Královehradecký kraj

Atlas Česka přináší několik tipů na zajimavě strávené nadcházející pondělí, které všichni obyvatelé naší země mohou slavit jako vzpomínku na boj studentů za svobodu. V Královehradeckém kraji bychom Vám rádi doporučili návštěvu"9. řemeslného trhu pod obry", který je přehlídkou tvorby řemeslných umělců z Hostinného a jeho okolí. Speciální akcí připadající na nadcházející pondělí je i "Play Broumovsko", za jejímž zajímavým názvem se skrývá interaktivní expozice navazující na dlouhodobý projekt Orbis Pictus Play autorů Jiřího a Radany Waldových. Při návštěvě této výstavy můžete nechat rozehrát tóniny vlastní fantazie, rozvíjet vlastní imaginaci a tvořivost. Pro nejmenší návštěvníky a jejich rodiče je pak určen zábavný program "Michalovi mazlíčci", který o nadcházejícím státním svátků zavítá do Aldis v Hradci Králové. 

Pardubický kraj

Naše redakce by ráda pozvala všechny zájemce o tip na zajímavě strávený víkend do Pardubického kraje, kde se o tomto prodlouženém víkendu koná několik zajímavých podniků, zasluhujících si Vaši pozornost. Přímo v Pardubicích si o nadcházející sobotě můžete v podvečerních a nočních hodinách užít jedinečný program v rámci "Divadelní noci v Pardubicích", která do zdejších divadel přináší originální program s netradičně pojatými představeními, často reagujícími na události spojené s nadcházejícím výročím Sametové revoluce. Sobotu si můžete zpříjemnit i návštěvou "Topolského jarmarku v Topoli u Chrudimi", který se koná od 15 hodin. Kromě možnosti zakoupit první vánoční dárky je pro Vás připravena i řada gastronomických delikates, pocházejících z pravých zvěřinových hodů. 

Kraj Vysočina

Nabídka akcí spojených se státním svátkem připadajícím na 17. listopad se samozřejmě nevyhýbá ani malebné oblasti Vysočiny. Na zámku v Polné se o nadcházejícím pondělí můžete přijít podívat na "Martinský trh", který nabídne možnost zakoupit první letošní vánoční dárky či se příjemně občerstvit prvním letošním vínem. Oslavu státního svátku spojenou s lampionovým průvodem pak zažijí všichni účastníci "Světla pro 17. listopad" konaném i letos v historické Třebíči. Těšit se můžete na výrobu lampionů, proslov starosty či vystoupení dětského pěveckého sboru. Za návštěvu jistě stojí i "Trh řemesel v Havlíčkově Brodě", který  nabídne širokou paletu uměleckého zboží a výrobků zapomenutých řemesel. Bonusem pak bude doprovodný program zaměřený na památku Dne boje za svobodu a demokracii. Od půl šesté večer si pak všichni příznivci společných procházek přijdou na své v rámci "Lampionového průvodu v Jihlavě", který se letos koná již počtvrté. Také v Moravských Budějovicích si místní připomenou 17. listopad "Lampionovým průvodem s písněmi Karla Kryla a Jaroslava Hutky". Začátek letošního ročníku je v 18 hodin. 

Jihomoravský kraj

Atlas Česka zve všechny obyvatele Jihomoravského kraje k účasti na některé z mnoha pozoruhodných akcí, které se letos uskuteční při příležitosti státního svátku připadajícího na 17. listopad. Ve Znojmě doporučujeme navštívit ojedinělý "Den otevřených dveří na radnici", který nabídne místním obyvatelům jedinečnou možnost nahlédnout do pracovních prostor zdejších politiků. Ideálním tipem pro rodinný výlet je "Výročí zahájení provozu na trati Břeclav - Lednice", spojené s možností jízdy ve slavné Šlechtičně. Ve Veselí nad Moravou se můžete přidat do "Slavnostního lampionového průvodu městem", konaným od 18 hodin. Originální připomínkou výročí Sametové revoluce bude i "Sametový košt vín v Brně Líšni", nabízející možnost degustace a koupě vína přímo od výrobců. Ti nejmenší jistě ocení výlet na"Lampioňák na radnici v Brně", kde si budete moci dokonce vyrobit vlastní lampion. Akcí podobného typu bude i "Lampionový průvod v Břeclavi","Lampionový průvod v Brně-Šlapanicích", "Lampionový průvod v Brně-Jinačovicích", "Lampionový průvod v Brně-Židenicích", "Lampionový průvod ve Velkých Pavlovicích" či "Lampionový průvod v Brně". Kulturní vložkou se symbolickým názvem pak bude muzikál "Sliby-chyby" v městském divadle Brno. 

Olomoucký kraj

Vydáte-li se v následujících dnech do Olomouckého kraje, neměli  byste si nechat ujít některou ze zajímavých akcí, pořádaných u příležitosti blížícího se státního svátku 17. listopadu. V Lipníku nad Bečvou se o nadcházejícím pondělí konají "Městské oslavy 25. výročí Sametové revoluce", které připomenou události z listopadových dní roku 1989. Těšit se můžete na mítink na náměstí, zvonění klíči, zpívání písní Karla Kryla, oheň v koších či zpřístupnění vyhlídkové věže farního kostela. O dva dny později si pak atmosféru blížících se vánočních svátků připomeňte při návštěvě"Listopadového Flerjarmarku v galerii Moritz v Olomouci", kde na Vás čeká široká skladba výrobků a ukázek historických řemesel. 

Zlínský kraj

U příležitosti nadcházejícícho státního svátku bychom všechny obyvatele Zlínského kraje rádi pozvali na dvě netradiční kulturní vystoupení, kterými si lze zpříjemnit prodloužený víkend. V obci Kunovice se v neděli a pondělí uskutenčí dvě koncertní vystoupení "RockStarNight 5 - Colosseum - Blue Effect - T4 - Doctor's band". Směsice těchto kapel zaručuje originální a neopakovatelný zážitek kombinující v sobě tvrdší rockové rytmy spolu s moderní popovou hudbou. Ve Zlíně si pak v úterý 18. listopadu přijďte zavzpomínat na léta dospívání při "koncertu Miro Žbirky", jehož příjemná hudba s nádechem atmosféry Velké Británie přijde vhod každému milovníku pozitivních písní. V ten samý den se na Velkém náměstí v Kroměříži uskuteční "Výročí Sametové revoluce", lákají na možnost prožití důležitých okamžiků naší historie při nápadité rekonstrukci. 

Moravskoslezký kraj

Události spojené s připomínkou událostí 17. listopadu se letos odehrají i v Moravskoslezském kraji. Atlas Česka by Vás rád co nejsrdečněji pozval například na "Lampionový průvod v Opavě", který bude spojen s bohatým doprovodným programem, studentskými koncerty, divadelními inscenacemi a pohodovou atmosférou. V Ostravě pak pořadatelé připravili pro návštěvníky"Komentovanou prohlídku zdejší radniční budovy", která představí kulturní i architektonický vývoj jedné z nejpozoruhodnějších staveb nacházejících se v centru moravskoslezské metropole. 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete