Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy kam na Svatomartinské víno a akce 2014

Atlas Česka zve své malé i velké čtenáře k návštěvě každoročních akcí spojených s oslavou svátku sv. Martina, který na svém symbolickém bílém koni obvykle přiváží do našich zemí první sněhovou pokrývku a především pak to nejlepší z letošní vinné produkce či podmanivou chuť dozlatova upečených kachních delikates. Neváhejte tedy a vydejte se s námi na putování za oslavami svátku svatého Martina napříč všemi kraji našich zemí.

Fotogalerie k článku

Atlas Česka zve své malé i velké čtenáře k návštěvě každoročních akcí spojených s oslavou svátku sv. Martina, který na svém symbolickém bílém koni obvykle přiváží do našich zemí první sněhovou pokrývku a především pak to nejlepší z letošní vinné produkce či podmanivou chuť dozlatova upečených kachních delikates. Neváhejte tedy a vydejte se s námi na putování za oslavami svátku svatého Martina napříč všemi kraji našich zemí. 

Svatomartinské akce 2014

Praha
Zajímavá nabídka akcí spojená s oslavami svátku sv. Martina započíná v našem hlavním městě již v pátek 7. listopadu, kdy se v od Planetária ve Stromovce vydá "Svatomartinský průvod s lucerničkami". Od 17 hodin se vychází k nedalekým rybníčkům a těšit se můžete i na dárkové balíčky či výtvarnou dílnu. O připomenutí svatomarstinské tradice se postarají i účastníci "Svatomartinského lampionového průvodu v Riegrových sadech", který letos láká i na divadelní představení znázorňujícímu legendu o sv. Martinovi či atraktivní zpívánky. V úterý 11. listopadu si na své přijdou milovníci dobrého vína a gasstronomických pochoutek, neboť ve Kbelích je opět po roce přichystáno "Svatomartinské víno ve vinotéce U soudku". Ochutnat zde budete moci kompletní nabídku svatomartinských vín a mladých vín z pěti moravských vinařství. S radostí Vás pak zveme i na populární "Vítání mladých Svatomartinských vín na Vltavě", které i letos proběhne v rámci plavby po majestátní Vltavě. Ochutnávat můžete vyhlášená moravská vína a to vše pod dohledem ochotného znalce vín i spolehlivého kapitána luxusní lodi. Své příznivce si jistě i letos najdou "Svatomartinské slavnosti v Botanické zahradě v Troji", které lákají na nevšední panoramata, skvostné víno a přívětivou atmosféru viničního domku na vinici sv. Kláry. Dlohou očekáváným setkáním jistě bude i "Průvod sv. Martina s ohňostrojem", který si pro všechny zájemce připravili na pátek 14. listopadu představitelé městské části Prahy 17 a členové farnosti sv. Martina. Zřejmě největší slavnostní svého druhu na území našeho hlavního města můžete očekávat v sobotu 15. listopadu na Náplavce, kde se odehrají populární "Svatomartinské slavnosti a pečená husa". Ochutnávat můžete víno z více než 30 českých i moravských vinařství a k ochutnání budou netradiční gastronomické delikatesy. V ten samý den si můžete vyrazit za zábavou, dobrým jídlem a pitím či netradičním obohacením do Národního zemědělského muzea, kde se od 10 hodin koná "Letenská husa s koštem svatomartinckého vína". Ze zajímavého doprovodného programu vybíráme prezentaci a degustaci mladých i svatomartinských vín, ochutnávku a prodej posvícenských koláčů či prezentaci gastronomických specialit včetně husích pokrmů na muzejním dvoře. 

Středočeský kraj
Ve středočeském kraji zveme všechny milovníky vína a dobrého pití na další ročník gurmánské akce "Husí hody a křest nového vína na farmě Blaník". Osobní setkání se svatým Martinem pak nabídne "Svatomartinské posvícení na zámku Loučeň", kde uvidíte i zápasící rytíře či protrénujete svalstvo v lanovém parku. V neděli 9. listopadu si nenechte ujít další ročník "Svatomartinských trhů v Poděbradech", kde můžete pořídit i dárek k blížícím se vánocům. Největší akcí svatomartinských vín v celém regionu je "Svatomartinská sláv v Olympii Mladá Boleslav", kde si kromě dobrého vína pochutnáte i na vynikajících gurmánských specialitách. V uchvacujících prostorách kláštera sv. Voršily pak v úterý přivítejte svátek sv. Martina při "Svatomartinských slavnostech v Kutné Hoře"

Jihočeský kraj
Ani v jihočeském kraji nezapomínají na lidové slavnosti spojené s příchodem zimy,  symbolizovaném příjezdem sv. Martina na bílém koni. Čekaní na první letošní sníh si můžete zkrátit například účastí na "Svatomartinském víně na náměstí v Českém Krumlově", kde proběhne společný přípitek s vedením města a budou se podávat i speciálně sestavená menu v okolních restauracích. V Plané nad Lužnicí se můžete přidat k desítkám dalších rodičů a dětí při "Slavnosti svatomartinských světýlek". Zcela unikátním zážitkem pak bude "Projížďka Svatomartinským parním vlakem", který 15. listopadu sveze všechny milovníky železnice i romantického putování přírodou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice a nazpět. 

Plzeňský kraj
O nadcházejících dvou víkendech můžete v Plzeňském kraji navštívit některou z atraktivních akcí, která se vztahuje k blížícímu se svátku sv. Martina. V malebných Horažďovicích se v sobotu 8. listopadu koná oblíbený "Svatomartinský jarmark", lákající na celou řadu regionálních pochoutek i zručně vyrobených dárků. V ten samý den uvítají návštěvníky i v Kladrubech, kde se koná další ročník "Martinských slavností"během nichž můžete ochutnávat vyhlášené martinské rohlíčky či si spolu s ostatními opéct špekáček na ohni. O týden později si můžete dát osobní dostaveníčko přímo se sv. Martinem, neboť tak jako každý rok se i letos konají "Svatomartinské slavnosti na zámku Zbiroh". Chybět nebude nápaditý program, vystoupení středověkých rytířů a spousta dobrého jídla a pití. V obci Bezdružice si můžete v sobotu 14. listopadu pochutnat na místních delikatesách v rámci "Martinského setkání". Kromě příjemné zábav11. listopad y a plných bříšek se můžete těšit i na pocit z dobře vykonaného skutku, neboť akce se koná na podporu kostela sv. Martina v Křivcích. 

Karlovarský kraj
I v západních Čechách si místní připomínají oblíbený lidový svátek spojený se symbolickým příjezdem sv. Martina na bílém koni. Osobně se s ním můžete setkat již nadcházející úterý při "Svatomartinské slavnosti na statku Bernard v Královském Pořící". Součástí této oblíbené akce bude i lampionový průvod, na který se můžete náležitě vybavit i v obchůdcích na místním zámečku. Pochutnat si zde můžete i na křupavé kachničce či lahodném víně. 


Ústecký kraj
Dobré jídlo a pití, zábavné hry a nápadité dekorace. To vše zažijete, zúčastníte-li se některé ze svatomartinských akcí, konaných u příležitosti oslav loučícího se podzimu a přicházející zimy. Již tuto sobotu se v severočeském Mostě odehraje další ročník akce určené a připravované samotnými rodiči a jejich potomky "Lucerničky svatého Martina". Těšit se můžete na procházku po Resslu s nápaditými úkoly či společné opekání buřtíků. V úterý 11. listopadu pak nevynechejte ani populární "Žehnání svatomartinským vínům v Litoměřicích", které zahájí sám litoměřický biskup. K luxusním vínům se bude podávach delikátní tříchodové menu a to vše v prostorách okouzlujícího litoměřického zámku. V ten samý den můžete přijít ochutnat i výborná česká a moravská vína na "Oslavy Svatomartinského vína v Ústí nad Labem", které pořádá litoměřické vinařství. 

Liberecký kraj
Ačkoliv severní Čechy nepatří k vyhlášeným vinařským oblastem naší země, můžete i zde navštívit u příležitosti svátku sv. Martinua některé zajímavé akce, na kterých se s letošní úrodou vinařů seznámíte v té nejlákavější podobě. Zřejmě největší akcí tohoto druhu v celém regionu bude i letos "Degustace svatomartinských vín v Jablonci nad Nisou". Akce samotná se nemůže konat nikde jinde než v Domě vína, nacházejícím se v Komenského ulici. Ochutnáte nejlepší letošní vína moravských vinařů a chybět nebudou ani široko daleko vyhlášené gastronomické svatomartinské speciality. 


Královehradecký kraj

Nejpopulárnější a nejznámější akcí konanou při příležitosti svátku sv. Martina v Královehradeckém kraji je tradiční "Vítání sv. Martina na náměstí v Hradci Králové". Letos tato oblíbená akce připadla na následující úterý a všichni účastníci se mohou těšit na honosný průvod v čele se sv. Martinem, ochutnávku svatomartinských rohlíčků v některém z desítek stánků, degustaci letošních vín či mnoho inspirativních zážitků v rámci bohatého kutlurního programu. V sobotu 15. listopadu pak doporučujeme navštívit například "Martinský jarmark v Novém Bydžově"který láká nejen na mnoho gastronomických lahůdek a dobré víno, ale i na možnost zakoupení některého z vánočních dárků od řemeslných prodejců. Chybět nebude ani kulturní doprovodný program, plný veselých písniček a zábavných scének. 

Svatomartinské akce 2014

Pardubický kraj
V Pardubickém kraji se v období vrcholícího podzimu konají tak po celé naší republice trhy a posvícení, upomínající na končící dobu hojnosti a blížící se půst. Potřebujete-li inspiraci na vánoční dárek či si jen chcete vybrat některou z šetrně pěstěných plodin, vydejte se příští sobotu na "Farmářské trhy v Ústí nad Orlicí", které se konají každoročně při příležitosti svátku sv. Martina. Vybírat můžete z bohaté nabídky potravin, nápojů, zeleniny či řemeslných výrobků. O týden později se pak v malebném a historickém městečku Chrudimi můžete zúčastnit "Kateřinského posvícení", které zve na nefalšované lidové posvícení s pravou zabijačkou a bohatým kulturním programem. 

Kraj Vysočina
K listopadu již neodmyslitelně patří oslavy spojené se svátkem sv. Martina, který dle lidových pranostik přináší do našich zeměpisných šířek první sníh, ale i dobré víno a již zdáli voníci pečenou kachničku. Na Vysočině si letos tento oblíbený svátek můžete připomenout především při "Svatém Martinu v Jihlavě", který se koná v úterá 11. listopadu. Očekávaný světec i letos přiveze dobrou náladu, mladé české i moravské víno, gastronomické pochoutky a dostatek zábavy pro malé i velké návštěvníky. V ten samý den můžete přivítat blížící se zimu i při "Svatomartinském lampionovém průvodu v Žirovnici", který láká na setkání s pozitivně naladěnými přáteli, bujarý hudební doprovod, dobré jídlo a pití či tradiční slavnostní zakončení na zdejším zámku. 

Jihomoravský kraj
Kde jinde by se lidé měli těšit na oslavy svátku svatého Martina než v lůnu vinařského kraje na jižní Moravě. I letost bychom Vás zde pozvali na několik zajímavých akcí, na kterých víno poteče proudem a vůně koláčů a pečené kachny prosytí vzduch snad každého zdejšího stavení. Z mnoha desítek akcí vybíráme oblíbené "Martinské hody v Kyjově", které se odehrají již o nadcházejícím víkendu. V sobotu 8. listopadu si nenechte ujít ani "Martinské hody v Radějově" s populární hodovou zábavou. V ten samý den uvítají vína chtivé poutníky i při "Putování za mladým vínem v Bořeticích". V nedalekých Bukovanech pak zase zvou na "Košt Svatomartinského vína a Martinské husy v Bukovanském mlýně". Slavnostním přípitkem i letos zahájí "Svatomartinské speciality Valtického Podzemí" v kolébce vinařství, Valticích. Stále větší popularitu si rok od roku získávají i "Oslavy svatomartinských vín a husí v Hustopečích", na které letos zve i oblíbený moderátor Ondřej Brzobohatý. Ve dvou speciálních stanech si na kvalitním víně letos můžete pochutnávat v rámci "Svatomartinského přípitka u lva v areálu lázní Lednice"První lahve vinařského ročníku 2014 otevřou o nadcházejícím úterý při "Svatomartinském vínu v Čejkovicích". Ujít byste si neměli ani "Bystrcký košt svatomartinských vín v Brně". Tamtéž se na náměstí Svobody odehraje další ročník populárního "Tradičního koštu Svatomartinského vína v Brně". Na Masarykově náměstí v Hodoníně pak můžete navštívit "Svatomartinské slavnosti s ochutnávkou mladých vín". Poslední pozvánka pak míří do Kyjova, kde se na náměstí před radnicí můžete těšit na "Otevírání Svatomartinských vín"

Olomoucký kraj
U příležitosti svátku sv. Martina zveme všechny příznivce dobrého vína a kvalitních gastronomických pochoutek na "Svatomartinské slavnosti v Olomouci", konané letos 11. listopadu. Těšit se můžete na výběr z těch nejlepších mladých moravských vín, zábavný program pro děti i jejich rodiče či řízené degustace pod dohledem znalců vína. 


Zlínský kraj
Také ve Zlínském kraji se najdou desítky vinic a vinohradů, které každoročně na podzim začínají vydávat to nejlepší z celosezónní úrody.U příležitosti svátku sv. Martina bychom Vás proto rádi pozvali na "Svatomartinské posezení s vínem 2014 a pečenou husou", které se na zdejším nádherném zámku koná již poněkolikáté. Bonusem letošního ročníku je účast karikaturistů z oblíbeného časopisu Trnky-Brnky. Luxusním gastronomickým zážitkem bezesporu budou "Svatomartinské hody v Resortu Luhačovice", dají návštěvníkům ochutnat z husích specialit či nejlepších mladých vín letošního roku. V krajském městě Zlíně pak můžete hodovat a ochutnávat vinné plody při "Koštu svatomartinských vín ve Vinotéce Balkanexpres", kde Vám atmosféru zpříjemní i libozvučný hudební doprovod. V Kroměříži se těšte na "Svatomartinské hodování na Hanáckém náměstí", kde Vám autentickou atmosféru zpříjemní sám svatý Martin, cimbálová hudba či slavnostní průvod. 

Moravskoslezský kraj
Již tento pátek se můžete vydat ochutnat to nejlepší z letošního sklizně moravského vína na tradiční "Svatomartinské vína a husy", pořádané v Novém Jičíně. K dobré chuti jistě přispěje cimbálová hudba, řemeslný jarmark a bohatý doprovodný program. O víkendu 15. a 16. listopadu pak nezapomeňte vzít celou rodinu na "Svatomartinské víno na hradě Starý Jičín", kde proběhne nezbytná ochutnávka Svatomartinského vína a chybět nebude ani prodej svérázných zabijačkových specialit. Samozřejmostí je možnost zakoupení mladého vína i gastronomických lahůdek pro domácí konzumaci. 


Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete