Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na velikonoční víkend 20. - 21. dubna 2019

Velikonoční prodloužený víkend bude opravdu ve znamení velikonočních akcí po celé republice. Hrady, zámky, skanzeny si připravily mimořádný program, stejně jako města a obce. Věříme, že si vyberete a užijete si krásné velikonoční svátky.

Fotogalerie k článku

Velikonoční prodloužený víkend bude opravdu ve znamení velikonočních akcí po celé republice. Hrady, zámky, skanzeny si připravily mimořádný program, stejně jako města a obce. Věříme, že si vyberete a užijete si krásné velikonoční svátky.

Praha 

Pražské hravé Velikonoce v Muzeu hlavního města Prahy nabídnou malou velikonoční výstavu v přednáškovém sále. Velikonoční trhy můžete navštívit na Staroměstském náměstí, Václavském náměstí, Kampě nebo třeba náměstí Míru. Velikonočně laděné budou i farmářské trhy na náplavce na Rašínově nábřeží. Nejen, že zde nakoupíte farmářské potraviny, ale také si vyzkoušíte pletení pomlázky, nakoupíte kraslice, mazance a další velikonoční sortiment.

Alespoň na víkend se připrav na tradiční Velikonoce je název akce, která se koná v Národopisném muzeu Národního muzea.

Vydat se můžete také na Prague Design Week 2019, prodejní designérskou výstavu, kterou najdete ve dvou patrech domu na náměstí Republiky 7. Najdete zde tvorbu desítek designérů, ale budou probíhat také workshopy, přednášky či promítání v Design Kině.

Na jaře vyrostlo na Nákladovém nádraží Žižkov cirkusové šapitó, které můžete navštívit například během velikonočních svátků. Průběžně zde budou vystupovat kouzelníci, komici, tanečníci, zpěváci, akrobati i herci. Připravená jsou pro Vás představení pro děti, seniory, na své si přijdou i fanoušci Stand Up, Travesti show, činohry a samozřejmě klasické cirkusové akrobacie.

Středočeský kraj

Zajímá vás, jak asi vypadaly Velikonoce u Thurn-Taxisů, pak zavítejte na zámek Loučeň. Jarní slavnost je zde spojená s pomlázkou, velikonočními dobrotami a sváteční výzdobou. Na Velikonoce se můžete naladit i ve Sládečkově muzeu v Kladně, kde aktuálně probíhá výstava velikonočních pohlednic od konce 19. století po 80. léta století minulého.

Určitě si nenechte ujít Knížecí Velikonoce na hradě Křivoklát, které nabídnou bohatý doprovodný program. Nebude chybět ani velikonoční jarmark a spousta dobrot. Také Muzeum lidových staveb v Kouřimi si pro své návštěvníky přichystalo velikonoční program. Přeneste se zde do dob dávno minulých a seznámíte se s obyčeji, které se na českém venkově udržovaly v období předvelikonočního půstu a Velikonoc. Uvidíte "chození s Jidášem", pašijovou hru, loutkové divadlo, budou se zdobit kraslice, koulet vejce a další.

Jihočeský kraj

Na Zelený čtvrtek se Českými Budějovicemi rozezní velikonoční hrkání na dřevěné hrkače, řehtačky a klapačky. Jedná se o křesťanskou tradici, která následuje poté, co velikonoční zvony odletí do Říma. Oblíbená akce na jindřichohradeckém zámku, zvaná Splašená vejce, potrvá od pátku do pondělí a návštěvníci mají možnost hledat, kam se všude vejce zakutálela. Velikonoce v Českém Krumlově se konají v klášterním areálu a nabídnou stará řemesla, barvení vajíček, jarmark i hezkou muziku.

Plzeňský kraj

Pokud si nenecháte ujít Velikonoce na hradě Švihov, pak vás čekají Velikonoce s Popelkou a sobotní slavnostní otevření výstavy Za tajemstvím Popelčina střevíčku. Velikonoce na zámku Chudenice slibují povídání si o jídle, zámek provoněný perníkem a prohlídku kraslic. V neděli bude pro všechny návštěvníky připravena školička pletení pomlázek, zdobení a barvení vajíček nebo tvořivé dílničky.

Velikonoční program najdete také v plzeňské zoo. Můžete se těšit na čtyři dny tradic a lidového umění na statku Lüftnerka. Oslava Velikonoc se ponese v duchu zdobení vajíček, pletení pomlázek a dalších lidových dovedností doplněných o kulturní program.

Ústecký kraj

O tomto víkendu vás možná zlákají i Velikonoce na zámku v Benešově nad Ploučnicí, kde najdete svátečně vyzdobené interiéry, stejně jako na zámku Ploskovice. Rozmanité velikonoční tradice si můžete vyzkoušet také v Oseku. Budou zde připraveny ukázky řemesel jako pletení pomlázek, výroba kraslic, paličkování, mramorování či foukání skleněných vajec s možností vlastní výroby. 

Liberecký kraj

Velikonoce na zámku Horní Libchava budou ve znamení pohádek. Zámkem vás provede princezna s příběhem o zámeckém hodování. Ukázky velikonočního slavení a zvyků šlechty uvidíte také na zámku Lemberk. V čase Velikonoc se můžete vydat také na plavby po krásném jarním Máchově jezeře.

Pardubický kraj

V pátek se po zimě opět otevře návštěvníkům skanzen na Veselém Kopci a hned s velikonočním programem. Dozvíte se zde například, proč se pekly jidáše, uvidíte pletení pomlázek, zdobení kraslic různými technikami, pečení a tvarování velikonočního pečiva a další. Také v památkové rezervaci lidové architektury Betlém v Hlinsku můžete navštívit výstavu s názvem Velikonoce na Betlémě.

Královéhradecký kraj

Velikonoční prázdniny s draky můžete zažít jen na hradě a zámku Staré Hrady. Ochutnejte sváteční lektvary, utrejchy a dobroty našich čarodějnic a princezen a pro každé dítko bude připravena čokoládová odměna. Velikonoce na statku zažijete v roubence Šrámkova statku v Pileticích. Čeká vás bohatý jarní program obohacený o tvořivé dílny. Možná se vám zalíbí prodejní výstava keramiky, doplněná nevšedními květinovými dekoracemi, která se bude konat tradičně v běžně nepřístupných prostorách barokních zámeckých sklepů zámku Ratibořice.

Kraj Vysočina

Zámecké Velikonoce na zámku ve Žďáru nad Sázavou budou plné veselých her, vyrábění a jarních dobrot. Součástí programu bude také celodenní kemp pro děti.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce na Sovinci lákají na zahájení sezóny na hradě Sovinci formou velikonoční kulturní akce plné šermířů, divadla, tanečnic a historie. Připraveny jsou tematické prohlídky s průvodcem, kde se dozvíte více o historii hradu Sovinec a o velikonočních zvycích.

Jihomoravský kraj

V Brně proběhne Velikonoční festival duchovní hudby. V Mikulově se během víkendu se na náměstí otevře velikonoční jarmark. Program na pódiu nabídne hudební a taneční vystoupení různých žánrů, pro ty nejmenší budou připraveny výtvarné dílničky či dětská divadelní představení. O Velikonocích vás čekají otevřené sklepy Valtice. Degustace a nákup vín budou přímo u vinařství a nebudou chybět ani ochutnávky specialit k vínu.

Zlínský kraj

Také ve Zlínském kraji najdete řadu velikonočních akcí. Za návštěvu jistě stojí Velikonoce ve Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Můžete se těšit například na velikonoční jarmark s řemeslnými ukázkami, jízda historického vlaku, tradiční velikonoční a jarní zvyky v podání folklorních souborů, šmigrust s programem a další.

Od pátku do pondělí zavládne na zámku Buchlovice Tulipománie - oblíbená výstava tulipánů. K vidění bude na 50 druhů řezaných tulipánů včetně vzácného typu žíhaných Rembrandtových tulipánů.

Olomoucký kraj

Od soboty do pátku můžete navštívit zajímavou velikonoční akci na zámku Plumlov - Dráteníci na Plumlově. Po celý den budou k vidění ukázky řemesla kovářského drátenického či hrnčířského a k tomu se můžete těšit na skupinu Scénického šermu FUENTE OVEJUNA, profesionální kejklířskou společnost KOMEDIANTI, loutkové pohádky či sokolnické ukázky výcviku dravců a pohádky.

Velikonoce na hradě Helfštýn budou mít poučný a zábavný charakter. Čekají vás ukázky různých řemesel a velikonočních technik: zdobení kraslic a perníků, vyšívání, paličkování, pletení pomlázek a mnoho dalšího.

 

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Smažáková pětka ve Vinohradském Par…

24.04.2024 - 30.04.2024
Vinohradský Parlament

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s…

Amy 2024 - Mělník

30.04.2024 - 30.04.2024
Masarykův kulturní dům…

Film Mekuc

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete