Statistika našeho portálu

  • 102 220 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

TIPY NA VÍKEND 1. – 2. října

Fotogalerie k článku

Celá ČR

Architektonické skvosty i zapomenuté stavby, domy, které znovu ožily díky rekonstrukcím, dílo Josipa Plečnika i jeho následovníků, realizace přední české architektky Aleny Šrámkové, stavby šetrné k životnímu prostředí a mnohem více představí od 30. 9. do 6. 10. festival Den architektury. Nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás letos zamíří do stovky měst a obcí v České republice i na Slovensku a nabídne na 300 zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov, komentovaných procházek, přednášek, workshopů i akcí pro děti. Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat nejen pěšky, ale i třeba na kole, a to vždy s odborným výkladem. Hlavním dějištěm festivalu bude Praha, ale bohatý program nabízí i Brno, Ostrava, Opava, Zlín, Olomouc a další desítky měst.

 

Praha

Město Praha věnuje víkend festivalu Paměti národa. Ještě v sobotu se můžete přijít podívat na hudební vystoupení, koncerty, projekce, poslechnout si podcasty či slam poetry. Vystoupí Bára Poláková, Vladimír Merta, Lenka Dusilová, Thom Artway, Igor Orozovič nebo Jaroslav Hutka. Festivalový program stojí kromě koncertů na diskuzích a projekcích, na kterých se budou setkávat hosté z různých sfér i generací. Po celou dobu festivalu probíhá Výstava Pocta Václavu Havlovi a výstava Vize Strahova. Vstupné je dobrovolné.

 

Středočeský kraj

Milovníci vína jsou v sobotu zváni do Rakovníka na druhý ročník festivalu vína. Fanouškům dobrého vína se na Husově náměstí v Rakovníku představí 16 pečlivě vybraných vinařství z Čech a Moravy. Celková nabídka bude velice pestrá, od lehkých ročníkových vín, přes perlivá a růžová vína, až po mohutná vína z francouzských sudů či vína vyrobená speciálními technologiemi. Součástí akce bude také food zóna s rozmanitou nabídkou pokrmů a nápojů a v neposlední řadě bohatý doprovodný program. Vystoupí Cimbálová muzika Trnka, saxofonistka KJ Sax a originální hudební uskupení Electro Swing Allstars míchající prvky elektronické hudby s živými nástroji. Programem vás budou provázet moderátor Luděk Holý a sommelier Zdeněk Kintr.

 

Vysočina

Golčův Jeníkov v kraji Vysočina všechny srdečně zve na nedělní akci s názvem "Nevšední podzimní koncert" populární a oblíbené zpěvačky Olinky Baričičové s kamarády do místní Sokolovny od 14:00 hodin. Tento koncert bude přehlídkou jejich oblíbených písniček a představení jejich hudebních nosičů.

 

Jihočeský kraj

Jste srdečně zváni na 6. ročník Jihočeského kytarového festivalu v Nových Hradech. Připraveny jsou pro vás unikátní koncerty, přednášky, masterclasses, výstavy a dva kytarové orchestry na jednom místě. Přijďte si poslechnout špičky nejen klasické kytary z celého světa.

Pro milovníky kávy je na víkend nachystaný Budějckej Coffee FestČeských Budějovicích. Těšte se na vybrané české i zahraniční pražírny a jejich kávu, workshopy, přednášky, cuppingy, stánky s kávovou tématikou, slané i sladké dobroty a mnoho dalšího.

 

Plzeňský kraj

Papírový patlák – akce nejen pro milovníky papírových modelů. Přijďte se s dětmi tento víkend podívat na krásný hrad Švihov, který nabízí dílničky pro děti, vyrábění a lepení papírových modelů. Akce je vhodná pro všechny věkové kategorie, takže je každý vítán.

 

Karlovarský kraj

Zažijte tento víkend přemyslovskou atmosféru na hradě Loket spojenou s tradičním Svatováclavským vinobraním. Na hradě Loket se uskuteční již 15. ročník vinobraní. Můžete se těšit na vína krásných barev a lahodných chutí, od zavedených vinařů z úspěšných předchozích ročníků, kteří přijedou z opačné strany republiky, aby vás okouzlili svými skvosty. Nebudou chybět ani dobroty rozmanitých vůní. K tanci, poslechu a ochutnávkám na nádvoří zahrají veselá cimbálová muzika Morava z Čejkovic a hudební skupina Stan&Tony Revival.

 

Ústecký kraj

Ústecký kraj nabízí velkolepou kulturní akci s názvem Josefínské slavnosti. Přijďte tuto sobotu složit poctu Marii Terezii a pevnosti Terezín. Akce bude situována do období 18. století a jejím cílem bude připomenou jedinečnou terezínskou pevnost a události, které předcházely její výstavbě. Projdete si vojenské ležení, tržiště, stará řemesla a okusíte dobu dávno ztracených staletí. Zažijte vřavu dobývání pevnosti, projděte se po terezínských hradbách i jeho podzemí a okuste něco opravdu netradičního. 

 

Liberecký kraj

Sportovci a sportovkyně, nenechte si tuto neděli ujít Běh libereckým podzemím. Běž 2x a porovnej svůj čas s ostatními Délka závodu: 500 m Každý závodník má možnost dvou startů (dopolední a odpolední). Po absolvování prvního závodu se může přihlásit k druhému, srovnávacímu startu. V cíli bude možnost posezení a občerstvení. Můžete závod zhodnotit s ostatními přáteli-běžci. Vyhlášení výsledků v 17:00 hodin.

 

Královéhradecký kraj

Královéhradecký kraj nabízí tuto sobotu další ročník Svatohubertských slavností na Kuksu. Jedná se o oslavu myslivosti, přírody a všeho, co k tomu patří. Akci doprovázejí zkoušky a ukázky loveckých psů, hra na lesní roh, slavnostní Svatohubertská mše v kostele Nejsvětější Trojice, tematická výstava a stánky s mysliveckými potřebami.

 

Pardubický kraj

Zúčastněte se tuto sobotu Festivalu ptactva v Lázních Bohdaneč. Čeká vás Ornitologická procházka starobylou rybniční krajinou v okolí Lázní Bohdaneč, pozorování a určování ptáků i za pomoci stativového dalekohledu s velkým zvětšením. Za vhodného počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akce je vhodná i pro děti a vstup je zdarma.

 

Jihomoravský kraj

Přijďte se ještě tuto sobotu podívat do Hustopečí na Burčákové slavnosti. Dozvíte se například jakou hodnotu má platidlo zvané Búro, anebo uvidíte obří kvasinku vinnou. Součástí Burčákových slavností je i doprovodný program, letos vystoupí například Ewa Farná a Tublatanka. V rámci Burčákových slavností se můžete těšit i na Národní soutěž vín Velkopavlovické podoblasti. Všechna přihlášená vína budou připravena k ochutnání v sobotu 1.10.2022. A město i letos oživí několikasethlavý průvod rytířů, sličných dam i zástupců tradičních středověkých řemesel a Burčákové unie. Chybět v něm nebudou ani historické vozy a početné zvířectvo.

Brně si nenechte ujít PRIME ORCHESTRA – Rock Sympho Show. Jde se o jiskřivou, pestrobarevnou a energickou hudební show, která díky originální symfonické interpretaci vdechuje nový život do slavných a oblíbených světových rockových a popových hitů.

 

Zlínský kraj

Pokud rádi obdivujete architekturu, tak je tato akce přímo pro vás. Navštivte o víkendu pestrý program celorepublikového festivalu Den architektury u zlínského Památníku Tomáše Bati. Budete moci využít prohlídek zdarma, zavítat na zajímavé přednášky a projekci filmu. Velkým lákadlem je i speciální přednáška architekta, herce a spisovatele Davida Vávry.

 

Olomoucký kraj

Flora Olomouc – Hortikomplex letos na podzim poskytne velkorysý prostor pro prezentaci zemědělských výpěstků od českých i moravských producentů ovoce a zeleniny. Konat se bude od čtvrtku 29. září do neděle 2. října na olomouckém Výstavišti Flora. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Plody otce genetiky, připomene letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela – objevitele základních principů dědičnosti. Součástí této tradiční a velkolepé akce jsou kromě bohatého doprovodného a kulturního programu oblíbené zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků, nářadí pro kutily a zahradnických či domácích potřeb či expozice Českého zahrádkářského svazu. Můžete se těšit také na různé festivaly, ochutnávky vín či na gastronomické soutěže.

Olomoucký kraj vás srdečně zve na oslavu papíru – na 8. ročník knižního veletrhu autorských a uměleckých publikací LITR, který proběhne v Uměleckém centru Univerzity Palackého (Konvikt, Univerzitní 3) v Olomouci. Podtitulem letošního ročníku je "Holy Paper" – téma reaguje na současnou krizi nedostatku papíru a hledá nové, alternativní možnosti využití a výroby papíru.

 

Moravskoslezský kraj

Přijďte se s dětmi o víkendu podívat na hrad Sovinec, který pořádá akci Balady zbojnické. O zábavu se postarají: Famózní šermíři BIBUS SPIRITUS, Významná šermířská a divadelní společnost FUENTE OVEJUNA, Skupina historického šermu NUNTIUS REGIS, Sokolník Monti, řemeslo Kovářské představí Mistr Jakub a U Aničky si budete moci vyrobit svíčku. V ceně vstupenky bude i vstup na věž a samotný hrad.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

21.04.2024 - 21.04.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 21. dubna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

Nechte se hýčkat na Festivalu krásy…

18.04.2024 - 21.04.2024
Metropole Zličín

Máte rádi módu a neunikne vám žádný nový beauty trend? Tak to určitě nesmíte vynechat Festival krásy a módy v nákupním…

Vsetinský filmový maraton 2024 - Vs…

19.04.2024 - 21.04.2024
kino Vatra

Vsetínský filmový maraton s pořadovým číslem 26 se uskuteční v kině Vatra Vsetín o víkendu od 19. do 21. dubna 2024.…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 19. duben

Dnes má svátek Rostislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete