Statistika našeho portálu

  • 102 230 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 15. – 17. listopadu 2013: Historicky první noc divadel, svatomartinské košty, a nebo soutěž v pojídání chilli

Nadcházející víkend bude ve znamení historicky poprvé u nás konané akce Noc divadel. V sobotu v noci se divadla po celé republice a v dalších 11 evropských zemích otevřou veřejnosti a při této příležitosti si připravili speciální programy. Kromě toho můžete navštívit degustační soutěž Plechová huba, kde kromě fandění odvážným soutěžícím můžete zakoupit a ochutnat speciality s chilli kořením. Co dalšího můžete tento víkend podniknout se dočtete v našem pravidelném článku.

Fotogalerie k článku

Nadcházející víkend bude ve znamení historicky poprvé u nás konané akce Noc divadel. V sobotu v noci se divadla po celé republice a v dalších 11 evropských zemích otevřou veřejnosti a při této příležitosti si připravili speciální programy. Kromě toho můžete navštívit degustační soutěž Plechová huba, kde kromě fandění odvážným soutěžícím můžete zakoupit a ochutnat speciality s chilli kořením. Co dalšího můžete tento víkend podniknout se dočtete v našem pravidelném článku.

Noc divadel
Nadcházející víkend bude ve znamení historicky poprvé u nás konané akce Noc divadel

 Praha

V sobotu v noci můžete v Praze navštívit většinu pražských divadel v rámci akce Noc divadel. Akce, která se současně koná v 11 evropských zemí, se v ČR uskuteční poprvé a nabídne divákům možnost prožít nespočet nejen divadelních zážitků: na programu budou představení pro děti i pro dospělé, autorská čtení, workshopy a semináře, koncerty, projekce filmů a inscenací či prohlídky zákulisí. V Praze se účastní například Divadlo Na Zábradlí, které od sedmi hodin uvede svou nejnovější inscenaci Šedá sedmdesátá a následovat budou prohlídky běžně nepřístupných míst divadla. Dále doporučujeme navštívit Divadlo Disk, aneb přijďte tam, kde to všechno začíná – kde se rodí nová generace. Dva sály, interaktivní výstava, prohlídka podzemí a nadzemí DAMU, divadlo pro jednoho diváka i dav. Do Národního divadla můžete zajít na komentovanou prohlídku touto historickou budovou a v budově Nové scény budete moci nahlédnout do zákulisí, dozvědět se více o její historii, jež letos slaví 30. let. Na závěr se návštěvníci seznámí s principy Laterny magiky, prvního multimediálního divadla na světě. V klubu Lávka se v sobotu bude konat celodenní akce BritFest, určená pro milovníky britské kultury, jídla, nebo historie. Británii tak máte možnost více poznat díky tematickým workshopům, ochutnávkám i besedám. Hvězdnou záštitu nad akcí převzali zahraniční hosté. Svoji účast na BritFestu potvrdili britští herci Kim Hartman a Richard Gibson (oba z populárního seriálu Haló, haló!). Pro opravdové labužníky a nadšence pro pálivá jídla je určen již pátý ročník jedinečné degustační soutěže Plechová huba. Přijďte přihlášené odvážlivce podpořit v pojídání velmi pálivých pokrmů a sledovat jejich utrpení při konzumaci čím dál více pálivých jídel. Pro návštěvníky je připravena i ochutnávka soutěžních ale i dalších chilli pokrmů, stánek s hotovými jídly, možnost zakoupení chilli omáček a jiných chilli dobrot, nebo semínek pro vypěstování vlastních chilli papriček. Celá akce začne v sobotu již v jednu hodinu a hostit jí bude smíchovský klub Futurum.

Středočeský kraj

V rámci celorepublikové akce Noc divadel můžete ve středních Čechách navštívit například Club kino v Černošicích, kde odpoledne můžete navštívit klasicky zpracovanou komedii dell´arte Dryáčník a večer pro vás připravili Kabaret nekonečno, který zprostředkuje atmosféru kabaretní tančírny, kavárny v neurčitém čase a na neurčitém místě. V programu zazní známé i méně známé šlágry a těšit se můžete na písně, tance, satiru a zábavu všeho druhu. Po celý víkend se bude na zámku Loučeň konat tradičně nejnavštěvovanější loučeňská zámecká slavnost Svatomartinské posvícení. Kromě příjezdu rytíře Martina na bílém koni se můžete těšit na podvečerní putování za svatomartinskými světýlky, jarmareční dobroty s mladým vínem, husí hody a letos také velkolepý turnaj jezdců na koních a přehlídka sokolníků v sedle.

Další akce v kraji - zde

Jihočeský kraj

I na jihu Čech budete mít možnost nahlédnout do zákulisí divadla v rámci Divadelní noci. Konkrétně to bude Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích, kde od 18 hodin uvedou představení Škola základ života, kam jste zváni především v oblečení ve stylu 30. let. Poté se divadelní zákulisí otevře veřejnosti a je připraven doprovodný program: focení s herci v kulisách, ukázka líčení, nevšední divadelní bar, prohlídky zákulisí v doprovodu herců JD, infostánek, prodej divadelních plakátů, výstava kostýmů. Po celý večer bude hrát swing trio Avalon. V neděli se bude na Žižkovo náměstí v Táboře vzpomínat na oba 17. listopady tichou vzpomínkou, při které můžete i vy přijít zapálit svíčku.

Další akce v kraji - zde

Plzeňský kraj

V sobotu můžete zajít do sušické sokolovny na koncert Davida Kollera. Vystoupí zde v rámci své unplugged tour po českých a moravských městech. David Koller zazpívá v komorní atmosféře písně, které nahrál s kapelou Lucie, ale také písně ze svého druhého projektu Kollerband. V sálu klatovské radnice se v neděli odehraje poslední z koncertů v rámci Mezinárodního komorního festivalu Klatovy, tentokrát bude téma Klenoty české hudby.

Další akce v kraji - zde

Karlovarský kraj

Noc divadel zavítá i do Karlových Varů do Karlovarského městského divadla, kde budete mít možnost nahlédnout do zákulisí, kde se mj. nachází jedna z nejkrásnějších divadelních opon a představí se Vám přední herci divadelního souboru. Také Západočeské divadlo v Chebu nabídne tuto sobotu speciální program, například šaty dělaj člověka, kostým dělá herce (vyzkoušejte si kostým); kolik tváří máš, tolikrát jsi hercem (seznamte se s maskérnou); kdo neimprovizuje, není Čech (zahrajte si divadlo); kulisácká olympiáda (naučte se stavět scénu) a mnoho dalšího.

Další akce v kraji - zde

Ústecký kraj

V sobotu se na litoměřickém hradě uskuteční Svatomartinský den, budete moci ochutnat nová vína pokřtěná litoměřickým biskupem, připraveno bude i drobné občerstvení, příjemnou atmosféru umocní živá hudba. V Městském divadle v Mostě připravili v sobotu speciální program v rámci Divadelní noc. Vše odstartuje v 17 hodin Fire show před budovou divadla a pokračovat bude exkurzí v technických prostorách a uměleckém zákulisí divadla. Uskuteční se také vernisáž nové výstavy a od 20 hodin divadlo představí hru Osudy dobrého vojáka Švejka, následovat bude bláznivý závod divadelním zákulisím a celou akci doprovodí ve foyer kapela ŠRUM ŠRUM.

Další akce v kraji - zde

Svatomartinské hody
Svatomartinské hody budou o víkendu v plném proudu

 Liberecký kraj

Také Naivní divadlo v Liberci se účastní Divadelní noci, a tak si pro vás v sobotu připravili speciální program: od 17 hodin představí Biblické příběhy, netradičně pojaté a od 18 hodin bude následovat Procházka divadelním zákulisím a archivem loutek.

Další akce v kraji - zde

Královéhradecký kraj

Klicperovo divadlo v Hradci Králové se také se svým programem zapojilo do sobotní Divadelní noci a kromě prohlídky nově zrekonstruovaných interiérů divadla můžete shlédnout koncert uměleckého souboru divadla, a nebo si zajít pro podpis některého z herců souboru. Až do půlnoci budete moci v divadle zakoupit speciální vánoční dárkové kupony a nebo celoroční předplatné. Do Nového Bydžova přijede Martin na bílém koni až tuto sobotu a čekání na něj si můžete zkrátit doprovodným kulturním programem na jarmarku rukodělných řemesel, kde se také můžete naučit metodě dřevosochání.

Další akce v kraji - zde

Pardubický kraj

V pátek zahraje v Music Clubu Kotelna v Pardubicích kapela Mig 21 a to v rámci svého podzimního turné Šňůra Tour. Návštěvníci koncertu se mohou těšit nejen na novinkovou scénu a nové kostýmy, ale i na řadu písní, které zazní v úplně premiéře a předznamenají tak novou desku, anoncovanou pro podzim příštího roku. Východočeské divadlo v Pardubicích připravilo v sobotu speciální program v rámci Noci divadel. Od 22 hodin uvede krátkou scénku se skupinou dobrovolníků, kteří ji nazkouší pod režijním vedením herců divadla, a kterou pak odehrají ostatním účastníkům neformálního workshopu. Přítomni budou i zákulisní složky jako například rekvizitáři či maskéři, diváci si tak na vlastní kůži zkusí, jak se připravuje reálné představení. Pro pamětníky pak bude připravena unikátní video smyčka záznamů nejstarších představení v konfrontaci s dnešní realitou.

Další akce v kraji - zde

Kraj Vysočina

Po celý víkend bude ve westernovém městečku Beaver City ve Strážku probíhat velkolepé soutěžní klání obyvatel westernových městeček o putovní pohár westernových dovedností. V sobotu od 19 hodin můžete v Horáckém divadle v Jihlavě shlédnout speciálně upravené představení v rámci akce Divadelní noc. Jedině v tento večer můžete zasáhnout do děje hry Marie Stuartovna a změnit tak dějiny. Na konci dramatu mohou diváci svým hlasováním vstoupit do děje a sami rozhodnout o osudu Marie Stuartovny... Následovat bude taneční divadelní noc.

Další akce v kraji - zde

Olomoucký kraj

Divadlo Na Cucky v Olomouci uvede v rámci Noci divadel představení doplněné o debatu s tvůrci a exkurze po zákulisí divadla. Návštěvníci se dozvědí, jak byly prostory divadla rekonstruovány a jaké plány má soubor do budoucna. V Prostějově zpřístupní v neděli k prohlídce radniční věž a jelikož na neděli připadá Státní svátek - Den boje za svobodu a demokracii bude možné podniknout výstup na věž zdarma.

Další akce v kraji - zde

Jihomoravský kraj

Po celý víkend se bude konat Blanenské vítání sv. Martina. Začne v pátek mimořádnými prohlídky věže kostela sv. Martina a otevření Věžní kavárničky, pokračovat bude v sobotu například otevřením svatomartinského baru a v neděli bude završen historickým průvodem od kostela k zámeckému parku v Blansku. V rámci Noci divadel se můžete v Brně od půl šesté večer zúčastnit průvodu od Městského divadla k Janáčkovu divadlu a dále můžete navštěvovat jednotlivá divadla a jejich speciální programy.

Další akce v kraji - zde

Zlínský kraj

V pátek si určitě nenechte ujít koncert kapely Zrní, který se uskuteční v Domě kultury ve Vsetíně. Tato pětičlenná kladenská kapela získala za rok 2012 cenu Anděl v kategorii Objev roku. O den později, tedy v sobotu vystoupí ve Zlíně kapela Mig 21 a to v Golem music clubu. V sobotu večer můžete v Uherském Hradišti navštívit Slovácké divadlo a prohlédnout si jindy nepřístupná místa v divadle. Průvodci vám budou samotní herci.

Další akce v kraji - zde

Moravskoslezský kraj

Na nádvoří Klimkovického zámku v Ostravě vypuknou v sobotou v 11 hodin a 11 minut Slavnosti vína. A kromě degustace vína z jižní Moravy se můžete těšit na bohatý kulturní program. Noc divadel v Ostravě můžete prožít například v Divadle Petra Bezruče, kde si pro vás připravili několik divadelních scének, například hru Audience, paradoxně vtipnou Havlovou hru o poněkud neúspěšných praktikách minulého režimu, kterou herci zahrají symbolicky, kdy se noc přiblíží 17. listopadu.  Kromě toho vás samozřejmě čeká scénická prohlídka divadla. Také Národní divadlo moravskoslezské se k akci připojilo a nabídne například Prodanou nevěstu a před půlnocí zvukově prostorovou koláž, která divadlo blíže představí. 

Další akce v kraji - zde

Zajímavé akce v okolí

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Festival Bez Předsudků 2024 - Kadno

17.04.2024 - 24.04.2024
Kladno

Festival Bez předsudků představí klíčová témata současnosti a to ve dnech 17. a 24. dubna na Kladně. Během těch…

15. ročník Brno Art Week 2024

22.04.2024 - 28.04.2024
Galerie TIC

Brno Art Week je platformou, která každoročně organizuje jedinečný festival věnovaný výtvarnému umění. Brněnská muzea,…

Mikuláš Pokorný Trio 2024 - Praha

23.04.2024 - 23.04.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Seskupení hudebníků, kteří se v poslední době zapsali…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 23. duben

Dnes má svátek Vojtěch

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete