Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 16. – 18. května 2014: Pivní slavnosti, gurmánský festival Apetit, či Středověký den na Okoři

Tento víkend pokračuje v mnoha městech slavnostní zahojování nové turistické sezóny a s ním spojené velkolepé městské slavnosti. V Praze si můžete užít na Festivalu růžových vín, na Okoři zažijete Středověký den a v Plzni potěšíte Vaše chuťové buňky na Apetit Festivalu.

Tento víkend pokračuje v mnoha městech slavnostní zahojování nové turistické sezóny a s ním spojené velkolepé městské slavnosti. V Praze si můžete užít na Festivalu růžových vín, na Okoři zažijete Středověký den a v Plzni potěšíte Vaše chuťové buňky na Apetit Festivalu.

Praha

Tento víkend můžete v historických prostorách Novoměstské radnice navštívit Velký řemeslný trh. Trh interaktivní formou představí výběr ze současných řemesel v celé jejich šíři. Návštěvníci tak budou mít příležitost se seznámit s živými řemesly a jejich praktickým využitím v dnešní době. Také si budou moci přímo na místě některé činnosti vyzkoušet a zakoupit hotové výrobky od přítomných řemeslníků. Musaion v Kinského zahradě připravil na tento víkend pro návštěvníky XV. Národopisnou slavnost. Těšit se můžete na bohatý kulturní program – odborné pořady s tematikou jarního zvykosloví, přehlídku tvorby pozvaných souborů s motivy jara, lásky, mládí a také na komponovaný program s jarní a milostnou tematikou.  V sobotu zaplaví náplavku pod Rašínovým nábřežím Festival růžového vína. Po celý den až do noci zde můžete degustovat a nakupovat od 25 českých vinařů. K dobré náladě přispěje cimbálová muzika, která i v centru Prahy dokáže vytvořit atmosféru malebných moravských sklípků, po celý den je také na programu swingová tančírna. Během akce si samozřejmě můžete zakoupit i originální šperky, módu, keramické výrobky a mnoho dalšího. Skupina historického šermu Allgor připravila na sobotu v prostorách Břevnovského kláštera Rytířský turnaj o ruku princezny. Dále jsou připraveny soutěže pro malé princezničky a pážata, mušketýrské představení, ohňová show, prohlídka Břevnovského kláštera, prohlídka klášterního pivovaru, středověké vaření piva, dobové tržiště a mnoho dalšího. Na neděli připadá Mezinárodní den muzeí a galerií. Jako každoročně tento den Národní muzeum nabízí do svých objektů vstup zdarma a připraven bude také bohatý doprovodný program.

Středočeský kraj

Již 16. ročník Městských slavností se uskuteční tento pátek a sobotu ve Slaném. Těšit se můžete na historický ohňový průvod, bitvu o slámový hrad, slavnostní průvod městem, vystoupení kejklířů, historické soutěže, šermířské vystoupení a mnoho dalšího. Bohatý program bude připraven také pro děti a dospělí se večer mohou pobavit při koncertech Ivana Hlase, či Katapultu. Muzeum v Novém Strašecí slaví 120 let od založení a na sobotu si pro vás připravilo bohatý program s názvem Den s Kelty. Budete si moci prohlédnout výstavu z dob založení muzea a v rámci hlavního programu uvidíte souboje keltských bojovníků, ochutnáte tradiční keltská jídla, děti se pobaví u Loutkového divadla a na závěr je připraven koncert. Středověký den budete moci zažít v sobotu na hradě Okoř. Uvidíte zde šermířská, dělostřelecká, taneční a divadelní představení, zahraje středověká kapela a ze středověkého tržiště si budete moct odnést také něco domu.

Jihočeský kraj

Město Písek zahájí tento víkend letní turistickou sezónu tradičně Cipískovištěm, které nabízí návštěvníkům možnost vytvořit si vlastní sochy z písku. Dále zde budete moci zhlédnout aktuální filmové novinky, dozvědět se něco z historie města a okolí při poučné procházce, popovídat si s významnými a populárními umělci z řad televizních osobností či zajezdit si na dračích lodích mezi Kamenným a Novým mostem. Připraven bude i další bohatý doprovodný program. Sestavte tým a přijďte si v sobotu užít den plný zábavy, atraktivních úkolů a luštění neobvyklých hádanek na tradiční Budějovické Želvování. Tato šifrovací hra je určena především těm, kteří o šifrovacích hrách ještě neslyšeli. Turistickou sezónu zahájí v sobotu také na Lipně. Těšit se můžete na dračí lodě, či oživlé obrazy a samozřejmostí je doprovodný zábavný program pro děti i dospělé.

Plzeňský kraj

Svátek všech gurmánů a milovníků dobrého jídla Apetit festival 2014 se uskuteční tento víkend v plzeňském OC Plaza. Můžete se těšit nejen na televizní kuchařské hvězdy a jejich kulinářské show, ale také na ochutnávky těch nejlepších gastronomických specialit. Nádvoří Kladrubského kláštera bude tento víkend hostit Historický jarmark. Kromě historického trhu je v odpoledních hodinách vždy připraven program vystoupení šermířů, tanečnic, kejklíře a dalších. Již po 23. se v sobotu v areálu národní kulturní památky Vodní hamr v Dobřívě bude konat Hamernický den. Po celý den bude připraven kulturní program, v němž vystoupí šermířská a divadelní sdružení a návštěvníci uvidí umění kovářů v historickém interiéru vodního hamru.

Karlovarský kraj

Město Františkovy Lázně zahájí v sobotu již 221. lázeňskou sezónu. Návštěvníci uvidí průvod mažoretek s dechovým orchestrem, mohou se zúčastnit svěcení pramenů a následovat bude bohatý kulturní program, ve kterém nebudou stánky s uměleckými řemesly a pochutinami, šermíři, zbrojnoši, tanečnice, vlajkonoši a na závěr velkolepý ohňostroj. V sobotu můžete navštívit Den otevřených dveří sklárny Moser v Karlových Varech. Připraveny jsou prohlídky sklářského muzea a hutě s výkladem průvodce, prezentace rytce, leštičky a malířky a také doprovodný kulturní program s živou hudbou, soutěže pro děti, tombola, stánky s občerstvením a mnoho dalšího.

Ústecký kraj

Akce nejen pro ženy zaměřená na krásu je Jarmark na nádvoří zámku Krásný Dvůr, který se bude konat tuto sobotu. Těšit se můžete také na přehlídku historické i současné módy a koncert bigbandu. Vydejte se v sobotu do ústecké zoologické zahrady Po liščí stopě. Na letos již 10. ročník této soutěže s přírodovědeckou tematikou mají skauti 50% slevu ze vstupného do ZOO. V rámci oslav města Klášterce nad Ohří k příležitosti zahájení turistické sezony proběhne tradiční setkání s pohádkou na zámku. Těšit se můžete na pohádky a písničky od známých umělců, na bohaté pohádkové tržiště s řemesly a atrakce pro děti.

Liberecký kraj

28. ročník tradičního jazzového festivalu Jazz pod Kozákovem se bude konat tento víkend v malebné oblasti Podkrkonoší, v Semilech. Těšit se můžete na výborné jazzové kapely a na nezaměnitelnou atmosféru. Tuto sobotu si nenechte ujít otevírání sezóny na Machově jezeře. Připraven bude bohatý doprovodný program pro malé i velké, zakončený hudební vystoupením Petra Koláře. Nezaměnitelnou součástí celého programu je i vnoření pomyslného klíče do zámku jezerní plochy, čímž je Máchovo jezero otevřeno pro další turistickou sezónu. Jako bonus se pak budete moci svézt na lodích a lodičkách za poloviční cenu než obvykle.

Královéhradecký kraj

DDM Stonožka v Nové Pace již potřetí ožije kreativními tvůrci, kteří přijedou prodávat své originální, ručně vyráběné výrobky na Jarmareční rej. Děti si budou moci vyzkoušet různé kreativní techniky a něco hezkého si vyrobit, nebude chybět pestrý celodenní program. Od soboty do neděle se Kemp Country Vochtánka bude konat Potštejnská pouť. Těšit se můžete na pouťové speciality: koláče, řízky, bramborový salát, speciality na grilu a spoustu dalšího. Děti se budou moct svézt na koních a v zámeckém parku pro ně bude nachytaná soutěž s pohádkovými postavami. V sobotu večer si můžete zatančit na country bálu se skupinou Ještěřice. V sobotu se v Jaroměři bude konat přehlídka loutkových divadel Boučkova Jaroměř. Většina předváděných her v podání loutkových souborů z celé republiky bude zaměřena především na dětské diváky.

Pardubický kraj

Již tento víkend proběhne v Pardubicích třetí ze série devíti letošních rally historických automobilů Czech Hero Ride. Těšit se můžete na bohatý kulturní program určený nejen příznivcům motorismu. V sobotu se v malebném Vysokém Mýtu bude konat národní soutěžní přehlídka dětských dechových orchestrů Čermákovo Vysoké Mýto. Na zdejším náměstí Přemysla Otakara II. se můžete těšit na vystoupení těch nejlepších dětských hudebníků, kteří sem přijíždějí ze všech koutů Čech i Moravy. V sobotu přijďte s dětmi na zámek v Pardubicích a přeneste se do pohádky. Zámek se totiž promění v kouzelnou říši, kde na děti čeká království plné her, pohádek, pohádkových postaviček a dobrodružství.

Kraj Vysočina

Tento pátek a sobotu se budova v bývalé borovinské fabriky v Třebíči promění v pivnici o rozloze 4 800 metrů čtverečních, a nabídne to nejlepší z pivní i gastronomické oblasti. Bude se zde konat Pivní festival Beerhouse Borovina, který kromě pivních speciálů nabídne také bohatý doprovodný program včetně hudebních vystoupení. V sobotu se ve dvoře pelhřimovského pivovaru uskuteční již 12. ročník festivalu Poutník Fest Pelhřimov. Součástí festivalu je také vystoupení několika rockových kapel, letos to bude například Kamil Střihavka a Michal Pavlíček, či Horkýže Slíže.

Olomoucký kraj

Město Jeseník připlavilo na tento víkend slavnostní zahájení lázeňské sezóny. Pro tuto příležitost bude v sobotu ze Šumperka vypraven historický parní vlak Vincenz Priessnitz, který Vás do Jeseníka doveze. Po příjezdu do Jeseníku na vás čeká slavnostní zahájení sezony na jesenickém Masarykově náměstí a opravdu pestrý odpolední program v areálu Priessnitzových léčebných lázní, jehož pomyslnou třešničkou bude podvečerní vystoupení kapely Čechomor. Také v Přerově se v areálu místního výstaviště bude konat Pivní festival. Dvoudenní lidová veselice láká zvláště na rozmanitou nabídku pěnivého moku, kterou zajišťují desítky velkých, malých i rodinných pivovarů z celé České republiky.

Jihomoravský kraj

Již sedmým rokem proběhne tento víkend výstava vín Lednicko-valtického areálu v prostorech kempu Apollo. K ochutnání bude 500 vzorků vín, zahraje cimbálová muzika a k občerstvení jsou nabízeny místní speciality. Již tuto sobotu se v krásných prostorách hradu Veveří nad brněnskou přehradou uskuteční druhý ročník Skotského dne Valevilu. Na hudební a taneční scéně se můžete těšit na výborná tematická vystoupení hudebních kapel, vystoupení dudáckého bandu a skotsko-irských tanečních vystoupení, spojených s výukou tance. Pro děti je připraven celodenní tematický program a lákavé ceny. V sobotu přijďte do brněnské zoologické zahrady odevzdat nefunkční domácí spotřebič a získejte za to vstup zdarma.

Zlínský kraj

V sobotu vyrazte na prvomájovou procházku Valašskou dědinou do Skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, kde pro vás bude připravený již tradiční jarní program Jaro na dědině. V neděli pak v rámci Dne muzeí bude vstup do Mlýnské doliny zdarma. V neděli bude v ZOO Lešná slavnostně otevřena nová japonská zahrada Mu-Shin. Jejími dominantními prvky jsou tři exempláře borovice drobnokvěté dovezené přímo z Japonska. Všechny dosahují stáří zhruba sta let.

Moravskoslezský kraj

Tento víkend zažijete na ostravském Výstavišti Černá Louka Karneval chuti. Jedná se o druhý ročník gastronomické výstavy, která nabídne pestrou nabídku dobrého jídla a pití, ochutnávky, košty, degustační menu, kulinářské show a další gastronomické lahůdky. Od soboty do neděle si můžete na hradě Hukvaldy užít slavnostní zahájení nové sezóny. Těšit se můžete na rytířská klání po celý víkend, živou gotickou hudbu v podání Subulcus, hradní grilování a mnoho dalšího.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete