Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 17. – 19. 5. 2013: První muzejní noci, slavnosti piva a vína a oslavy jubileí

Tento víkend je opravdu nabitý akcemi, vybíráme pro vás ty nejlepší s celé České republiky.

Fotogalerie k článku

Tento víkend je opravdu nabitý akcemi, vybíráme pro vás ty nejlepší s celé České republiky.

Slavnosti růžového vína v sobotu na Jiřáku

Slavnosti růžového vína v sobotu na Jiřáku

Praha

Růžový máj, OPEN AIR festival či Svatojánská pouť

V Praze si rozhodně nenechte ujít tradiční open air festival u koupaliště Džbán v Šárce, kde v pátek a sobotu vystoupí Tři sestry a mnoho dalších kapel. V sobotu pak zajděte na Karlovo náměstí, kde se uskuteční šestý ročník Svatojánské pouti. Pouť v podobě multikulturního festivalu po celý den nabídne koncerty nejrůznějších žánrů, divadelní představení a pouťové atrakce. Seznámit se s tím, jak se staví májka, ale i s dalšími lidovými tradicemi, budou mít příležitost návštěvníci parku na Vrchu sv. Kříže, kde se v sobotu uskuteční již druhý ročník folklórní slavnosti Olšanské máje. Na odpolední akci na Parukářce, kterou bude zahajovat v 15.00 hodin stavění májky, se představí několik folklórních souborů. Kdo má rád růžové víno, jistě si nenechá ujít slavnosti, které se konají v sobotu na Jiřáku. Na degustačním festivalu růžových vín můžete ochutnávat od dvaceti českých vinařů a čeká na vás teplé i studené občerstvení.

Středočeský kraj

Muzejní noci, vojenská show či nezávislý hudební festival

Ve středních Čechách začíná v různých městech série muzejních nocí, v pátek například v Mladé Boleslavi, Numburku, Benešově či v Kutné Hoře, v sobotu pak v Novém Strašecí, ve Slaném a v Čáslavi. V pátek a v sobotu se ve Slaném konají městské slavnosti a to ve znamení napoleonských válek v Čechách. Těšit se můžete na opulentní vojenskou show, slánské pivo a stánky s občerstvením a řemesly. V Sázavě se v pátek uskuteční již tradiční noční koncert v mystickém prostředí severní zahrady kláštera se základy chrámu opata Víta Sázavského z roku 1070. Celý víkend pak probíhá u Kamýku nad Vltavou nezávislý hudební festival Zelesa a zve vás na netradiční hudební zážitek.

Začínají muezejní nociHamernický den v Dřevíči
Začínají oblíbené muzejní nociHamernický den v Dřevíči

Jihočeský kraj

Svatojánská noc či rybářské slavnosti

Chlum u Třeboně vás v pátek zve na Svatojánskou noc – těšit se můžete na světelný průvod, projížďku na loďkách s lampiony a na hudební doprovod. Dobrovolní hasiči se sjedou v sobotu do Milevska, aby se zúčastnili Mezinárodního mistrovství ČR dobrovolných hasičů a záchranářů ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel. Do Tábora vyrazte v sobotu na festival Koktejl, kde vystoupí přední české country, folkové či bluegrassové kapely. Do Vodňan pak zamiřte pokud máte rádi ryby či jste přímo rybáři, konají se tam totiž rybářské slavnosti.

Plzeňský kraj

Apetit festival nebo japonské dny

V sobotu a v neděli se v plzeňské Plaze koná Apetit festival, který je opět plný chutí a originálních show. Těšit se můžete na dvojitou kuchařskou show Zdeňka Pohlreicha, "Kluk v akci" v podání Ondřeje Slaniny, Peklo na talíři Romana Vaňka nebo menu připravené držitelem michelinské hvězdy Oldřichem Sahajdákem. Ochutnávat pak můžete z 15 TOP restaurací a vybírat pivo můžete z 20 tuzemských pivovarů. Plzeňská zoologická a botanická zahrada vás o tomto víkendu zvou na Dny japonské kultury. Můžete ochutnat tradiční kuchyni a těšit se můžete na samurajské souboje, čajové obřady či výrobu tradiční keramiky Raku. Národní kulturní památka vodní hamr v Dobřívě vás v sobotu zve na 22. Hamernický den, připrivali si pro vás celodenní kulturní program.

Karlovarský kraj

Zahájení lázeňské sezóny či den otevřených dveří ve sklárnách

Již po dvěstědvacáté se bude ve Františkových lázních zahajovat sezóna. Připraven je bohatý kulturní program pod širým nebem, ve kterém nebudou chybět mažoretky, dechový orchestr, stánky s uměleckými řemesly, stánky s pochutinami, šermíři, zbrojnoši, tanečnice, vlajkonoši a samozřejmě občerstvení. Sklárny Moser vás v sobotu zvou na den otevřených dveří a těšit se můžete na prohlídky sklářského muzea a hutě s výkladem průvodce, prezentace rytce, leštičky a malířky, doprovodný kulturní program s živou hudbou. V sobotu se pak koná 3. ročník multižánrového hudebního festivalu na Horním Hradě se skvělým hudebním obsazením.

Liberecký kraj

Valdštejnské slavnosti nebo jazzový festival

Město Frýdlant chystá již pojedenácté v novodobé historii své Valdštejnské slavnosti. I tentokrát se budou dít třetí víkend v květnu, tj. 17. - 19. května. Výhodu ale bude mít ten, kdo přijde v dobovém kostýmu (renesance, baroko), protože bude mít vstupné na oba dny zdarma. V malebné oblasti Podkrkonoší se každoročně v květnu koná setkání všech příznivců jazzové hudby, známé jako víkendový festival Jazz pod Kozákovem. V pátek představí své perly swingu Ondřej Havelka a jeho Melody Makers a v sobotu vystoupí například Láďa Kerndl. V sobotu přijďte k jablonecké přehradě, budou se tam konat dračí slavnosti, čili závody na dračích lodích, neboli podívaná, která jistě stojí za to. Do liberecké ZOO pak v sobotu vyrazte za slonicí Rání, která oslaví životní jubileum – 50. narozeniny.

Královéhradecký kraj

Punkový festival či inline bruslení v Hradci

Stejně jako liberecká slonice oslaví své jubileum tento víkend Krkonošský národní park a jsou pro vás připraveny celodenní slavnosti. Můžete se těšit na spoustu akcí pro děti a rodiče v zámeckém parku, odpoledne si nenechte ujít folklórní soubor Špindleráček, nebo divadelní představení pro nejmenší v zahradě za historickými domky na Náměstí Míru. Korunou oslav bude večerní koncert skupin The Tap Tap, Lenky Dusilové a Dana Bárty & Illustratosphere na Náměsí TGM a později v Kufru u nádraží Cémur Šámur. Hradec Králové ovládnou v sobotu a neděli inline bruslaři, koná se zde akce s názvem Všichni bruslíme, na které si můžete zazávodit či se jen tak projet ve dne či v noci. Všichni pankáči se v sobotu sjedou do letního areálu do Vršovky, kde se koná "East Way Punk Fest", který láká na nekomerční hudbu a svébytnou zábavu všech vyznavačů dnes již legendárního stylu.

Napoleonské oslavy ve SlanémApetit festival v Plzni
Napoleonské oslavy ve SlanémApetit festival v Plzni

Pardubický kraj

Muzejní noci a hardcore festival

V Chrudimi a Žamberku bude v pátek probíhat muzejní noc, proto nezapomeňte využít této jedinečné akce a zajděte do muzea. V autokempu Konopáč u Heřmanova Městce se celý víkend koná festival HARDCORE EXTREME DAYS, na kterém se sjedou motorkáři z celé republiky. Do Chrudimi vyrazte v sobotu, kdy se tam bude konat Letnicový jarmark. Nabídne vám pochoutky, pamlsky, pivo, víno, květiny, náčiní, sadba pro zahrádkáře a další.

Kraj Vysočina

Muzejní noc a Poutník Fest

Pelhřimovské muzeum zve v rámci Mezinárodního dne muzeí do svého muzea zdarma a zároveň také na muzejní noc, která se koná v pátek. V sobotu se pak v Pelhřimově uskuteční tradiční Poutník Fest, tedy open air festival v areálu pivovaru Poutník, kde vám zahrají skvělé kapely jako je například Alkehol či Arakain a k tomu si můžete vychutnat výborné pivo a kvalitní občerstvení.

Olomoucký kraj

Vyrazte do muzea

Při příležitosti Mezinárodního dne muzeí v sobotu 18. května nabízí Muzeum umění Olomouc svým návštěvníkům bezplatnou návštěvu aktuálních výstav. Z Arcidiecézního muzea si navíc mohou malí i velcí účastníci odpoledního workshopu odnést vlastnoručně vyzdobené tričko, v Muzeu moderního umění se zase zájemci mohou vydat na "snovou" prohlídku výstavy surrealisty Jana Švankmajera. V Uničově pak můžete muzeum navštívit v noci, tedy v rámci tradiční muzejní noci.

Jihomoravský kraj

Chřestové slavnosti či skotské hry

Stále ještě probíhá chřestová sezóna a pokud tento víkend zamíříte do Ivančic na Brněnsku, můžete se tam zúčastnit chřestových slavností, které se konají již po devatenácté. Na náměstí budou lidé ochutnávat "šparglové" delikatesy od osmi restaurací a další podniky v celém městě chřest také zařadí na svůj jídelníček. Program začíná již v pátek a vstup je zdarma. Příznivci automobilových závodů si jistě nenechají ujít šampionát Superstars Series, ve kterém na trati bojují špičkoví piloti, často se zkušenostmi z Formule 1, v extrémně silných cestovních vozech. Jaro je v plném proudu a tak se přijďte pobavit na oblíbenou Jarní slavnost v Žabovřeskách! Uskuteční se tuto sobotu na Makovského náměstí a slibuje pestrou skladbu účinkujících, sportovní hry a soutěže a závěrečný ohňostroj. Na hradě Veveří se pak v sobotu konají Skotské hry.

Chřestové slavnosti v Ivančicích Hradní slavnosti na Slezkoostravském hradě
Chřestové slavnosti v Ivančicích u BrnaHradní slavnosti na Slezkoostravském hradě

Zlínský kraj

Pivní festival a verbířské slavnosti

Ačkoliv si oblast malebné jižní Moravy spojujeme spíše s vinnou révou a vínem, potěší nás i akce oslavující spíše zlatavý pivní mok a s ním spojené radosti a zábavu. Ve Vsetíně se v posledních letech ujala příjemná tradice "Vsetínských pivních slavností", které jsou zárukou dobré zábavy, kvalitního piva a řízné muziky. Během dvoudenního programu se návštěvníci mohou těšit na představení několika desítek různých značek piva, počínaje klasickými "desítkami" až po pivní speciály z produkce velkých pivovarů, minipivovarů a regionálních pivovarů. K pivu Vám zde naservírují i pochoutky z grilu, kotlíkový kančí guláš či pivní speciality. Večerní program festivalu pak opepří i známé rockové a popové kapely, které vytvoří tu pravou festivalovou náladu. Do Starého Města na Uherskohradišťsku zamiřte na verbířské slavnosti. Regionálního kola ve Starém Městě se již tradičně zúčastní největší počet verbířů, takže se máte na co těšit. Soutěž obohatí svým vystoupením Soubor písní a tanců Dolina.

Moravskoslezský kraj

Slavnosti na hradě a v Doubravě

Slezskoostavský hrad vás zve na již deváté hradní slavnosti. Hrad opět ožije duchem válečníků, rytířským kláním, dusotem koní, kroužením dravých ptáků. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program – ukázky rytířských soubojů, ukázky zbraní, výcviku koní a dravců. Představí se gladiátoři, rytíři, samurajové, landsknechti, žoldnéři a mušketýři. Obec Doubrava vás v sobotu zve na tradiční slavnosti, kde pro vás připravili hudební program, zábavu pro děti i dospělé a ukázky lidové tvořivosti.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

15. ročník Brno Art Week 2024

22.04.2024 - 28.04.2024
Galerie TIC

Brno Art Week je platformou, která každoročně organizuje jedinečný festival věnovaný výtvarnému umění. Brněnská muzea,…

Smažáková pětka ve Vinohradském Par…

24.04.2024 - 30.04.2024
Vinohradský Parlament

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete