Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 24. – 26. října 2014: Noc s trilogií Pán prstenů, uzamykání hradů a zámků, nebo lampiónové průvody

Poslední říjnový víkend bude ve znamení ukončování sezóny na hradech a zámcích, mnohdy ve slavnostním duchu s bohatým kulturním programem.

Poslední říjnový víkend bude ve znamení ukončování sezóny na hradech a zámcích, mnohdy ve slavnostním duchu s bohatým kulturním programem.

Praha

Indická kultura je známá neuvěřitelným množstvím svátků a slavností. Jedním z nejznámějších a nejbarvitějších svátků je Diwali – svátek světel. Podle legendy svítí celou noc nespočet světel, která ukazují Rámovi cestu z jeho exilu domů. Svátek Diwali se postupně stal i svátkem sladkostí, které si spolu s blahopřáními rodiny navzájem posílají. V noci pak lidé vycházejí ze svých obydlí do ulic a kochají se světelnou show. Nenechte si ujít oslavy svátku světel ani vy a zúčastněte se lampionového průvodu tuto sobotu v pražské ZOO. Průvod vyráží v 18.30 od hlavního vchodu do Údolí slonů, kde bude zakončen ohnivou show! V neděli na vás čekají také speciální prohlídky s průvodcem po večerní zoo plné světel. V říjnu si státním svátkem připomínáme vznik Československa. S jeho vznikem je úzce spojen i Národní památník na Vítkově, který byl postaven jako pocta legionářům a připomínka osvobození. Přijďte v sobotu od 13 do 17 hodin do Národního památníku na Vítkově na další akci z cyklu "Aspoň na víkend…". Tentokrát se pod lupou podíváme na českou státnost. Pro všechny zvídavé návštěvníky je připraven bohatý odpolední program.

Středočeský kraj

Nenechte si tuto sobotu ujít slavnostní ukončení sezóny skanzenu Solvaylovy lomy ve Svatém Jánu pod Skalou, aneb Den s dráhou. Při této příležitosti bude uspořádáno několik spanilých jízd všeho, co má kola a je schopno pohybu. Stejně jako v minulých letech bude k vidění v akci i další nekolejová technika. Speciální prohlídky pro děti připravili na nedělní odpoledne v zámku Mníšek pod Brdy. Na prohlídce Cesta za pohádkou budou děti pátrat a hledat ukryté pohádky. Děti budou na začátku prohlídky postaveny do role detektivů.  Budou pátrat nejprve po indiciích a podle nich hádat, jaká pohádka se jim tam schovala.

Jihočeský kraj

V sobotu se na hradě Nové Hrady uskuteční Podzimní hradní slavnosti purkrabího Jana Zúbka. Můžete se těšit na středověkou hradní zábavu. Středověký vodní mlýn v Hoslovicích zve na slavnostní ukončení sezóny. Můžete se zúčastnit posledního pečení chleba, uvidíte poslední spuštění mlýnského kola a mnoho dalšího.

Plzeňský kraj

Skupina Heraldicus - historický šerm uvede u příležitosti konce sezóny na vodním hradě Švihově další reprízu autorské divadelní hry z filmového prostředí. Začátek představení je naplánován na 19 hodin. Tuto sobotu odpoledne proběhne tradiční zamykání hradu Velhartice. Nenechte si ujít další ročník "Běhu o hradní klíč", bohatý doprovodný program k ukončení sezóny.

Karlovarský kraj

Tento víkend si nenechte ujít ukončení sezóny na Horním hradě s bohatý doprovodným programem po celý víkend. V sobotu si užijte Horní hrad po hávem tmy. Noční palbu z hradeb zařídí šermířská skupina Bohemica Sanguis, SHŠ Darkness a pořádnou rytířskou řežbu přiveze SHŠ Jednota panská z Plzně. Do večerního programu budou zakomponovány i dvě vystoupení bravurního baviče Viktora Braunreitera. V neděli po celý den budete moct zhlédnout četné přednášky, průřez historií palných zbraní, mini školu šermu a mnohé další bojové ukázky s možností si vše vyzkoušet a osahat.

Ústecký kraj

Na rozloučení s návštěvnickou sezónou je i letos připravena jistě nejúspěšnější akce zámku Jezeří. Přijďte se i vy tuto sobotu a neděli příjemně bát do zámeckých komnat a sklepení za přítomnosti nejrůznějších strašidel, duchů, upírů a bytostí astrálních. Máte možnost navštívit dva strašidelné okruhy - velký okruh: Určen je pro dospělé a starší děti. Projdete nejrůznější části zámeckých interiérů, včetně částí zámeckého divadla. Všude na Vás budou čekat legendární zámecká strašidla – a malý okruh: určen je především pro ty nejmenší. Děti projdou zámecké sklepení, kde na ně bude čekat vodník, princezna, čert, kouzelník, ježibaba a další pohádkové bytosti. V sobotu si nenechte ujít Podzimní plackování v Zooparku Chomutov. Soutěž o nejlepší placku usmaženou, uvařenou či upečenou doma z čehokoliv jedlého a dobrého. Kdo se chce zúčastnit soutěže, nechť s sebou přinese na ochutnávku doma připravené placičky. Hudební produkce - Ondra Hlas. Možnost pouštění draků a opékání buřtů.

Liberecký kraj

V noci ze soboty na neděli se divákům v kině Radnice v Jablonci nad Nisou před očima odehraje kompletní velkolepá trilogie Pán prstenů podle předlohy Johna Ronalda Reuela Tolkiena. Promítat se bude rozšířená režisérská verze filmů v originálním znění s titulky, takže fanoušci slavné série uvidí navíc téměř 140 minut. Obdivovatelé kultovního fantasy, kteří na projekci dorazí v kostýmu, navíc získají slevu 50% ze vstupného. Délka maratonu je cca 13 hodin včetně dvou delších a tří krátkých přestávek. Filmy se budou promítat v originálním znění s českými titulky.

Královéhradecký kraj

Přijďte si v sobotu vychutnat tu jedinečnou atmosféru zámeckých komnat náchodského zámku po setmění. Večerní prohlídky zámeckých komnat (Piccolominské expozice) s "Černou paní" oživené scénkami z historie zámku. Prohlídky budou oživeny i dobovou hudbou v podání žáků ZUŠ Police nad Metují. V neděli si nenechte ujít Halloween, aneb piráti na vlnách Cidliny na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Můžete se těšit na tradiční haloweenský jarmark, strašidelné prohlídky, soutěže pro děti, ukázky řemesel a mnoho dalšího.

Kraj Vysočina

Poslední říjnový víkend bude na Šiklově Mlýně ve Zvoli nad Pernštejnem opět určen motorkářům, jejich rodinám a také všem fanouškům. Již tradičně se zde pojede poslední závod sezóny "Mistrovství České republiky v Enduru OPEN 2014". Závodníci budou bojovat o poslední body, a tak rozhodně nebude nouze o odvážné jízdy. Nebude chybět ani atraktivní sobotní večerní program s tanečním vystoupením a soutěží na elektrickém býkovi. Přijďte si s dětmi zkusit vystoupat až do nebeských výšin v neděli od 14.00 hod. na vrch Skalka v Jihlavě. Soutěžíme o: Nejhezčího draka Vysočiny (vyhlašuje Kraj Vysočiny), Nejhezčího draka drakiády (divácká soutěž), Draka nejvýše vznášejícího se nad mraky. Na příchozí čeká další doprovodný program i něco na zahřátí. Akce se koná za příznivého počasí.

Olomoucký kraj

Tento víkend se na hradě Šternberk uskuteční komentované prohlídky výstavy ČESKO Z PAPÍRU. Výstava představuje papírové modely hradů a zámků České republiky, celkem jich naleznete více jak 80. Komentované prohlídky uvede sám autor výstavy, modelář, sběratel a cestovatel Jiří Struž. Výstava bude ukončena 31. října, využijte poslední možnosti shlédnout tuto zajímavou expozici. V sobotu večer si nenechte ujít akci Tajemný zámek na zámku Náměšť na Hané. Letos na vás čeká nejen Sherlock Holmes, rada Vacátko, ale i mnoho dalších zajímavých postav v detektivně laděných příbězích. Snadno uhodnete, že se tentokrát vše bude točit kolem zločinu. Nenechte si Tajemný zámek ujít!

Jihomoravský kraj

Zveme vás na Pálavský gulášfest s ochutnávkou, který se uskuteční tuto sobotu v Mikulově. Přehlídka gulášů a ochutnávka prvních mladých vín z raných odrůd ročníku 2014 proběhne v atraktivním hotelovém areálu. Hosté se mohou těšit na ochutnávku mnoha typů gulášů, například jelení, dančí, kozí nebo vinařský, soutěž o největšího jedlíka, příjemnou a veselou atmosféru, košt vín z vinné kašny s nádherným výhledem na dominanty Mikulova a živou hudbu. V neděli si nenechte ujít speciální prohlídky zámku Kunštát s kastelánem. Prohlídky zámku jsou vedeny ve dvou prohlídkových trasách a v obvykle nepřístupných prostorách západního křídla Horního zámku. Časy začátků prohlídek: 10:00, 13:00 a 15:30.

Zlínský kraj

Vyvrcholení půlročního seriálu atraktivních závodů Valachy Tour ve Velkých Karlovicích se uskuteční již tuto sobotu. Zároveň se uskuteční poslední kolo Běhej Valachy, terénní běh na 12 a 6,5 km. Jako bonus uvádíme informaci, že před každým závodem je připraven i zajímavý program pro mladé sportovní talenty. Speciální prodloužená sobotní verze oblíbeného nočního nakupování, při které si přijdou na své opravdu všichni, včetně nejmenších návštěvníků i milovníků gurmánských zážitků se uskuteční tuto sobotu ve zlínském Zlatém Jablku. Večerním programem provede okouzlující žena a skvělá moderátorka Gabriela Partyšová, která už v 19. hodin přivítá na pódiu exkluzivního hosta večera - skupinu 4TET. Nebude chybět ani módní show nebo smyslné vystoupení pole dance.

Moravskoslezský kraj

Nenechte si ujít slavnostní ukončení sezóny na hradě Sovinec, které se uskuteční tuto sobotu i neděli. Těšte se na pohádkovou akci pro celou rodinu v podání profesionálního divadla Já to jsem. Dále se můžete těšit na ukázky historického šermu, sokolnické ukázky příletu dravých ptáků, neomezený pohyb po hradě, včetně vyhlídkové věže a každých cca 20 minut netradiční prohlídky hradních zákoutí. V sobotu od 15:00 hodin proběhne v HEIPARKU oblíbená drakiáda a soutěž o nejlepšího létajícího draka domácí výroby. Každý dráček od HEIPARKU obdrží jízdu na bobové dráze a teplý nápoj NATELO zdarma.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete