Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 27. - 28. října 2018

Před námi je významný víkend, kdy naše republika oslaví 100 let od svého vzniku. Po celé republice se proto uskuteční akce na oslavu tohoto mimořádného výročí z nichž pro vás některé vybíráme. A nejen ty, ale i jiné zajímavé tipy na víkend najdete zde v našem článku. Celou nabídku akcí pak vždy najdete v našem Kalendáři akcí.

Před námi je významný víkend, kdy naše republika oslaví 100 let od svého vzniku. Po celé republice se proto uskuteční akce na oslavu tohoto mimořádného výročí z nichž pro vás některé vybíráme. A nejen ty, ale i jiné zajímavé tipy na víkend najdete zde v našem článku. Celou nabídku akcí pak vždy najdete v našem Kalendáři akcí.

Praha

Hned v sobotu vás zveme na historicky první den otevřených dveří Ministerstva zdravotnictví, kde nahlédnete do reprezentativních prostor i kanceláří a seznámíte se s agendou ministerstva. Oslavy 100 let republiky, které budou v Praze probíhat na několika místech výstavami, koncerty, videomappingem na fasádu zrekonstruované budovy Národního muzea a dalšími akcemi, vyvrcholí v neděli ohňostrojem na Letné v symbolický čas 19:18.

ohňostroj

Také vstup do řady pražských muzeí bude o víkendu zdarma. Jejich přehled najdete zde. K oslavám se připojí i Univerzita Karlova, která nabídne komentované prohlídky. Přehled otevřených univerzitních budov najdete zde.

Středočeský kraj

Na zámku Žleby vás čeká oživená zámecká kuchyně. Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se postarají nejen o doprovodný program, ale i o zajímavý exkurs do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých. Oslava 100. let výročí vzniku ČSR proběhne také na Karlově náměstí v Kolíně. Zazní zde česká státní hymna, zazpívají oblíbení zpěváci a kapely a těšit se můžete i na videomapping a závěrečný ohňostroj.

Slavnostní program ke vzniku republiky vás čeká také v Kutné Hoře od soboty do pondělí. Součástí bude například výstava na zámku Kačina k roku 1918 na Kutnohorsku nebo slavnostní koncert.

Jihočeský kraj

Podzimní hradní Novohradské slavnosti můžete navštívit v sobotu v Nových Hradech. Letošní akce bude zasvěcená vzpomínání na starou dobrou monarchii a ušlechtilé zábavy urozených. Těšit se můžete na ukázky loveckých hudebních nástrojů, loveckých dravců, šermířská vystoupení, hraný příběh v duchu živých obrazů i atrakce pro děti.

 Novohradské slavnosti

A pokud jste ještě nebyli na žádném výlovu rybníka, pak máte šanci vyrazit na rybník Olšina v Horní Plané, který je pokládán za nejvýše položený chovný rybník. Prezentace táborských sdružení, spolků a institucí, divadelní, hudební a taneční představení budou součástí nedělních oslav vzniku republiky v Táboře.

Plzeňský kraj

Také v Plzni se uskuteční oslavy ke 100. letům vzniku samostatného Československa. Řada turisticky atraktivních míst bude oba víkendové dny zcela zdarma. K průvodu městem se pěšky i v dobových dopravních prostředcích připojí významné historické postavy. 

Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni si na počest státního svátku připravilo slavnostní provedení opery Bedřicha Smetany Libuše. A oslavy nebudou chybět ani v centru vědecké popularizace v Techmanii, kde se dozvíte o významných českých vědcích a jejich objevech.

Karlovarský kraj

Mimořádnou událostí bude také koncert Smetanovy Mé vlasti v Karlových Varech, který se uskuteční na počest vzniku republiky. V Chebu toto výročí oslaví v neděli velkým ohňostrojem

Ústecký kraj

Na zámku v Jezeří vás oba víkendové dny čekají oživlá strašidla. Kdo se rád bojí by si neměl nechat ujít tyto prohlídky. Stylová oslava výročí vzniku samostatného Československa se chystá v neděli v Úštěku. Čeká vás zde den řemesel, který se ponese v duchu první republiky.

Královéhradecký kraj

V Královéhradeckém kraji můžete V Dobrušce oslavit narozeniny naší republiky koncertem ve Vlastivědném muzeu. Zazní zde mimo jiné Ach synku, synku, oblíbená píseň T. G. M.

Pardubický kraj

Také Národní hřebčín připomíná Den vzniku samostatného československého státu a při té příležitosti bude na nádvoří hřebčína připraven speciální program, kterým bude slavností zápřež starokladrubských běloušů s Masarykovým kočárem a kopiemi původních postrojů. Časovka horských kol na dvě kola do strmého vrchu pro horská kola se koná v sobotu v Moravské Třebové.

 Časovka horských kol

Kraj Vysočina

Velkolepé třídenní oslavy vzniku samostatného Československa si nenechte ujít v Třebíči. Zazní slavnostní koncert Bedřichovy Mé vlasti, bude zasazena lípa republiky a nebude chybět ani příjezd prezidenta Masaryka, slavnostní průvod a ohňostroj v národních barvách.

Na výlov můžete vyrazit ke Štěpnickému rybníku, kde vás čeká prodej živých ryb a rybích specialit, hudba a občerstvení.

Zlínský kraj

Koncert ke 100. výročí vzniku Československa zazní v neděli na zámku v Holešově. Slavná kapela Spirituál kvintet vystoupí v sobotu ve Slušovicích. V Kroměříži se můžete vypravit na chovatelskou burzu Aquatera, kde naleznete akvarijní ryby ,rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího.

Jihomoravský kraj

V Mikulově si nenechte ujít swingový galavečer u příležitosti oslav vzniku ČSR. A pokud se vydáte do brněnské zoo, tak tentokrát bude strašidelná. Halloweenské dalbání dýní, ale také dýňové speciality a další vás zde čekají v sobotu.

brněnské zoo

Olomoucký kraj

V Přerově probíhá od čtvrtka do soboty Československý jazzový festival, kde se představí kapely špičkových sólistů, renomovaní jazzmani, zkušení saxofonisté či nadaní pianisté. Interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání v Olomouci zve na magickou Pevnost duchů. V ní vás čekají strašidelné kostýmy, explodující dýně, stezka odvahy, netradiční šifry, 3D masky, Bestiář, sovy a netopýři, videomapping nebo záhadné hvězdy v planetáriu. 

Moravskoslezský kraj

Hudebně-povídkový večer, na kterém uslyšíte a uvidíte tvorbu folkového písničkáře Michala Horáka a stand-up komika, a rovněž jediného člena tvůrčí skupiny Hrdobci, Jakuba Horáka, zažijete v sobotu v Ostravě. Nenechte si ujít představení Krásnopolský Tyjátr. Zábavné, strašidelné divadelní odpoledne je pro vás připravené v sobotu v Bohumíně. Jeho součástí bude také lampionový průvod pohádkovým lesem.

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete