Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 3. - 5. května 2013: Den otevřených dveří v ČT, studentské oslavy, trhy a poutě

Prvomájový víkend láká na dny otevřených dveří, ať už v České televizi, či v Jedličkově ústavu, kde slaví 100 let existence. Po celé republice se konají trhy - hrnčířské, porcelánové, květinové - a poutě. Slaví se osvobození měst od Němců z roku 1945 a studenti stále oslavují na Majálesech.

Fotogalerie k článku

První květnový víkend láká na dny otevřených dveří, ať už v České televizi, či v Jedličkově ústavu, kde slaví 100 let existence. Po celé republice se konají trhy - hrnčířské, porcelánové, květinové - a poutě. Slaví se osvobození měst od Němců z roku 1945 a studenti stále oslavují na Majálesech. 

Den otevřených dveří v České televizi

Česká televize pořádá tento víkend den otevřených dveří. Národní technické muzeum výstavo o telvizním vysílání

Praha

Den otevřených dveří v Jedličkově ústavu a České televizi, Romeo a Julie a knižní bazar

V pátek zajděte do Divadla Kampa na představení Romeo a Julie a co jako?, netradiční interpretace proslulé tragédie o velké lásce veronských milenců. Jedličkův ústav slaví 100 let své existence a v pátek se můžete přijít podívat na den otevřených dveří, v sobotu pak na 1. ročník festivalu Pojď dál, kde The Tap Tap a jejich hosté slavnostně otevřou veřejnosti bránu Jedle a představí aktivity lidí s handicapem. Den otevřených dveří se v sobotu koná také v České televizi. Do přírody v sobotu vyrazte na Mistrovství České republiky v rodeu, které se koná v radotínských Říčních lázních a bude tradičně zakončeno tradičním country bálem pod širým nebem. Pokud máte rádi knihy a máte jich doma přebytek, zajděte do kavárny Bia Oko na knižní bazar a přineste knihy, které chcete poslat dál nebo načerpejte nové úlovky do své knihovny.

Středočeský kraj

Řemeslné trhy v Berouně, Tuchlovická pouť, či nymburský půlmaratón

Příznivce folkloru zveme na jeden z prvních festivalů folklorní sezóny, který se pořádá v obci Tuchlovice a Novém Strašecí od pátku do neděle 3. - 5. května 2013. Tuchlovická pouť 2013 má letos XX. ročník a své jubileum oslaví bohatým programem. V sobotu a v neděli se v Berouně konají jarní řemeslné trhy s vinařským koutem, kde můžete zakoupit předměty od 280 vystavovatelů. Za divadlem vyrazte do nymburského Hálkova divadla na představení Hrdý Budžes se skvělou Bárou Hrzánovou v hlavní roli. Jde o dramatizaci úspěšné stejnojmenné prózy z dob československé normalizace spisovatelky Ireny Douskové. V sobotu si nenechte ujít IV. ročník festivalu Podkováň, který se koná v Kokořínském dole v areálu hospody u Grobiana, kde budete moci ochutnat pivní speciály a k tomu vám zahraje skupina Sunset. Sportovci si jistě nenechají ujít nymburský půlmaratón, který se poběží krásným Polabím.

Jihočeský kraj

Expozice Objevárium, osvobození Krumlova a zahájení plavební sezóny

Skvělý zážitek slibuje nová expozice Objevárium: Leťme vysoko!, kterou můžete v těchto dnech navštívit na českobudějovickém výstavišti. Na této interaktivní výstavě si děti i dospělí mohou vyzkoušet letecký simulátor, vznést se do vzduchu jako pták, vnořit se do světa exotických motýlů, a tak pochopit zákonitosti létání. Během první květnové soboty si Český Krumlov připomene osvobození města americkými vojsky, ke kterému došlo v roce 1945. Vzpomínkovou akci zahájí v 10 hodin příjezd vojenské techniky na náměstí Svornosti a následně slavnostní nástup příslušníků mírových sil doprovázený hudbou vojenského Big bandu. V Českém Vrbném pak v sobotu slavnostně zahájí plavební sezónu v areálu ochranného přístavu, bude otevřena nová plavební komora a v provozu bude kyvadlová přeprava z Lannovy loděnice do Českého Vrbného.

Plzeňský kraj

Rockový festival či one-man-show

V plzeňském kraji vyrazte do Přeštic na festival Rockové legendy vol. I., který se bude konat v pátek od 18 hodin ve Spolkovém domě. V neděli si rozhodně nenechte ujít one-man-show Caveman s hercem Janem Holíkem, které se koná v plzeňském divadle od 19:30 hodin. Úspěšné představení "Rob Becker's Defending the Caveman" bylo poprvé uvedeno v roce 1991 a v USA je viděly více než 2 miliony lidí. Osvobození Domažlic můžete přijít oslavit na náměstí od 10:30 hodin.

Karlovarský kraj

CZech Food Festival, porcelánové slavnosti, nebo Zvonkohraní

Hned v pátek si nenechte ujít vystoupení kapely Wohnout a jiných na 1. ročníku majálesu v Kraslicích. V sobotu vyrazte na 2. ročník soutěžní přehlídky dětských pěveckých sborů Sokolovské Zvonkobraní. Gurmáni si jistě nenechají ujít letošní ročník Czech Food festivalu, na kterém týmy kuchařů a barmanů luxusních karlovarských restaurantů a barů předvedou své umění před hotelem Thermal v sobotu odpoledne v rámci programu Zahájení lázeňské sezóny. Přijďte ochutnávat, bavit se a fandit. V pátek a v sobotu letos se již po osmnácté pořádají v Karlových Varech Porcelánové slavnosti. Jarní Porcelánové trhy jsou již tradičně součástí programu zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech. V sobotu vyrazte v rámci akce Račte dál na zámek Kynžvart, kde si můžete prohlédnout jak samotný zámek, tak shlédnout hru Kancléřova návštěva aneb Tajný návrat Metternicha.

Ústecký kraj

Majáles, festival mažoretek či výstava Máj

V rámci studentských slavností není pozadu ani Kadaň, kde se v sobotu bude konat Majáles. V Žatci se mezitím uskuteční Festival mažoretek s bohatým celodenním doprovodným programem. V Žatci byla také otevřena nová výstava Byl pozdní večer, první máj, která přibližuje různá vydání díla Máj od Karla Hynka Máchy a životopis spisovatele. Sbírka knih Hany Novákové ze Žatce je doplněna o různé kuriozity.

Liberecký kraj

Vltava, Lužická padesátka, nebo majáles

Studentské oslavy Majálesu se nevyhnou ani vodnímu hradu Lipý u České Lípy. Budou se konat tuto sobotu a poslouchat muziku a bavit se budete moci až do půlnoci. Tradiční Lužická padesátka se bude konat tuto sobotu a vycházet se bude z Hrádku nad Nisou. Zájemci o účast si mohou vybrat z několika tratí o rozdílných kilometrových dotacích (15 km, 25 km, 35 km a 50 km). Ty je následně provedou po území Lužických hor, přičemž každý rok se obměňují. Hudební nadšenci si jistě nenechají ujít páteční koncertní událost, do Hospody U Lázní v Chotovicích totiž zavítá pražská formace Vltava, která je neodmyslitelně spjata s postavou muzikanta a herce Roberta Nebřenského.

Královéhradecký kraj

Dračí slavnosti, sjezd divoké Orloce, večerní prohlídky zámku

Jistě největší akcí v královéhradeckém regionu jsou Dračí slavnosti v Trutnově. Během dvou dnů se na území celého města odehrává bohatý kulturní a zábavný program, zahrnující ruch dobového tržiště, divadelní představení, hudební vystoupení, taneční kreace, výstavy neotřelých obrazů, tvořivé dílny či hravé soutěže pro nejmenší. Na trutnovském náměstí se můžete těšit na šermířská vystoupení, stylové občerstvení či široký sortiment lidových výrobců. Vodáci si jistě nenechají ujít sjezd divoké Orlice a jistě i nevodákům přinese akce nevídanou povívanou. Letos již po čtvrté proběhne v sobotu v dobruššsých Archlebových sadech pravý studentský Majáles. Program se letos znovu opírá především o skvělé interprety. Na zámku v Náchodě se v sobotu konají večerní prohlídky, prohlídky expozice s průvodci v kostýmech, na závěr vystoupení taneční skupiny Sahar – orientální tance.

Pardubický kraj

Tank Power Show, či slavnosti v lázních Bohdaneč

V přeloučském areálu Army parku se v sobotu uskuteční Tank power show a organizátoři si pro vás a vaše děti připravili bohatý sportovně - zážitkový program. Během dne si budete moci vyzkoušet řadu aktivit – lanové centrum, projížďky v obrněném transportéru, Hummeru H2, obojživelné šestikolce, polaris rangeru, motorovém člunu, střelbu z airsoftových zbraní, moderní střeleckou hru Battlefield, vodní aktivity, malování na tvář a mnoho dalšího. Lázně Bohdaneč mezitím slavnostně zahájí svou již 116. sezónu a připravili si pro vás bohatý doprovodný program. A v Ústí nad Orlicí budou v sobotu slavit studenti Majáles, čeká na vás průvod majálesových masek městem, spoustu hudebních vystoupení, divadlo a mnoho dalšího.

Kraj Vysočina

Majáles v Humpolci, historická vozidla v Telči, nebo oslava Svátku matek

Ani Vysočině se nevyhne Majáles, bude se konat v sobotu na Horním náměstí v Humpolci, kde vám zahraje spoustu skvělých kapel a vstupné se tradičně nevybírá. V Hamrech nad Sázavou v technické památce Šlakhamr se v sobotu uskuteční první letošní akce a bude věnovaná Svátku matek. Akce s mámou na Šlakhamr je akce pro matky a dcery s bohatým doprovodným programem. V Telči si nenechte ujít 5. ročník výstavy historických vozidel, motocyklů, bicyklů a další techniky. Přehlídka dobového oblečení, jízda na bicyklech. Atmosféru celého dne oživí hudba v podání Dixieland Jazz Band Telč a také vystoupení členů spolku.

Olomoucký kraj

Zábřežský hřebík, psí hrátky nebo maratón horských kol

Skvělou zábavu slibuje 14. ročník největšího maratónu horských kol na Moravě. Trojice tras v terénu Moravské brány, cíl závodu na II. nádvoří hradu Helfštýn. Bohatý doprovodný program je zajištěn pro celou rodinu. V areálu zámeckého parku Skalička se uskuteční řemeslná akce pod názvem Zábřežský hřebík. Zde si budete moci vyzkoušet vlastníma rukama vykovat hřebík pod vedením zkušených kovářů. Tyto hřebíky budou označeny jménem a zatlučeny do pamětní tabule, která se bude každoročně vystavovat a rozšiřovat. Naším cílem je nejen přiblížit dřinu kovářského řemesla, ale i nashromáždit co možná největší počet ručně vykovaných hřebíků. Doprovodný program včetně vystoupení jazzové skupiny je pro vás též připraveno. Do Tovačova o víkendu jistě zamíří většina pejskařů na psí hrátky Key DiscDog Freestyle. Bude se soutěžit v disciplínách agility, postupová tuneliáda a paralelní jumping. Na programu je též připraveno dogfrisbee a spoustu jiné nesoutěžní zábavy pro pejsky i jejich majitele.

Jihomoravský kraj

Majáles, den otevřených dveří v ČT, či organizovaný pochod

Tradice studentského vítání jara v podobě Majálesu se v českých zemích drží již několik desítek let a stále přitahuje nové a nové generace studující mládeže. V Brně si velkou oblibu získal VUT Majáles, konaný již několikátým rokem v areálu kolejí Pod Palackého vrchem. Studenty láká na vstup zdarma, typický majálesový průvod a především spoustu muziky a dobré zábavy. Celá akce bude probíhat tento pátek na Velodromu a Faválu. V sobotu se v brněnském studiu České televize bude konat den otevřených dveří a návštěvníci se během prohlídky mohou setkat s moderátory pořadů Dobré ráno a Události v regionech, krom toho navštíví kostymérnu i maskérnu a prohlédnou si kostýmy i dekorace z pořadů brněnského studia. Moravský Krumlov zve v sobotu na tradiční jihomoravský jarmark, taneční vystoupení, šermířská skupina, ukázky kovářského řemesla, a jiná zábava. Sportovněji založení lidé si jistě nenechají ujít akci z Hajan do Hajan, organizovaný pochod s občerstvením, vedoucí krásným okolím přírodního parku Bobrava.

Zlínský kraj

Vítání ptačího zpěvu, či veslařské závody

V tomto kraji si v sobotu nenechte ujít akci Vítání ptačího zpěvu, která se koná u vstupu do Panské zahrady. Provázet exkurzí a nasloucháním ptáků bude RNDr. Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko. Ve stejný den bude na hradě Broumov slavnostně zahájena turistická sezóna, čeká na vás bohatý kulturní program. Uherské hradiště láká na veslařské závody, uspořádané k 150. výročí veslování v tomto městě. Mnoho závodů, bohatý program pro děti i dospělé, významní hosté ze světa veslování, předání pohárů starostů města Uherské Hradiště a Staré Město.

Moravskoslezský kraj

Květinový jarmark, ale také Den otevřených dveří v ČT

Do třetice zveme na den otevřených dveří i do ostravského studia České televize, který se koná též v sobotu již od 9 hodin. Opava láká na jarní květinový jarmark, kde se bude prodávat zahradní a komunální technika, letničky, balkónové květiny, okrasné dřeviny či palivové dřevo. V sobotu se také uskuteční slavnostní otevření zámku Bílovec.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete