Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 5. - 6. února

I tento týden vás po České republice čeká řada zajímavých akcích. Kam máte chuť vyrazit? Do přírody, za kulturou nebo třeba na masopustní nebo zabijačkové hody? Nechte se inspirovat.

Fotogalerie k článku

Hlavní město Praha

2. února si na celém světě připomínáme Světový den mokřadů. Ten označuje datum podepsání Úmluvy o mokřadech, majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva, nazývané také Ramsarská úmluva. Při této příležitosti Česká společnost ornitologická organizuje sérii vycházek a přednášek zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah. Akce probíhají od 5. do 10. února. 

Národní galerie Praha slaví 226. výročí od založení své předchůdkyně – Společnosti vlasteneckých přátel umění!  5. února 1796 se skupina významných představitelů vlastenecky zaměřené české šlechty společně s několika vzdělanci z řad měšťanů rozhodla pozvednout upadající veřejný vkus. Vznikla Společnost vlasteneckých přátel umění, jež záhy založila instituce, které Praha do té doby postrádala – Akademii umění a veřejně přístupnou Obrazárnu – a právě tehdy byly položeny základy dnešní Národní galerie Praha. V rámci oslav jsme pro Vás připravili bohatý doprovodný program.  Vstup je zdarma. 

Na sobotu 5.2. připravilo Polabské muzeum, p.o. mimořádné otevření chaty Bohumila Hrabala v Kersku. Chata bude pro zájemce zpřístupněna mezi 10-16 hodinou. 

Akrobatická skupina Losers Cirque Company ve svém domovském divadle Bráník poprvé ve své historii uvádí představení i pro ty nejmenší. Rodinné představení plné zábavy, akrobacie a pantomimy. V dobrodružném příběhu boje dobra proti zlu diváci zažijí napínavý děj, nevšední podívanou i humor. Představení Mimjové je vhodné pro děti od 6 let. 

 

Středočeský kraj

O pololetních prázdninách a následujícím víkendu, tj. ve dnech 4.–6. února se Národní hřebčín Kladruby nad Labem otevře veřejnosti. Návštěvníci si budou moci prohlédnout stáje v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech a dozvědět se zajímavosti z chovu, historie a využití starokladrubských koní. Pro děti bude v obou hřebčínech připraven soubor zábavných starokladrubských omalovánek, hádanek a kvízů.

O víkendu 5. a 6. února přijeďte na masopustní hody a tradiční koláče a dobroty s bylinkami z českého kalendáře do Levandulového údolí. Zažijte legraci na Stezce od Tří králů k Masopustu. Upleťte si jitrnici a vyzkoušejte, jak se dralo peří. Na vápencových mořích vám procházka na čerstvém vzduchu udělá dobře. V EKO hale nakoupíte novinky pro imunitu a chladné a ponuré dny měsíce února a také očistu těla, která nás čeká po Masopustu až do Popelečné střechy

 

Jihočeský kraj 

Přijďte si do Strakonic sytosti užít české zabijačkové tradice a ochutnejte ten nejlepší výběr jitrnic, jelit, prejtů, tlačenek, prdelaček a ovarů. V nabídce budou i šťavnaté uzené klobásky, špeky či šunky. Na rožni se bude točit selátko a chybět nebude ani vepřové koleno, trhaná vepřová pečeně, bůček, žebírka, škvarky a segedínský guláš nebo třeba husí speciality jako jsou pečená husí stehna, husí kaldoun, husí paštika, husí játra, husí burger a lokše maštěné husím sádlem. Atmosféru doplní živá hudba.

 

Ústecký kraj

V Krušných horách vás zveme na FITMIN - závody psích spřežení na Lesné, tentokrát opět na sněhu. Akce se koná v sobotu i v neděli. Pokud máte vycvičeného tažného psa, můžete se závodu přímo zúčastnit. V každém případě všříme, že to bude zajímavá podívaná.  

Dech beroucí kaňon Ohře, kryty ŘOP, zaniklé obce, Vintířovské lapidárium, daleké výhledy. Nasajte atmosféru opuštěného Doupovska. Nasedněte do offroad dodávky a projeďte si v rámci zážitkové trasy to nejlepší, co tento malebný region nabízí. 

 

Královéhradecký kraj

Deštné v Orlických horách ožije o prvním únorovém víkendu již 38. Orlickým maratonem. Připojíte se? Členitý terén dává závodníkům pořádně zabrat a jen těžko najdou místo, kde by si mohli dovolit trochu odpočinku. Ale právě podhorské louky zapadané sněhem a náročnější běžecké tratě jsou to, co závodníky nejvíce láká. Vyber si i ty svoji trasu – maratonských 40 km klasicky, či poloviční distance s menším převýšením klasicky i volně. Pro méně zdatné běžkaře je i na Orlickém maratonu 10km trasa.

 

Pardubický kraj

O víkendu máte poslední možnost navštívit probíhající výstavu v pardubickém Domu U Jonáše, která představuje mapu venkovských a periferních kulturních iniciativ RurArtMap, jež v roce 2021 vyšla již podesáté, prostřednictvím prostorové verze mapy s vyznačením míst, která se dosud na mapě ocitla. Návštěvníci budou mít možnost do mapy zasahovat a obohatit ji svými návrhy na mapovaná místa.

 

Jihomoravský kraj

V obci Drnoholec na jižní Moravě vás čeká Noční otevření sklepů. Užijete si tradiční společné noční putování po vinných sklepech, provázené jedinečnou atmosférou při degustaci mladých vín ročníku 2021. Čekají vás čtyři vzorky mladého vína u každého z malovinařů, kteří budou mít otevřen svůj vinný sklep. Vstup zdarma, kupujete pouze degustační lístky a vzorky. 

 

 Zlínský kraj

Víte, že vaše letošní pololetní vysvědčení funguje ve dnech 4. - 6. února jako volná vstupenka do zlínské zoo? Stačí jej předložit na pokladně zoo u hlavního vstupu. Známky vůbec nerozhodují, volnou vstupenkou a také hezkým dárkem je odměněno každé letošní pololetní vysvědčení. Akce samozřejmě platí i pro slovenské školáky a studenty. I v zimním období má zlínská zoo svůj půvab, je plná života a rozhodně stojí za návštěvu. Do venkovních výběhů stále vychází spousta zvířat. A to nejen rodilí otužilci, jako jsou třeba tygři ussurijští, pandy červené, lachtani, velbloudi, klokani nebo lamy vikuně, ale i teplomilní sloni, nosorožci, pštrosi nebo antilopy.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete