Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 6. – 8. prosince 2013: Mikulášské jízdy, vánoční kabaret nebo Brit Floyd

Druhý adventní víkend přinese spoustu akcí s vánoční tématikou – rozsvěcení vánočního stromu, vánoční jarmarky, adventní řemeslné dílny, speciální mikulášské jízdy vlakem a mnoho dalšího. Mimo vánoční téma doporučujeme koncert kapely Brit Floyd v Brně nebo premiéru Hamleta ve Švandově divadle v Praze.

Fotogalerie k článku

Druhý adventní víkend přinese spoustu akcí s vánoční tématikou – rozsvěcení vánočního stromu, vánoční jarmarky, adventní řemeslné dílny, speciální mikulášské jízdy vlakem a mnoho dalšího. Mimo vánoční téma doporučujeme koncert kapely Brit Floyd v Brně nebo premiéru Hamleta ve Švandově divadle v Praze.

 Parní mikulášské vlaky
 Na mnoha místech vyjedou mikulášské parní vlaky

Praha

V sobotu se v Letohrádku Kinských uskuteční další z oblíbených akcí cyklu "Aspoň na víkend...", tentokrát v duchu adventních zvyků. Díky zábavnému programu se děti seznámí se starými řemesly a uvede novou výstavu nazvanou Venkov. Malí i velcí si mohou vyzkoušet některé vánoční zvyky, jakými je třeba věštění z polínek, a seznámit se s řemesly spjatými s tradičním venkovským prostředím. Připraveny budou tvořivé dílny a hravé úkoly z nové dětské knihy Řemesla. V sobotu od pěti hodin si nenechte ujít jedno z prvních letošních představení uměleckého souboru Chorea Bohemica. Jejich jedinečné vánoční představení můžete shlédnout v ZUŠ A. Voborského v Modřanech. V sobotu odehrají ve Švandově divadle v premiéře Shakespearovu tragédii Hamlet, v režii Daniela Špinara a v hlavní roli s Patrikem Děrgelem. Po celou neděli můžete zajít do Cinema City kin a shlédnout filmy za pouhých 50,- Kč. V neděli večer si pak udělejte radost a vyrazte do Lucerny na koncert Ondřeje Havelky za doprovodu jeho Melody Makers a zatancujte si na nejlepší perly swingu.

Středočeský kraj

Na žlebský zámek vyrazte tento víkend na adventní oslavy a zároveň si prohlédněte malebné komnaty knížecí rezidence s kouzelným nádechem Vánoc.Při prohlídce zámku si jistě připomenete, jak byl adventní čas chápán a oslavován nejen v dobách našich prababiček, ale i v časech již skoro zapomenutých. Součástí prohlídky bude i zprovozněná a oživená zámecká kuchyně. V sobotu si nenechte ujít tradiční předvánoční řemeslný jarmark, konaný v prostorách Regionálního muzea v Mělníku. K vidění budou výrobky hrnčířů, šperkařů, perníkářů a mnoha dalších řemeslníků. Chybět nebudou bylinkářské produkty, decoupage, obrázky, vánoční vazby a dekorace, hračky, i práce malované, drátkované nebo třeba batikované.

Jihočeský kraj

V pátek vystoupí v prachatickém Městském divadle kapela Wohnout a to v rámci svého historicky prvního Unplugged tour 2013. Poprvé za celou historii kapely uslyší fanoušci své oblíbené písně i v akustických verzích. V roli předskokanů se představí mladá rock – metalová skupina The Snuff. V neděli si můžete vánoční atmosféru vychutnat ve speciálním zvonkovém adventním vlaku, který pojede z Českých Budějovic do Netolic, kam vlaky již běžně nejezdí. V Netolicích půjde zvonkový průvod z nádraží na náměstí, kde nás čeká zajímavý program. Přijede paní Zima, ohřejeme se punčem a pobavíme se na netolickém historickém náměstí. Vyhřátý Zvonkový vlak Vás večer odveze zpět do Českých Budějovic.

Plzeňský kraj

Tradiční mikulášský víkend si můžete užít na Šumavě v netradičním prostředí hradu Kašperk. Bude pro Vás připraven krásný program na celé sobotní odpoledne: výlet na hrad Kašperk, od Veroniky se dozvíme spoustu zajímavých věcí o životě na hradě i v podhradí a na závěr přijde to nejlepší - mikulášská nadílka přímo v purkrabství hradu Kašperk. Mikuláš bude předčítat z velké knihy pochval (a malých hříchů) a na závěr každé z dětí obdaruje mikulášskou nadílkou. V sobotu si nenechte ujít Adventní trh na zámku Hradiště v Blovicích, na kterém si budete moci prohlédnout výstavu Historické cukrárny, kovářské a truhlářské řemeslo předvedou studenti Střední školy Oselce a rybí řízky připraví Český svaz rybářů Blovice.

Karlovarský kraj

V sobotu a v neděli si nenechte ujít Vánoční trhy na hradě Loket, ideální pro vánoční relaxaci. Můžete si zde přičichnout ke starým českým vánočním zvyklostem, projít řemeslný trh, poslechnout koledy, hru O narození pána Krista a to není vše. Vaše děti se mohou pobavit zdobením perníčků a projít šermířskou školou a Vy je můžete sledovat s pohárem horkého vína nebo medoviny.

Ústecký kraj

V sobotu se v děčínské zoologické zahradě bude konat Čertovský rej. Nejen děti zde budou moci soutěžit v čertovských soutěžích, nahlédnou do pekla a projdou čertovskou cestou až pro svůj dáreček z Mikulášské nadílky. V neděli vyjede z Děčína do Telnice speciální vlak s Mikulášskou nadílkou. Vlak budou obsluhovat čertíci, kteří po cestě vyčmuchají zlobivé a hodné děti, přičemž hodné děti budou dovezeny za Mikulášem do kulturního domu v Libouchci na tradiční nadílku s pohádkovým představením. Akce je určena dětem i dospělým.

Liberecký kraj

V sobotu bude vypraven z Martinic v Krkonoších speciální parní vlak s mikulášskou nadílkou a pojede do Rokytnice nad Jizerou. Těšit se můžete na zábavný program pro děti i dospělé v podání čertovské kapely.

Královéhradecký kraj

Tuto sobotu máte v letošním roce poslední možnost zúčastnit se mimořádné noční prohlídky Bílé věže v Hradci Králové, ze které je velmi působivý výhled na město. Tradiční staročeské Vánoce můžete zažít tuto sobotu v Tkalcovském muzeu v Trutnově, kde se uskuteční tradiční rukodělná a zvykoslovná akce. Ve vánocemi provoněném muzeu i řemeslné dílně můžete vyrábět drátované ozdoby, ozdoby z pedigu či slámy, zdobit perníčky se zkušenou perníčkářkou, nově jsou připravené výroba svíček a ozdob z vosku, korálkové zdobení svícnů, ozdoby z přírodních materiálů, háčkované vánoční ozdoby, keramické jmenovky k dárkům, vánoční přání z ručního papíru a mnoho dalšího.

Pardubický kraj

I v tomto kraji se můžete s dětmi svézt speciálním parník vlakem s Mikulášskou nadílkou. Vlak vyjede z Letohradu a svou cestu ukončí v Dolní Lipce. Mikuláš se svojí družinou si už připravuje sladkosti, kterými potěší všechny hodné a odvážné děti. V Muzeu Perníku v obci Ráby se v sobotu bude konat akce Předvánoční pohlazení aneb Kuňkání pod Kuňkou, kde se bude prezentovat řezbářské umění a budete moci například ochutnat netradiční gastronomické speciality. Medové zážitky z Perníkové chaloupky potěší všechny vaše smysly: zrak, sluch, hmat, čich i chuť.

Kraj Vysočina

Jedno z posledních rozsvěcení vánočního stromu můžete zažít tento pátek v Náměšti nad Oslavou. Kromě slavnostního rozsvícení se můžete také těšit na živý betlém, vánoční tržiště, kde nebude chybět klasické občerstvení, můžete si zazpívat koledy a shlédnout vystoupení místních dětí. V pelhřimovském Městském divadle se můžete v sobotu zúčastnit Vánočního kabaretu, ve kterém se děti přenesou do dřívějších dob a dozví se o starých zvycích, uvidí tradiční vánoční maškary a poslechnou si o nich veselé písničky.

Olomoucký kraj

Speciální mikulášský parní vlak bude vypraven také z Olomouce a pojede se do Bohuňovic nebo Velké Bystřice. Po cestě obdaruje Mikuláš s čertem hodné děti sladkostmi. Pokud dáváte před vlakem přednost tramvaji, pak v sobotu vyrazte na jízdu mikulášskou tramvají po hanácké metropoli. Tramvaj bude zastavovat na občasné zastávce v Sokolské ulici a dále na všech nácestných zastávkách.

Jihomoravský kraj

V brněnské Kajot aréně vystoupí v pátek Brit Floyd, nejznámější světová show skupiny Pink Floyd. Ohromující a nová, tříhodinová show zahrnuje všech 5 alb skupiny Pink Floyd a slibuje absolutně nový, audiovizuální, autentický a hlavně hudební zážitek, který je inspirován rekordním turné skupiny Pink Floyd z roku 1994. V divadle Bolka Polívky si v sobotu nenechte ujít představení Zločin v posázavském pacifiku, které zrežíroval Ondřej Havelka a v představení můžete v hlavní roli vidět jeho syna Vojtěcha Havelku. Jde o úchvatný příběh o tom, kterak vyzývavě mladá slečna Luiza, dcera továrníka, skrze četná nebezpečenství až na vltavském parníku svého bujarého a rozjásaného štěstí dojde.

Zlínský kraj

Od pátku do neděle můžete ve Valašských Kloboucích navštívit Valašský mikulášský jarmek, což je mimořádná společenská a kulturní akce s dlouholetou tradicí a nabízí bohatý kulturní program s vánoční tematikou. V sobotu, v hlavní den programu, celé město ožívá lidovými tradicemi, zvyklostmi, ukázkami starodávných řemesel, obchůzkami mikulášských skupin. Všude se hraje, tančí a zpívá. Na každém zastavení je možné si dát něco dobrého z tradiční valašské kuchyně. V sobotu si nenechte ujít adventní koncert legendární české kapely Čechomor ve zlínském Kongresovém centru.

Moravskoslezský kraj

V pátek a v sobotu se na ostravském výstavišti Černá louka bude konat jubilejní 20. ročník výstavy Učeň, středoškolák, vysokoškolák. Výstava je určená absolventům základních a středních škol, především žákům devátých tříd, kteří stojí před rozhodnutím o svém budoucím profesním uplatnění. Současně se bude konat výstava JobFair Ostrava, kde návštěvníci najdou novinky z oblasti trhu práce a nabídky na stáže, praxe, brigády, trainee programy. V sobotu si nenechte ujít Vánoční jarmark v Doubravě se zajímavým programem pro děti i dospělé. Prodej vánočního zboží, ukázky lidové tvořivosti, Ježíškova pošta, živé ovečky a spoustu dalšího. Přijďte se pobavit a naladit se na čas vánoční.

 

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete