Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 6. – 8. září 2013: Dny evropského dědictví, Mariánské poutě a první letošní vinobraní

Po celé republice budou letos zpřístupněny části památek, které jsou normálně pro veřejnost uzavřeny a to v rámci akce Dny evropského dědictví. Začínají Mariánské poutě a otevírají se první vinné sklípky a první lahve a startují vinobraní, které se stali tradičním symbolem nadcházejícího podzimu.

Fotogalerie k článku

Po celé republice budou letos zpřístupněny části památek, které jsou normálně pro veřejnost uzavřeny a to v rámci akce Dny evropského dědictví. Začínají Mariánské poutě a otevírají se první vinné sklípky a první lahve a startují vinobraní, které se stali tradičním symbolem nadcházejícího podzimu.

CIAF - Letecký den v Hradci Králové
CIAF - Letecký den v Hradci Králové

Praha

V pátek zve divadlo Kampa na Den otevřených dveří u příležitosti zahájení své 4. divadelní sezóny. Budete mít možnost posedět při promítání videozáznamů z divadelních akcí a v podkroví můžete zdarma ochutnat většinu pravidelných seminářů a dílen, které pro vás v nové sezóně 2013/2014 divadlo chystá a seznámit se s již známými i novými lektory akcí v podkroví. V trojském zámku se bude o víkendu konat třetí ročník festivalu Foodparade, na kterém ochutnáte degustační menu nejlepších pražských restaurací.  Dále se můžete těšit na vynikající vína, lahodnou kávu, výborné pivo, exotické koktejly a delikatesy z celého světa. Připraven je bohatý doprovodný program pro malé i velké labužníky. Praha 1 se i letos zapojuje do Dnů evropského dědictví. Díky nim se tento víkend otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné.

Středočeský kraj

Po celý víkend si můžete v Brandýse nad Labem užít v rámci zajímavého programu akce s názvem Divadelní Brandýs. V pátek můžete v místním kině shlédnout inscenaci Divadla Amadeus A do pyžam!. V sobotu kromě dalších představení může posedět v kavárně kina a poslechnout si autorské čtení, či zažít literárně – hudební chvilku. I na neděli je připraven program a to především pro ty nejmenší, na programu je dětské divadlo a divadelní soutěže. Opravdu velkolepé budou letošní oslavy Dnů evropského dědictví v Berouně. Začnou již v pátek a potrvají do neděle. Nabídnou nejen vyhlášené Hrnčířské trhy a závody dračích lodí, ale také několik koncertů a výstav.

Jihočeský kraj

Hned dvoje pivní slavnosti zažije tento víkend jih Čech. 13 pivovarů se sejde v Jindřichově Hradci, kde můžete ochutnat i úplné novinky. Letos Vás zde opět čeká bohatý hudební a kulturní program, včetně křtu nové desky jindřichohradecké skupiny Tlustá Berta. Velkolepěji pojaté budou pivní slavnosti v Písku, kde si kromě desítek druhů piva můžete vychutnat i bohatý hudební program od pátku do neděle. Vystoupí například Charlie Straight, Vypsaná fixa, Fast Food orchestra a mnoho dalších. Nebude chybět ani kvalitní občerstvení a farmářské trhy. Na houbařské slavnosti můžete vyrazit v sobotu do Třeboně.

Plzeňský kraj

V pátek se od 17 hodin poprvé uskuteční Mezinárodní noc pro netopýry na Lochotínském amfiteátru v Plzni, na které se dozvíte mnoho zajímavých informací o životě netopýrů, jejich výzkumu a ochraně. Návštěvníci se mohou těšit na dokumentární a výkladové představení nočních létajících savců, netopýrů, ukázky jejich odchytu. Dozvíte se zajímavosti o jejich významu, ohrožení, ochraně a životě v přírodě. V sobotu se v Plzni uskuteční Plavba netradičních plavidel po řece Radbuze a k vidění bude i muzeum strašidel.

Karlovarský kraj

Na prostranství před Grandhotelem Pupp se po celý víkend budou konat porcelánové trhy. K dispozici bude 24 stánků se sortimentem za speciální ceny. Porcelánové slavnosti v Karlových Varech bude doprovázet živá hudba, program pro děti a vystoupení tanečních souborů z celého světa v rámci Karlovarského folklorního festivalu. V areálu chebského hradu se tuto sobotu uskuteční festival folkové a country hudby Babí léto. Vystoupí Kieslowski, Jana Šteflíčková, Pozdní sběr, Vojta Kiďák Tomáško + Radek Tomášek, Druhá tráva, Rangers Band, festivalem bude provázet Johanka Hubičková, moderátorka Country rádia. Součástí programu je i pohádka pro děti od 15 hodin v podání herců Západočeského divadla v Chebu, soutěže a hry pro malé i velké.

Ústecký kraj

V České Kamenici se tento víkend bude konat tradiční Mariánská pouť. Letos proběhne v parku u Mariánské kaple a zároveň i na náměstí Míru. Na obou místech je pro Vás připraven bohatý program. Na zámku Červený Hrádek u Jirkova se v sobotu bude konat Mistrovství ČR ve vaření svíčkové a moravský den s bohatým doprovodným programem pro celou rodinu. 56. ročník Žatecké Dočesné se uskuteční v pátek a sobotu a kromě nabitého hudebního programu láká na historické tržiště a různé doprovodné akce, jako například návštěva Chrámu chmele a piva. Pořadatelé nezapomněli ani na nejmenší návštěvníky.

Liberecký kraj

Po celý víkend se v Tanvaldu budou konat jubilejní 20. městské slavnosti. Těšit se můžete na okružní jízdy historických autobusů, řemeslný jarmark, místní výrobci a prodejci, pouliční divadlo, country, taneční hudba a rock, kulturní program na venkovní scéně, filmová představení v kině Jas, občerstvení, pivní stan, stánkový prodej, pouťové atrakce atd. V sobotu si můžete v rámci Dne evropského dědictví prohlédnout obvykle veřejnosti nepřístupné části hradu Bezděz, konkrétně ochoz královské hradní kaple. K tomu pro Vás vystoupí šermíři ze skupiny Askalon.

Královéhradecký kraj

Po celý víkend se v Hradci Králové budou konat velkolepé Slavnosti královny Elišky. Tradiční historické slavnosti, které se konají v Hradci Králové od roku 2002, vždy o prvním zářijovém víkendu. Touto akcí si připomínáme významnou epochu v dějinách královského věnného města, kdy si jej za své sídlo zvolila královna Eliška Rejčka. Na programu slavností je například staročeský jarmark s doprovodným programem, večerní ohňový průvod městem z náměstí Svobody na Velké náměstí a večerní ohňová show. Sobotní program zahájí slavnostní ceremoniál hradeckých zvoníků, otevření tržiště hradeckým primasem a zvonění na zvon Augustin, nakoupit si můžete na středověkém tržišti s ukázkami řemesel a užít divadelní představení. V České Skalici můžete zažít večerní prohlídky zámku Ratibořice - nezvyklá prohlídka interiérů ratibořického zámku, osvětlených pouze romantickým světlem svíček. Poznejte atmosféru dávno zmizelých časů a objevte památky v jiném, novém světle!

Pardubický kraj

V pátek si v Pardubicích nenechte ujít Slavnosti pivovaru Pernštejn. Tradičně je akce nabitá pestrým hudebním programem především z místních kapel. Odpoledne patří zejména dětem. V letošním roce pro ně připravujeme výtvarné dílny, v nichž až do podvečerních hodin můžou tvořit svá malá díla. Pozdní odpoledne už je určeno především dospělým, pro které je připraven pestrý hudební program. Krátké půlhodinové intervaly mezi jednotlivými kapelami jsou vyplněné soutěžemi – tentokrát pro dospělé. Zájemcům o pivovar je v rámci akce nabízena také exkurze, při níž mohou nahlédnout do tajů vaření piva a ochutnat tento mok přímo z tanku.

Kraj Vysočina

V rámci Dnů evropského dědictví si můžete v Telči poslechnout několik koncertů, či prohlédnout výstavy, samozřejmě navštívit obvykle pro veřejnost uzavřené památky a také zažít noční prohlídky zámku Telč. Noční prohlídky seznámí návštěvníky s nejdůležitějšími momenty zámecké historie. Uvidíte Zachariáše z Hradce, Kateřinu z Valdštejna nebo Perchtu z Rožmberka jako Bílou paní, ale i další významné postavy telčské historie se představu se svými kladnými i zápornými vlastnostmi popsanými v kronikách či pověstech. 

Olomoucký kraj

Jubilení 10. ročník vyhlášených Pivních slavností proběhne v Holbě od 6. do 7. září. Ryzí Pivo z hor letos do Hanušovic přiláká Chinaski, kteří se stanou hlavním tahákem akce spolu s oblíbeným Zdeňkem Izerem, coby moderátorem slavností. Na 10. slavnostech Holba se bude připíjet desítkou různých druhů piv značky, vystoupí na deset kapel a ryzí pivo z hor poteče ze šesti desítek výčepních píp. Na zřícenině hradu Helfštýn v Týně nad Bečvou se tuto sobotu uskuteční akce s názvem Hradní kejkle. Čeká na vás rozmanitá přehlídka žonglérů, kejklířů a artistů všeho druhu. V průběhu dne řada workshopů. Galashow začne ve 21 hodin.

Jihomoravský kraj

Mikulov zve tento víkend na třídenní oslavy vínaPálavské vinobraní - historický průvod s králem Václavem IV., řemeslná tržnice, folklor, hry pro děti, lety vrtulníkem, vinařské městečko s burčákem, vínem a gastronomickými specialitami. Zahájení burčákové sezóny s chlazenými odrůdovými burčáky a Burčákomaty se ovšem uskuteční v jedinečném prostředí Lednického zámku a nádherného prostředí zámeckého parku. Zajištěna je zábava pro celou rodinu, vinařské a burčákové soutěže a těšit se můžete na místní gastronomické speciality vhodné k burčáku a vínu.

Zlínský kraj

Od pátku do neděle si v Uherském hradišti můžete užít Slovácké slavnosti vína a otevřených památek, jež jsou jedinečnou akcí, kde se po dva zářijové dny snoubí temperament lidových tradic a kultury, pestrost slováckých krojů a muziky s živelností a spontánní atmosférou. Královské město Uherské Hradiště - srdce Slovácka - nabízí neopakovatelný zážitek a ochutnávku živého folkloru v duchu vinařských tradic, lidové písně a tance. Slavnosti nejsou jen "obyčejným" folklorním festivalem, ale skutečnou reprezentativní národopisnou slavností více než šedesáti měst a obcí z celého regionu Slovácka. V rámci Dnů evropského kulturního dědictví si můžete na hradě Buchlov projít mimoprohlídkové místnosti a vidět zvláštnosti a kuriozity z depozitářů.

Moravskoslezský kraj

Tuto sobotu se můžete v Opavě v noci projet na in-line bruslích v rámci akce s názvem Blade Nights. Jde o přibližně 11 km dlouhou trať, která startuje i končí na Horním náměstí, a která slibuje projížďku po cestách a v místech, kde je obvykle bruslařům vstup zapovězen. Pokud tedy jezdíte rádi na inline bruslích a chcete na cesty vyrazit společně s dalšími nadšenými bruslaři, pak jste tuto sobotu zváni v 19.30 hodin na Horní náměstí. Na hradě Starý Jičín se v neděli bude konat Den pejsků. Součástí programu budou ukázky psí poslušnosti, dogfrisbee, agility a tanec se psem. Dozvíte se, jak pracují pejsci v canisterapii. Na setkání bude přítomen veterinář, který Vám rád poskytne odborné konzultace. Součástí bude také stánek, kde si můžete pro své čtyřnohé miláčky zakoupit kvalitní krmivo.

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete