Statistika našeho portálu

  • 102 717 Akcí v kalendáři
  • 5 390 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 8. – 10. února: Masopustní průvody, veletrh cestovního ruchu a plesová sezóna

Druhý únorový víkend bude ve znamení masopustního veselí, v plném proudu je plesová sezóna a pro ty kdo neholdují lidovým tradicí, máme nabídku výstav či veletrhů. Tak načerpejte inspiraci a dny volna si užijte.

Fotogalerie k článku

Děčínský zámek

Druhý únorový víkend bude ve znamení masopustního veselí, v plném proudu je plesová sezóna a pro ty kdo neholdují lidovým tradicí, máme nabídku výstav či veletrhů. Tak načerpejte inspiraci a dny volna si užijte.

 

Praha

Masopustní veselí

Druhý únorový víkend bude v Praze zasvěcen tradičním masopustním akcím. Tu největší nabízí Karlínský masopust konající se na místním náměstí – početný karnevalový průvod, bohatý program na pódiu. Více info zde.

Atraktivní lidová slavnost se koná v Hostivaři pod heslem Masopust držíme, nic se nevadíme pospolu 2013- Toulcův dvůr. Sobotní přehlídka lidových zvyků a tradic. Vše o programu zde.

Na blížící se konec masopustního období se připravili také v pražské ZOO. Jestli si v neděli přivstanete tak se můžete zúčastnit maškarního putování po jednotlivých pavilonech a občerstvovacích zastávkách, můžete se těšit na spoustu zábavy, udivené výrazy zvířecích svěřenců či speciální masopustní menu ve vybraných restauracích. Děti ve zvířecích maskách to mají za korunu. Akce zde.

Ledové sochy v Libni

Jestli raději budete trávit víkend v nákupním centru tak doporučujeme Galerii Harfa, kde můžete obdivovat práci ledosochařů v rámci Festivalu ledových soch 2013 - 10 ledových soch zvířat v životní nebo nadživotní velikosti vytvoří umělci z kvádrů přímo před vašimi zraky. Info zde.

Tři veletrhy

Naplánujte si svou letní dovolenou již v únoru. Inspiraci hledejte na pražském holešovickém Výstavišti. Tam tento víkend můžete navštívit hned trojici veletrhů zaměřených na cestovní ruch -  Holiday world, Golf show a Top gasto&hotel. Oba víkendové dny od 9:00 na Vás čeká mnoho informačních stánků z našich regionů, zajímavých světových destinací, doprovodné programy, degustace a soutěže. Více informací o všech třech veletrzích naleznete zde.

 

Středočeský kraj

Masopust třikrát jinak

Střední Čechy nabízejí hned tři velké masopustní oslavy. Už po 20 let nabízí Poberounský masopust v Zadní Třebáni to nejlepší co k masopustnímu veselí patří – zabíjačku, maškarní průvod a regionální jarmark. O masopustu zde.

 Pokud chcete zažít masopust v netradičním prostředí, zveme Vás do Hornického muzea v Příbrami. "Masopust v Hornickém muzeu Příbram", pod taktovkou brdského ducha Fabiána vyráží ze staré hornické obce Bohutín. Podrobnosti zde.

Masopust v tradičním lidovém prostředí nabízí  "Masopustní obchůzky v kouřimském skanzenu" můžete navštívit v Muzeu lidových staveb v Kouřimi. O výjimečnosti nedělního dne hovoří i skutečnost, že v roce 2010 byla akce ve své původní podobě zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. A můžete si být jisti, že poetika a malebnost starobylých obyčejů se dochovala i do dnešních dnů. Více zde,

 

Jihočeský kraj

Dinosauři v Českých Budějovicích

Během celého února máte možnost navštívit na Výstavišti v Českých Budějovicích výstavu DINOPARK TOUR 2013. K vidění jsou robotické modely dinosaurů v životní velikost. O výstavě zde.

Pivovarský masopust

Lákavé spojení tradiční masopustní veselice ve vytápěném stanu v zahradách pivovaru Eggenberg v Českém Krumlově.  Více informací zde.

Lišák Fox v lyžařském areálu na Lipně

Jestli se vydáte s dětmi na lyžovačku do Ski areálu u Lipenské přehrady tak v sobotu od 12 hod na Vás čeká odpoledne plné zábavy s Lišákem Foxem a Kapitánem Lipánkem – děti se mohou těšit na házení míčků na maskoty, skákání v pytlích, přetahování s maskoty, házení míčků na cíl, válení sudů a focení s maskoty. Podrobnosti zde.

 

Plzeňský kraj

Mistrovství republiky ve FRISBEE

Přijďte se podívat na nejlepší české frisbee ultimate týmy které se utkají o titul mistra republiky v kategorii mixed (muži a ženy hrají dohromady). Přijďte objevit tento jedinečný sport. ...vždyť létat je tak snadné.... Celý víkend v hale Lokomotivy Plzeň. Podrobnosti zde.

Západočeské masopusty

Hlavní masopustní oslavy v západočeské metropoli můžete prožit tuto sobotu pod názvem Masopust masopust jen mě holka nevopusť . Průvod startuje v 16. hod a čeká na Vás i staročeská zabíjačka. Podrobnosti.

Masopustní průvod Hořejším předměstím v Sušici v maskách pořádá 10. února od 14 hodin divadelní spolek Schody Sušice a restaurace Na Bouchalce v Sušici. Program zde.

 

Karlovarský kraj

Masopust v Chebu

Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad se ve vybraný únorový den uskuteční masopustní oslavy, jejichž obsahem bude nejen oblíbený průvod masek, ale i bohatý doprovodný program. Organizátorem je Krajské muzeum v Chebu a program naleznete zde!

Výstava fotografií

Až do konce února je v Chebu přístupná veřejnosti výstava fotografií KontAKTfoto. Snímky jsou výsledkem mezinárodního workshopu portrétu a aktu, který vznikl v roce 1996. Lektorkou aktuálně finišujícího sedmnáctého ročníku byla fotografka Tereza z Davle.

 

Ústecký kraj

Ples na zámku v Děčíně

V sobotu je na programu Druhý slavnostní ples ve všech zrekonstruovaných prostorech děčínského zámku. Zámek otevře své komnaty ve 20. hod Detaily zde.

Masopustní průvod ze ZOO na zámek

Sobota bude v okolí děčínského zámku opravdu perná. I zde je možnost zapojení se do maškarního masopustního průvodu. Ve 14 hodin se půjde ze zoo na místní zámek. Program zde.

Dvě zajímavé výstavy

Město Šluknov ve spolupráci s organizací Teen Challenge Šluknov pořádá výstavu fotografií paní Talithy Brauer na téma "Život jak ho znám aneb každodenní život Romů". Jedná se o fotografie dokumentující všední život českých Romů, zejména v prostředí jejich domovů.

A zámek v Děčíně do třetice. V nově otevřeném jižním křídle zámku můžete navštívit výstavu historických hraček. Takže program na sobotu – ráno s dětmi na výstavu hraček, po obědě se zapojit s dětmi do maškarního průvodu a večer zakončit v krásných šatech na zámeckém bále.

 

Liberecký kraj

Masopust ve skanzenu a na zámku

Dva masopusty v mimořádně atraktivním prostředí lze navštívit tuto sobotu v Libereckém kraji. Tím je prvním je "Masopust na Vísecké rychtě", který má mnohaletou tradici a patří k nejnavštěvovanějším akcím zimního období v celé oblasti Českolipska. Hlavním cílem organizátorů je přiblížit návštěvníkům způsob života, řemesel a kultury generací našich předků. Každý z účastníků této lidové veselice se bude moci seznámit s tradičními řemesly, jakými jsou výroba svíček, pletení košů, paličkování, zdobení perníčků či výroba rozmanitých masopustních masek. Podrobný program zde.

Na ten druhý si zajeďte na zámek Sychrov. V sobotu od  9.00 do 16.00 se v zámeckém parku  můžete těšit na ukázku tradičních řemesel, zabíjačku a speciality čokoládového uzenářství. Podrobnosti zde.

Výstava o počátku lyžování v Království Českém

Jestli se chcete dozvědět mnoho zajímavostí o vývoji lyžování na českých horách navštivte výstavu v Severočeském muzeu v Liberci. Výstava o počátcích českého lyžování a jeho průkopnících, kteří se svojí lyžařskou výzbrojí dobývali od konce 19. století naše hory a určovali směr a vývoj lyžování. Expozici doplňují cenné předměty z pozůstalosti po J. R. Ořovském a Bohumilu Hančovi.

 

Královehradecký kraj

Zimní Rytířské turnaje v Dětenicích

Na zámku v Dětenicích se každou sobotu a neděli od 14 hod. konají rytířské turnaje. Těšte se na nádherné koně, rytíře, vlající vlajky a zástavy, nelítostné souboje pěších i jízdních bojovníků, kaskadérské akce, nádherné kostýmy a čabraky. Více info zde.

Zámecký masopust v Jičíně

Víkendový masopustní program na jičínském zámku. V sobotu od 11 hod. a v neděli od 14 hod. – masopustní rej se vším co k němu patří. O programu zde.

Sněhový hrad Harrachštejn

Letos sněhový hrad v Harrachově nenabyl takových rozměrů jako v letech minulých, ale přesto určitě potěší všechny návštěvníky. Hrad stojí již na tradičním místě a to na běžeckém stadionu u hotelu Skicentrum, kde i letos budou pro návštěvníky nachystány zábavné akce. Od 8. 2. 2013 až do konce zimní sezony tu bude pravidelně ve dnech pátek, sobota, neděle vystupovat Umělecká agentura Pranýř s pohádkou Na draka! a to vždy od 14.30 hodin a s Fire show Příběh ohně vždy od 19.30 hodin. O hradu zde.

 

Pardubický kraj

Výstava Kavárny a cukrárny v Pardubicích

Jestli máte rádi sladké určitě si nenechte ujít zajímavou výstavu Kavárny a Cukrárny, kterou můžete navštívit až do 31. Března na pardubickém zámku. K vidění je velké množství předmětů spjatých s kavárnami a cukrárnami a nezůstane Vám utajeno ani tajemství výroby sladkostí za první republiky. O výstavě zde.

Noční prohlídky v klášteře

Jestli chcete zažít tajuplnou a mystickou atmosféru přinášíme Vám tip na noční prohlídky kláštera Králíky - Hora Matky Boží. Každý z návštěvníků se může těšit na decentně osvětlený historický objekt, v jehož útrobách se nachází několik desítek nasvícených exponátů v podobě sousoší, obrazů a dalších uměleckých i každodenních artefaktů. Vciťte se do pocitů hrdiny středověkého románu. Informace o prohlídkách a vstupném zde.

 

Vysočina

Mistrovství světa v biatlonu

Mistrovství světa v tomto atraktivním sportu konající se Novém Městě na Moravě je v plném proudu. O víkendu se jedou sprinty a stíhací závody mužů i žen. Přijďte fandit Ondřeji Moravcovi, Veronice Vítkové a dalším českým reprezentantům. Program mistrovství zde.

Vepřové hody ve filmovém pivovaru

Celý víkend budou v pivovaru v Dalešicích, který znáte z filmových Postřižin, probíhat vepřové hody. Orosený půllitr a vepřové dobroty – ideální víkend ne?

 

Jihomoravský kraj

Slavnosti moravského uzeného na hradě Veveří

O druhém únorovém víkendu provoní hrad Veveří, kousek od Brna, moravské uzené. Sejdou se zde Ti nejlepší uzenáři z celé Moravy. Návštěvníci ochutnají moravské klobásky, paštiky, uzený bok, zabijačkové a další speciality. Přímo na místě se bude péct chléb, nalévat moravská slivovice a svařené víno. Program zde.

Valtický vinařský fašank

Oblast jižní Moravy je místem s dlouhou folklorní tradicí, která se nejlépe projeví při tradičních akcích, konaných ve velkých městech i menších obcích. Mezi ty nejoblíbenější patří "Valtický vinařský fašank", kombinující masopustní veselici s ochutnávkou těch nejskvostnějších nápojů vyrobených z vinné révy. O fašanku zde.

 

Olomoucký kraj

Grand Restaurant Festival v Olomouci

Během února můžete v Olomouci navštívit gastronomický festival Grand Restaurant Festival. Ten přináší možnost navštívit vyhlášené podniky tohoto malebného města za doposud nevídaně nízké ceny. Specifikou této akce v Olomouci je zřetelný důraz na regionální a farmářské suroviny. Informace o konkrétních restauracích zde.

 

Zlínský kraj

Balkánský film ve Vsetíně

Ve vsetínském kině Vatra můžete v pátek a v sobotu vidět 10 balkánských filmů v rámci festivalu Balkánské filmové návraty. Program zde.

Masopustní průvod v Kroměříži

Město Kroměříž se rozhodlo letos poprvé uspořádat řemeslný jarmark s tématikou masopustního veselí. Startuje se v 10 hod. na Hanáckém náměstí. Více zde.

 

Moravskoslezský kraj

Tenisový Fed Cup

Přijďte se podívat do ČEZ Arény ve Vítkovicích, kde začíná pokus o třetí vítězství v řadě v ženské týmové tenisové soutěži. V sobotu a v neděli můžete podpořit Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou. V cestě stojí silná Austrálie.

Street Dance Battle

Na výstavišti Černá louka (v klubu Marley) v Ostravě si dávají dostaveníčko vyznavači rozličných tanečních stylů, aby se v rámci "Queens style zone" pokochali pohledem na vynikající tanečníky a užili si dostatek zábavy při pestrých doprovodných akcích. Podrobnosti zde.

Festival pro cyklisty

Festival "Cyklocestování" je prvním ryze cyklocestovatelským festivalem, konajícím se nejen v České republice, ale zřejmě i v Evropě. Cílem jeho organizátorů je shromáždit co nejvíce cyklocestovatelů či cyklistických nadšenců a turistů v jednom čase na jednom místě. Tento víkend si dávají dostaveníčko ve Frýdku- Místku. Informace zde.

 

Přejeme hezký víkend!

Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

17.08.2024 - 17.08.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na sobotu 17. srpna 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy, které…

Štěrkovna Open Music 2024 - Hlučín

25.07.2024 - 28.07.2024
Hlučín

Zveme vás na jubilejní 20. ročníky Štěrkovny Open Music, který se bude konat na Hlučínském jezeře.

43. SILMET Rally Příbram 2024

26.07.2024 - 27.07.2024
Příbram

Poslední červencovou sobotu se uskuteční již 43. ročník Silmet Rally Příbram. Naše domácí rally se pojede v obdobném…

Festival Na břehu 2024 - Staňkov

26.07.2024 - 27.07.2024
Obecní kemp Staňkov

Hudební festival pro celou rodinu, zaměřený na téma ochrany přírody, ekologie a životního prostředí.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

sobota 27. červenec

Dnes má svátek Věroslav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete