Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Tipy na víkend 8. - 9. ledna

Tak jak se vám líbí v novém roce? S tím předchozím se to vůbec nedá srovnat, že? Jako každý týden pro vás máme pravidelnou dávku víkendových tipů sesbíraných z celého Česka.

Fotogalerie k článku

Hlavní město Praha

V Emauzském opatství v Praze se bude v sobotu konat ples ve středověkém stylu. Láká vás si zatancovat středověký tancec? O taneční zábavu všech hostů se bude starat po celý večer mistr tance. Zúčastnit se může každý, všechny tance budou vysvětleny a ukázány. Své kostýmy vybírejte, prosím, podle módy z let 1250–1530. Můžete také pozvat své přátele a známé k tanci i společnému posezení na středověké hostině. Tradičně budou v sále připraveny prostřené stoly a historické nádobí, do kterého si, prosím, přineste pokrmy a nápoje dle vlastní chuti.

Zábavná akce pro rodiče a školní děti se koná v neděli v centru Prahy. Děti se mohou dozvědět spostu věci o Praze hravou formou prostřednictvím outdorové hry Bojovka na Kampě. První část společná na Karlově mostě, druhá část bude bojovka v terénu s mapičkami na Kampě.

Pro kreativní děti z Prahy víme o akci, která by je mohla nadchnout. Otevřený kurz Nedělní škola umění hrou ve Vile Pellé, který nabízí kreativní a zároveň teoretický exkurz světem umění. Děti se skrze vybraná témata seznámí s vývojovými etapami dějin umění a v praktické činnosti si osahají výtvarné techniky. Kromě výtvarné tvůrčí dílny nám jde zejména o souvislost s dějinami umění 20. a 21. století a estetikou, oblastmi, které se dotýkají společného tvoření
a povídání

 

Středočeský kraj

Nepropásněte jedinečnou šanci navštívit zámek v Mníšku pod Brdy a potkat při té příležitosti pohádkové bytosti, které na zámku pobývají. V sobotu vás čeká pohádková prohlídka vhodná pro děti od tří do devíti let. V neděli pak děti mohou vstoupit do místnosti plné pohádkových postav. Uvidí trpaslíky, Sněhurku, Popelku, draka a jiné pohádkové bytosti. V závěru prohlídky si prohlédnete sbírku malých princů a princezen. Je pro vás otevřen výtvarný ateliér.

 

Kraj vysočina

Vydat se na pěkný výlet a udělat přitom dobrý skutek? Podpořte tříkrálovou sbírku tím, že se v sobotu vydáte na stejnojmennou plavbu po Dalešické přehradě. Na zájemce čeká zimní plavba, poslech nebo i zpěv tříkrálových koled a především možnost podpořit dobrou věc. Loď Horácko vyplouvá ve 13.00 z přístaviště Kramolín. Výtěžek z plavby a ze sbírky na palubě lodi Horácko bude věnován Charitě ČR.

 

Královehradecký kraj

Přeneste se s námi do středověku a vyzkoušejte si psaní husím brkem, broušení pergamenu, výrobu přírodních barev či vázání knih v naší unikátní klášterní písárně, která je běžně přístupná pouze školním kolektivům. Zveme vás na interaktivní prohlídky středověké klášterní písárny pro veřejnost, které se konají každou sobotu až do konce ledna v Broumovském klášteře.

 

Jihočeský kraj

V malé chalupě bydlí vysloužilý námořník děda Lebeda se svými vnuky Jájou a Pájou. Jejich každodenní dobrodružství a radosti se jim často snaží narušit a pokazit mazaný, závistivý a lakomý soused Krkovička. Naštěstí je tu zkušený a moudrý děda Lebeda, který ví, jak na souseda vyzrát. Zábavné představení Jája a Pája určené pro děti vás čeká v neděli v Divadle Oskara Nedbala v Táboře.

 

Liberecký kraj

Vánoční atmosféra vás ještě neomrzela, ba možná naopak? Až do poloviny února v libereckém muzeu probíhá vánoční výstava Design Vánoc. Výstava vánočních ozdob současných designérů na pozadí ukázek historických přístupů k estetice tohoto specifického dekorativního předmětu. Budete moci porovnat ozdoby našich dědů a babiček s aktuálními tvůrčími přístupy a potěšit se křehkou krásou, lehkostí, bizarností, tvarovou i materiálovou rozmanitostí tradičního dekorativního předmětu neodmyslitelně spojeného s Vánocemi.

 

Moravskoslezský kraj

Příběh inspirovaný nesmrtelnou Shakespearovou tragédií Romeo a Julie, hudba geniálního skladatele Leonarda Bernsteina a náročná taneční čísla řadí West Side Story k vrcholům hudebního divadla. Nenechte si v sobotu ujít tento strhující příběh v podání Moravskoslezského divadla v Ostravě.

 

Olomoucký Kraj

Středověký hrad Helfštýn na Přerovsku se v sobotu mimořádně otevře návštěvníkům. V plánu je novoroční výstup, který má na hradě dlouholetou tradici. Výstup se každoročně setkává s obrovskou přízní nadšenců. Rekord z roku 2020 činil 4717 lidí. Při novoročním výstupu určila správa hradu jednotné vstupné 20 korun. Helfštýnská nádvoří si budou moct zájemci projít v sobotu od 8 do 15 hodin. Hrad se po novoročním výšlapu opět zazimuje, znovu se pak otevře první březnový víkend.

 

Jihomoravský Kraj

Co tahle trochu divadla? Hra Můj báječný rozvod je komedie věnovaná všem, kteří ne vlastní vinou zůstali sami. Představení je to neobvyklé, celé ho odehraje Eliška Balzerová, která na jevišti sama zastane všech osmnáct rolí. Divadelní představení se koná v sobotu v Divadle Bolka Polívky v Brně. 

 

Karlovarský Kraj

O víkendu budete mít poslední šanci navštívit výstavu Krušnohorské Vánoce. V rámci její návštěvy můžete nasát už sice povánoční atmosféru, ale hlavně se dozvědět něco o krušnohorských zvycích a tradicích našich předků, třeba jak se dříve zdobil stromek, co vše bylo na vánoční tabuli a další obyčeje, na které si již dávno zapomnělo. Určitě také doporučujeme prohlédnout si nádherné betlémy nebo jejich dochované části z 18. století, které jsou obvykle ukryty v hradním depozitáři a po zbytek roku nebývají součástí stálé expozice.

Zajímavé akce v okolí

P/\ST + live bands & dnb party ∗ Ta…

23.03.2024 - 23.03.2024
Kiwi Bar

Srdečně Vás zveme na hudební koncert v Tachově v Kiwi Baru. Spojili jsme síly, energie, nadšení a připravili další…

Lyžařské family kempy a kurzy 2024 …

16.03.2024 - 20.03.2024
Salbach

Kuba Cykloškola přináší jedinečnou příležitost pro rodiny s dětmi - Family Lyžařský Camp v Saalbachu.

Quatro Por Cinco 2024 - Praha

19.03.2024 - 19.03.2024
Bastion

Koncert z cyklu městské části Praha 2 – Hudba na hradbách 2024. Jazzový projekt, který se zrodil na Kubě. Čtyři…

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta 2…

19.03.2024 - 19.03.2024
Masarykův kulturní dům…

Akční scénické čtení

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete