Statistika našeho portálu

  • 102 238 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Zahájení turistické sezóny 2019

Vítáme všechny natěšené cestovatele, turisty, výletníky a zvídavce, kteří se jistě již nemohou dočkat letošní pozvánky na akce zahajující novou návštěvnickou sezónu v jednotlivých krajích naší země.

Fotogalerie k článku

Praha

K prvním jarním týdnům v Praze neodmyslitelně patří "Matějská pouť", která svou tradicí šahá až do roku 1963 a i letos návštěvníkům nabídne desítky celosvětově uznávaných atrakcí, orientální i domácí cukrovinky či populární staročeské i moderní střelnice. Po dlouhé zimě je třeba dodat tělu i mysli nezbytnou energii, kterou nejlépe získáte účastí na "Kreativní dílně Aladine s jarním tvořením". Všechny milovníky zdravých a čerstvých produktů zveme na "Jarní trhy na Výstavišti", které překypují jarním zbožím na celou sezonu včetně sazenic, řezaných i vázaných květin, velikonoční výzdobou či farmářskými produkty. S přicházejícím jarem otevírá tradičně své brány i "Den otevřených dveří v Muzeu pražského vodárenství", který nabídne expozici zachycující vývoj pražského vodárenství. Sháníte-li oblečení pro své stále rostoucí potomky či si jen chcete osvěžit šatník jarními tóny, zveme Vás na "Jarní dobročinnou burzu v Praze, Nové Trojce". Sportovní nadšence jistě potěší pozvánka na tradiční jarní akci "Urban Challenge", která prověří fyzické i psychické síly přihlášených odvážlivců.


Středočeský kraj

Jedním z lákadel nové turistické sezóny ve Středočeském kraji bude "Keltský telegraf aneb vítání jara ve Stradonicích", které je populárním setkání nadšenců obnovujících dle keltské tradice spojení mezi lidmi na duchovní úrovni. Populární akcí ve středních Čechách je i "Josefínský jarmark ve Slaném", který se letos koná již podesáté a nabízí řemeslné trhy či dílny pro děti. Jako každý rok tak i letos zveme všechny naše čtenáře na pomyslné vítání jara v podobě "Odemykání řeky Sázavy", při kterém můžete potkat mnohé z našich sympatických čtenářů a popřát i vše dobré malebné řece. Spolu s klubem českých turistů Vás zveme i na "Dálkový pochod Posázavskem", který je symbolickým zahájením nové turistické sezóny a připomínkou významné kulturní osobnosti Josefa Suka. Jaro je za dveřmi a svědčí o tom i "Zahájení sezóny na zámku Nelahozeves" konané o nadcházejícím víkendu. S přicházejícím jarem je v Týnci nad Sázavou již po desetiletí spojen "Rybářský ples", který se koná ve společenském centru hotelu Týnec. Mnoho natěšených návštěvníků můžeme očekávat i na "Jarních farmářských trzích v Mokropsech", kde budou k zakoupení primárně podomácku získané výrobky. Mezi doporučovanými akcemi ve Středočeském kraji by neměla chybět ani pozvánka na "Dálkový pochod Posázavím", na který láká Klub českých turistů.


Jihočeský kraj

V aktuální pozvánce přinášíme tipy pro všechny návštěvníky Jihočeského kraje, kteří by si rádi nadcházející týdny zpříjemnili návštěvou některé z jarních společenských akcí. Milovníci zdravého pohybu na čerstvém vzduchu již jistě nedočkavě vyhlížejí "Začátek RunTour běžecké sezóny na jihu Čech", která je plánována na předposlední březnový den v Českých Budějovicích. Typicky jarní charakter pak bude mít nová "Výstava Od masopustu do Velikonoc", kterou v polovině dubna otevře expozice v Nových Hradech. Pokud jste ještě nebyli na jednom z nejkrásnějších českých zámků, zveme Vás na "Netradiční rozšířenou prohlídku na zámku Hluboká", kterou můžete očekávat v polovině dubna. Klasickou jarní slavností spojenou s ukončením zimního období a nástupem přece jen teplejších měsíců bude letošní "Vynášení smrtky v Jindřichově Hradci", které se koná již příští neděli.


Plzeňský kraj

Všechny naše čtenáře velmi rádi přivítáme na "Vítání jara v ZOO Plzeň", které bude poutavým komponovaným pořadem konaným na počest nového jara se soutěžemi. K zahájení jarní turistické sezóny patří v Plzeňském kraji neodmyslitelně i "Jarní jarmark na zámku Nebílovy", který nabídne desítky prodejců s ručně vyráběnými velikonočními dekoracemi. Mezi populární turistické atrakce na počátku jara se vymyká i "Velikonoční jarmark v Nepomuku", který přivítá na pět desítek prodejců farmářských i řemeslných produktů. Nádherným kulturním zážitkem pro všechny návštěvníky Plzně budou letošní "Smetanovské dny", které již takřka čtyři desítky let zahajují turistickou sezónu v tomto centru Plzeňského kraje.


Karlovarský kraj

Letošní turistická sezóny slibuje v každém kraji naší země přehršel originálních zážitků, které Vám Atlas Česka přináší v exkluzivní pozvánce právě zde. K nejpopulárnějším jarním akcím v Karlovarském kraji patří již delší dobu "Zajíčkova dílna v Chebu", která desítky dětských návštěvníků připraví na blížící se Velikonoce. Jarní atmosféru plnou originálních vůní a chutí přinesou i letošní "Jarní farmářské trhy ve Františkových Lázních", které se konají v Ruské ulici. Originální zahájení letošní návštěvnické sezóny přichystali všem milovníkům ladných pohybů organizátoři "Krasobruslařské exhibice v Karlových Varech", která se koná již tuto sobotu.

Ústecký kraj

Probleskující sluneční paprsky dávají nezaměnitelným způsobem vědět o přicházejícím jaru, které v Ústeckém kraji můžete nejlépe přivítat svéráznou akcí "Velikonočním Saskem aneb Poklad za kopcem", konajícím se v dobře známém Litvínově. Srdečně Vás zveme i na "Zahájení turistické a především cyklistické sezóny v Ústí nad Labem", která si jako své prostředníky letos vybrala dlouhonohé skřítky v roli průvodců. Mnoho z našich čtenářů jistě ocení i pozvánku na "Komentovanou procházku v Ústí nad Labem", kterou odstartuje řada poutavých akcích pro všechny návštěvníky tohoto historického města. Pro nadšené sportovce a především cyklisty pak máme přichystáno upozornění na "Cyklobus zdarma z Labské stezky na Severní Terasu".


Liberecký kraj

Všechny naše čtenáře zveme srdečně do malebného Libereckého kraje, který během celé turistické sezóny přivítá každoročně několik desítek tisíc nadšených návštěvníků. Symbolickým zahájením turistické sezóny v oblasti Maloskalska je již několikátým rokem "Otevírání Jizery", které ocení především natěšení vodáci. Originální pozvánku si pro své návštěvníky přichystali organizátoři "Velké science show v IQlandii Liberec", která láká návštěvníky na jarní provoz toto populárního zábavně - vzdělávacího centra. Patříte-li mezi milovníky ryb, jistě máte mezi nadcházejícími akcemi červeně vyznačený "Rybí víkend na Černé Studnici", který o nadcházejícím víkendu symbolicky zahájí další turistickou sezónu. A vyznavači starobylých automobilových veteránů jistě zpozorní při pozvánce na další ročník "Jarního sosnění v České Lípě", které nabídne demonstrační jízdy i nelítostné souboje.


Královehradecký kraj

Z jarních akcí poutajících se k přelomu nové turistické sezóny v Královehradeckém kraji si vybíráme "Dračí čarodějné pohádkové prohlídky", které o nadcházejícím víkendu dají symbolické vale zimě a otevřou brány hradu a zámku na Starých Hradech široké veřejnosti. Mezi populární turistické cíle na počátku jara patří i "Velikonoční jarní jarmark v Hostinném", pořádaný v prostorách Krkonošského gymnázia. Příležitostí k zakoupení některého ze svátečních předmětů pojících se k nejvýznamnějším křesťanským svátkům v roce budou i letos "Velikonoční trhy v Trutnově", konané na nádherném Krakonošově náměstí. Pravidelnou turistickou sezonu zahájí letos "Jarmark v Podorlickém skanzenu v Krňovicích", lákající na výrobky soukromých řemeslníků a zemědělců.


Pardubický kraj

Všechny naše čtenáře z Pardubic a jejich okolí zveme na "Zahájení návštěvnické sezóny na zámku Litomyšl", které se uskuteční již tento víkend a láká na netradiční prohlídky a bohatý doprovodný program. Mezi nejznámější akce v kraji spojené s počátkem nové turistické sezóny patří již několikátým rokem "Festival Pardubické hudební jaro", který láká na velký počet koncertů konaných až do počátku května. V druhé polovině dubna pak přivítáme všechny ty, kteří si chtějí relaxačně odpočinout v krásném prostředí moderních lázní při "Slavnostním zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny". Atraktivním zážitkem pro všechny návštěvníky jistě bude i "Zahájení turistické sezóny v Muzeu barokních soch v Chrudimi", které přitahuje pozornost komentovanými prohlídkami po celý den zdarma.


Kraj Vysočina

Mezi nejefektnější lákadla v krajském městě Jihlavě patří již po desetiletí "Opičky s (ne)drápky", které jsou shlukem nejvíce druhů kosmanovitých opic na jednom místě. Na vlastní oči je můžete spatřit v jihlavské ZOO již o nadcházejícím víkendu. Originálním návštěvnickým hitem aktuální sezóny jistě bude i "Zoologická sbírka na hradě Budišov", která patří k nejstarším souborům v Moravském zemském muzeu. Mezi oblíbené a hojně navštěvované akce patří již několikátým rokem i "Jarní exkurze do pivovaru Rebel", která láká všechny čtenáře milující zlatavý pivní mok do Havlíčkova Brodu. Přibližně v polovině měsíce dubna pak zveme všechny milovníky lidových tradic i historických prostor noblesního zámku na "Zámecké Velikonoce se speciálními prohlídkami", které se budou konat ve Žďáru nad Sázavou.


Jihomoravský kraj

Všichni milovníci vína a vinařství se jistě již nemohou dočkat na první ročník "Jarního otvírání sklepů v Šardicích", které navazuje na tradiční letní akci a cílí na všechny ty, kdož mají rádi lahodná moravská vína. Na stejnou cílovou skupinu bude zaměřen i "Festival otevřených sklepů v Prušánkách", který potěší přibližně třemi desítkami vinařů představujícími to nejlepší z loňské vinné sezóny. Zřetelně největší jarní událostí v Hustopečích budou i letos "Slavnosti mandloní a vína", které na Dukelském náměstí nabídnou příchozím gurmánské zážitky i bohatý kulturní program. K oblíbeným jarním akcím v moravské metropoli pro nejmenší patří i "Bublinkový karneval", který slibuje veselé tanečky, spoustu her a nezbytný průvod masek. Probouzející se příroda koresponduje s dunivými rytmy přicházejícími s rozžhavené oblasti Latinské Ameriky. Velmi rádi Vás proto zveme na "Kubánskou noc do Brna", která je jednou z akcí symbolicky zahajujících letošního turistickou sezónu. Velký výběr dětského oblečení a možnost provětrat i svůj šatník jarními tóninami budou moci vyzkoušet všichni účastníci "Jarní burzy v Bystrci".


Olomoucký kraj

Atlas Česka zve všechny své čtenáře do probouzejícího se Olomouckého kraje, jehož přírodu a malebnost můžete nejlépe ocenit při "Cykloturistické akce Bílý Kámen", umožňující poznání jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá. Pravé a nefalšované jarní rytmy naplno rozevlají "Mint Market Olomouc", který láká na trh se svěží módou, šperky a delikatesami. V honosným prostorech zámku v Čechách pod Kosířem se letošní turistická sezóna naplno rozjede představením "Výstavy Má vlast - cestami proměn". S počátkem jara a nastupující turistickou sezónou úzce souvisí i "Ekojarmark a koncert ekologických dnů v Olomouci", který zaujme tradičními řemesly, divadlem pro děti i rodiče či nápaditými výstavami.


Zlínský kraj

Velmi originální pozvánkou na zahájení letošní turistické sezóny ve Zlínském kraji je představení "Mezinárodní výstavy koček v Bojkovicích", která představí zástupce desítek kočičích plemen od chlupatých perských po bezsrsté sphynxy. K báječným turistických tipům počínající návštěvnické sezóny patří i pozvánka na jedinečnou "Výstavu Miroslav Zikmund 100 let", která mapuje životní příběh významné osobnosti symbolizující příběh druhé poloviny minulého století. Letošní turistickou sezónu originálně pojali i v Uherském Hradišti, kde od příštího týdne začnou probíhat "Tématické prohlídky města s průvodcem". Zajímavým tipem na jeden z prvních letošních výletů může být pozvánka na "Prohlídky zámku ve Vsetíně", který před pár dny zahájil svou letní sezónu.


Moravskoslezský kraj

Blížící se jarní teplé týdny přinesou kromě probouzejících se přírodních scenérií i několik tradičních akcí, které bychom Vám rádi doporučili i v Moravskoslezském kraji. Jedná se například o "Jarní seniorský bál", který se koná jako minulý rok v sále Střední školy profesora Matějčka. Vskutku originální pozvánka pak směřuje na " 17. jarní erotický ples v Ostravě", který představí mnohé lechtivé výstupy a potěší ty méně cudné čtenáře pánskou či dámskou strip show. Svou další sezónu pro turisty zahajuje na konci března "Hrad Sovinec", jehož poutavou nabídku akcí představujeme všem turistům a cestovatelům. Novou sezónu zahájilo i planetárium v Ostravě, které zve všechny zvídavé čtenáře k návštěvě originálního "Programu Vesmírnosti", určenému všem dětem, které mají rády písničky a vesmír.





Zajímavé akce v okolí

Auto-moto-Farmářské a bleší trhy Tu…

05.05.2024 - 05.05.2024
Stružinec, Tuhaň, 51251

Všechny zveme na Neděli 5. května 2024 do obce Tuhaň u Semil, na tradiční auto-moto, farmářské a bleší trhy.

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

15. ročník Brno Art Week 2024

22.04.2024 - 28.04.2024
Galerie TIC

Brno Art Week je platformou, která každoročně organizuje jedinečný festival věnovaný výtvarnému umění. Brněnská muzea,…

Smažáková pětka ve Vinohradském Par…

24.04.2024 - 30.04.2024
Vinohradský Parlament

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 25. duben

Dnes má svátek Marek

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete