Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bachův varhanní podzim | Petr Kolař - Prostějov

28.10.2018 Prostějov

Důstojné chrámy, mohutný zvuk varhan a hravost hudby. Bachův varhanní podzim je festival varhanní hudby, který letos tematicky odkazuje ke 100. výročí založení ČSR. V říjnu 2018 se odehraje jeho 9. ročník s koncerty v Praze, Brně, Českých Budějovicích a na dalších místech České republiky.Festival zahájí koncert varhaníka slavného drážďanského Frauenkirche Samuela Kummera. Koncert s programem…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Důstojné chrámy, mohutný zvuk varhan a hravost hudby. Bachův varhanní podzim je festival varhanní hudby, který letos tematicky odkazuje ke 100. výročí založení ČSR. V říjnu 2018 se odehraje jeho 9. ročník s koncerty v Praze, Brně, Českých Budějovicích a na dalších místech České republiky.

Festival zahájí koncert varhaníka slavného drážďanského Frauenkirche Samuela Kummera. Koncert s programem německých romantiků se uskuteční v úterý 2. října v 19:00 v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze.

První z řady čtyř brněnských koncertů provede ve středu 3. října polský varhaník, improvizátor a pedagog Julian Gembalski, který rozezní varhany jezuitského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Stálice české varhanní scény Irena Chřibková pak usedne za nedávno rozšířené varhany v brněnském kostele sv. Tomáše ve čtvrtek 11. října. Neděle 14. října bude patřit v bazilice Nanebevzetí Panny Marie Martinu Moudrému, který se specializuje na dílo romantického skladatele Maxe Regera. Vítaným zpestřením brněnského programu bude koncert Davida Ebena a jeho souboru Schola Gregoriana Pragensis, který je ideálním propojením varhan a sborového mužského zpěvu. Prostřednictvím gregoriánského chorálu přivede posluchače k samým kořenům evropské duchovní hudby. Jako protiklad pak nabídne liturgické zpěvy Petra Ebena z poloviny 20. století. Koncert se uskuteční 21. října v 19:00 a určitě si ho nenechte ujít.

Jihomoravským milovníkům Bacha doporučujeme také vyrazit na výlet do nedalekého Doubravníku, kde se v neděli 7. října v kostele Povýšení sv. Kříže představí mladičká operní pěvkyně Aneta Ručková za doprovodu barokních varhan v podání Josefa Kratochvíla.

Jako každoročně je varhanní program doplněn o jeden komorní koncert – tentokrát se špičkovými interprety houslistou Janem Talichem a pianistou Martinem Kasíkem. Ti v Českých Budějovicích 18. října provedou díla Smetany, Janáčka a samozřejmě Bacha.

Festival zavítá také do Žďáru, kde 20. října vystoupí mladá varhanice Petra Kujalová, a do Prostějova, kde se 9. ročník festivalu slavnostně uzavře koncertem titulárního varhaníka brněnské katedrály Petra Kolaře. Tento poslední koncert připadá na den 100. výročí vzniku Československé republiky, tedy 28. října 2018.

Bachův varhanní podzim tedy opět slibuje jedinečné zážitky. Česká země letos slaví významné kulaté výročí - oslavujme tedy také kvalitní hudbou a silnými uměleckými prožitky!

 

Vstupenky lze zakoupit v předprodeji sítí GoOut a Ticketstream.

Více informací na www.bachuvpodzim.cz  / www.facebook.com/bachuv.varhanni.podzim

 

Koncerty:

2. 10. Samuel Kummer (varhany), Praha

3. 10. Julian Gembalski (varhany), Brno

7. 10. Aneta Ručková (soprán) a Josef Kratochvil (varhany), Doubravník

11. 10. Irena Chřibková (varhany), Brno

14. 10. Martin Moudrý (varhany), Brno

18. 10. Jan Talich (housle) a Martin Kasík (klavír), České Budějovice

20. 10. Petra Kujalová (varhany), Žďár nad Sázavou

21. 10. Schola Gregoriana Pragensis (um. vedoucí David Eben), Tomáš Thon (varhany), Brno

28. 10. Petr Kolař (varhany), Prostějov

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete