Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

BAOABC.Jak a proč vzniká kniha pro děti

15.10.2020 - 30.05.2021 Západočeská galerie v Plzni

Výstava BAOABC. Jak a proč vzniká kniha pro děti v Západočeské galerii v Plzni byla připravena ve spolupráci s nakladatelstvím Baobab.

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Výstavní síň 13
Oblast
Jihozápad
Kraj
Plzeňský kraj
Okres
Plzeň-město

Fotogalerie k článku

Záměrem tvůrců expozice bylo nahlédnout za zrcadlo a odkrýt myšlenkové a tvůrčí zázemí, v němž publikace nakladatelství vznikají. Baobab představuje své kmenové i zahraniční autory, odhaluje inspirace a obrazové fragmenty, ukazuje archivy, čili zve do nakladatelské kuchyně. Zároveň se ale dotýká obecnějšího tématu knižní kultury, způsobů, jak knihy (a zejména knihy pro děti) vznikají, věnuje pozornost jednotlivým fázím a aspektům přípravy i chybám, které v jejím průběhu mohou nastat.

Praxe nakladatelství Baobab slouží jako příklad, na němž lze ilustrovat obecnější principy. Baobab nicméně není "pouhým" nakladatelstvím se zaměřením na vydávání dětských obrazových publikací. Je spíše organickým celkem, který se neustále rozrůstá o další aktivity. Podporuje mladé ilustrátory i spisovatele, rozvíjí fenomén dětské autorské knihy, mapuje současnou evropskou literární scénu pro děti a mládež a snaží se seznámit české publikum s nejzajímavějšími ilustrátory 20. i 21. století.

Výstava odhaluje kouzlo knihy

Téma výstavy je rozvíjeno prostřednictvím principu abecedy, který je organizaci dětského světa blízký. "Vymyslet základní princip bylo velmi rychlé a snadné. Naplnit jej konkrétními okruhy bylo výrazně složitější," říká v souvislosti se vznikem konceptu spoluautorka výstavy Pavla Pauknerová. Pojmy přiřazené jednotlivým písmenům abecedy umožňují představit závažnější obsahové celky (C / cesta vzniku knihy, D / detaily a stavební prvky atd.), ale současně zahrnout i drobná oživení a zdánlivé marginálie (Ř / ředkvička, Ť / Ťuťka, Ž / žvýkačky). "Některým písmenům je věnováno více prostoru, jiným téměř žádný, některá vstupují do fyzického prostoru instalace," doplňuje Pauknerová. Pod písmeny L a M (lásky a mistři) autoři představují výběr výrazných ilustrátorů a ilustrátorek, jejichž práce byly v překladu či reedici vydány nakladatelstvím Baobab nebo představeny na táborském festivalu Tabook, pořádaném nakladatelstvím Baobab od roku 2012.

Písmeno O je věnováno fenoménu "světa v obrazech", a odkazuje tak k dílu českého pedagoga, filozofa a teologa Jana Amose Komenského, od jehož úmrtí v letošním roce uplynulo 350 let. Vedle současných publikací jsou v expozici také ukázky historických výtisků, zapůjčených z Památníku národního písemnictví. Jde o Komenského spis Orbis sensualium pictus, naučný jazykový slovník poprvé vydaný v roce 1658 v Norimberku. Kromě starších vydání z poloviny 19. století jsou zde práce, které na Komenského koncept různými způsoby reagují – Karla Amerlinga Orbis Pictus čili Svět v obrazích (1852), Nový orbis pictus Františka Pokorného (1937), Náš svět Zdeňky Marčanové (s ilustracemi Toyen a v grafické úpravě Ladislava Sutnara z roku 1934, zapůjčený z Národního pedagogického muzea a knihovny J. A. Komenského) a další.

"Architektonické řešení výstavy vychází z kurátorského konceptu abecedy a linie jednotlivých stanovišť označenými písmeny od A do Z. Často měnící se rytmus prohlídky je definován individuálně řešenými sekcemi pro každou literu abecedy. Pro akcentaci jednotlivých stanovišť jsme zvolili různé prostředky kompozice od edukativních vitrín, přes interaktivní stanoviště až po klidovou zónu pro četbu knih. Spojujícím motivem výrazu mobiliáře je barva a jednoduchost stojící v kontrastu k pestrosti knižního světa nakladatelství Baobab,” říkají architekti výstavy Ondřej Čech a Monika Matějková.

Mapa

Další akce v okolí

Slavnost stavění máje v Národopisné…

30.04.2024 - 30.04.2024
náměstí Republiky 13,…

Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si bezplatně nově zrekonstruované stálé expozice…

Příměstský Tábor Plzeň 2024: Letní …

19.08.2024 - 23.08.2024
Plzeň

V srpnu 2024 se v Plzni odehrávají príměstské tábory, určené pro děti. Tyto tábory, organizované Kuba Cykloškolou, jsou…

Festival Muziq 2024 - Tachov

08.06.2024 - 08.06.2024
Letní parket u Bělčáka

Festival Muziq v Tachově zve na druhý ročník!

Prima FRESH festival 2024 - Plzeň

18.05.2024 - 19.05.2024
Park za OC Plzeň Plaza

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2024. To nejlepší z české…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete