Statistika našeho portálu

  • 102 250 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Barokní slavnost - Kroměříž

20.05.2017 Kroměříž

Epocha 17. a 18. století přinesla rozmach téměř všech oblastí lidského počínání od architektury přes sochařství, malířství až po hudbu a divadlo. To je baroko, které je letos tématem číslo jedna v celé České republice, ke kterému se hrdě hlásí i Kroměříž a kterému bude věnována i tradiční historická slavnost konající se vždy v polovině května v Kroměříži. Těšit se na ni můžete v sobotu 20. května…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Epocha 17. a 18. století přinesla rozmach téměř všech oblastí lidského počínání od architektury přes sochařství, malířství až po hudbu a divadlo. To je baroko, které je letos tématem číslo jedna v celé České republice, ke kterému se hrdě hlásí i Kroměříž a kterému bude věnována i tradiční historická slavnost konající se vždy v polovině května v Kroměříži. Těšit se na ni můžete v sobotu 20. května a jako vždy přinese zábavný a zároveň poučný pohled na významné milníky v dějinách našeho města.

Asi není třeba vysvětlovat, jak významnou roli v dějinách Kroměříže baroko sehrálo. Italští architekti Filiberto Lucchese a Giovanni Pietro Tencalla přestavěli v 2. pol. 17. století do raně barokní podoby jak Arcibiskupský zámek, tak Květnou zahradu. V době baroka byly postaveny oba morové sloupy a kostel sv. Jana Křtitele dokonce patří k nejkrásnějším památkám 18. století na Moravě.

Jak ale skutečně vypadala barokní Kroměříž, jak žili prostí lidé i vrchnost? To vše poutavou formou přiblíží kroměřížská Barokní slavnost, která začne už ve 13 hodin žehnáním praporu v kostele sv. Mořice. "Půjde o věrnou repliku městského praporu z roku 1637, pod kterým Kroměřížané v roce 1643 marně bránili město před švédskými vojsky generála Torstensona a odbojnými Valachy," vysvětlil Evžen Petřík ze skupiny historického šermu Biskupští manové z Kroměříže. Od kostela sv. Mořice se poté vydá průvod více než 70 účastníků v dobových oděvech na Velké náměstí, kde od 14 h začne hlavní program zahrnující vystoupení hudebních, tanečních a šermířských skupin, přehlídky historických oděvů, bitevní ukázky apod. "Historickou hudbu například přiblíží skupina Calata, dobové tance převede soubor Lucretia, taje barokního odívání odhalí Alla Danza z Brna, přijedou i šermířské skupiny Cruentus a Les Enfantes Perdus a k vidění bude dokonce i dobová kuchyně s ukázkami pokrmů, které neodmyslitelně k době baroka patří," doplnil Evžen Petřík a prozradil, že Biskupští manové, kteří celou slavnost společně s radničním odborem kultury a cestovního ruchu pořádají, připravují i originální scénku s tématem morové epidemie v Kroměříži.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

Festival kávy a čaje 2024 - Kroměříž

08.06.2024 - 09.06.2024
Výstaviště Kroměříž, K…

FESTIVAL KÁVY A ČAJE, VÝSTAVIŠTĚ KROMĚŘÍŽ, 8.6.- 9.6.2024 Nenechte si ujít ochutnávku exotických káv a čajů, které…

Army fest 2024 - Kroměříž

23.06.2024 - 23.06.2024
Výstaviště Kroměříž, K…

ARMY FEST, VÝSTAVIŠTĚ KROMĚŘÍŽ, NEDĚLE 23. 6. 2024 Výstaviště Kroměříž se v neděli 23.6. stane místem prodejní…

Prima FRESH festival 2024 - Kroměříž

29.06.2024 - 30.06.2024
Kroměříž

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2024. To nejlepší z české…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pondělí 29. duben

Dnes má svátek Robert

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete