Statistika našeho portálu

  • 102 314 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bedřiška Znojemská - Výstava - Freeport

06.02.2011 - 28.02.2011 Chvalovice

Uznávaná malířka Bedřiška Znojemská propůjčí svá díla na celý měsíc únor obchodnímu centru Freeport. Sama autorka výstavu ve Freeport Gallery zahájí v neděli 6. 2. 2011 ve 14.00 hod. Výstava bude prodejní. Soubor celoživotního díla malířky mohli obdivovat milovníci umění, ale i široká veřejnost z celého světa v rámci výstavy jejího celoživotního díla loni v létě v galerii Klementinum v Praze,…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Uznávaná malířka Bedřiška Znojemská propůjčí svá díla na celý měsíc únor obchodnímu centru Freeport. Sama autorka výstavu ve Freeport Gallery zahájí v neděli 6. 2. 2011 ve 14.00 hod. Výstava bude prodejní. Soubor celoživotního díla malířky mohli obdivovat milovníci umění, ale i široká veřejnost z celého světa v rámci výstavy jejího celoživotního díla loni v létě v galerii Klementinum v Praze, kde výstavu shlédlo na několik tisícovek diváků z tuzemska i celého světa. Nyní se vrací zpět do Znojma, aby i zde přiblížila své pojetí umění.

Bedřiška Znojemská ve svých obrazech otevírá divákovi bránu do jiného světa. Na jedné straně je její tvorba zneklidňující, plná bolesti, smutku, necitelnosti a krutosti světa, na druhé straně v jejich dílech nalezneme jemné lyrické podtóny, básnickou obraznost a symboliku znovuzrození, života, naděje a lásky.

Její tvorba je prodchnuta hlubokou vírou, jíž se nevzdala ani v letech totality a tuhé normalizace. Do české malby vnesla mystickou krásu, poetičnost a oduševnělost. Obrazy, malované v duchu romantického symbolismu, vyprávějí hluboké příběhy. V dnešním přetechnizovaném světě působí díla Bedřišky Znojemské jako pohlazení na duši. "Budoucnost světa nespočívá v technice, ale v množství lásky, kterou probudíme v druhých. Tomu chci zůstat věrna." uvedla malířka.

"Je nám ctí představit široké veřejnosti celoživotní dílo této výjimečné ženy a umělkyně, která je navíc velmi úzce spjata s městem Znojmem a Jihomoravským regionem", přibližuje výstavu David Bačovský, marketingový manažer obchodního centra Freeport.

O Bedřišce Znojemské

Jméno Bedřiška Znojemská bylo v době totality doma známé především věřícím občanům. Katolické noviny a výstavy pořádané některou odvážnou organizací lidové strany nebo farním úřadem byly pro ni jedinou možností, jak se představit veřejnosti. Jinak se domácí sdělovací prostředky vůči ní obepnuly hradbou mlčení a to z jednoduché příčiny. Bedřiška Znojemská byla a je praktikující katoličkou, zaměřená svoji tvorbou především na sakrální umění, které zdobí interiéry nejen kostelů. O nesmysleném postoji totality vůči této umělkyni svědčí i její vyloučení ze studií na lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze při politických prověrkách v roce 1950 a zákaz studií na všech typech škol.

Její díla jsou prezentovaná napříč Evropou i mimo ni od roku 1964 až po současnost. V době tuhého komunistického režimu byla jejich prezentace zakázána, ale i přesto je mohla veřejnost spatřit v různých koutech naší země, v Praze, Kutné Hoře, Brně, Novém Jičíně, Třebíči, Bílovci, Kolíně, Českých Budějovicích, Ostravě a dalších městech. Velký úspěch i v době totality zaznamenala její díla ve Švýcarsku, kde byl její výtvarný styl označen jako "Jugendstil". Dále se prezentovala v Římě, Stockholmu, Québecku, Paříži a v dalších světových metropolích. Na mezinárodní výstavě největších talentů konané v roce 1997 ve Stockholmu získala dvě zlaté medaile.

Mapa

Další akce v okolí

Festival plný chutí

15.06.2024 - 15.06.2024
Hrušovany nad Jevišovkou

Srdce Hrušovan ožije v červnu festivalem plným lahodných pokrmů, lokálních producentů a skvělé hudby.Na hlavním pódiu…

Královský košt Znojmo 2024

26.10.2024 - 26.10.2024
Klášter Louka - Znojmo

Největší pultová degustace českých a moravských vín.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 14. květen

Dnes má svátek Bonifác

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete