Statistika našeho portálu

  • 102 013 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Bystřicko pro introverty

01.07.2017 - 31.12.2025 Bystřice nad Pernštejnem

Bystřicko - místo, kde můžete být samiBystřice nad Pernštejnem a okolí je stvořeno pro lidi vyhledávající samotu a klid. Oproti cyklisty zaplavené Šumavě a nebo turisticky přetíženému Lednicko-valtickému areálu tady mohou milovníci nerušené dovolené najít svůj ráj. Pokud patříte mezi ty, kteří se rádi celý den toulají krajinou bez davů lidí v zádech a milujete lokální historii a gastronomii, pak…

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Bystřicko - místo, kde můžete být sami

Bystřice nad Pernštejnem a okolí je stvořeno pro lidi vyhledávající samotu a klid. Oproti cyklisty zaplavené Šumavě a nebo turisticky přetíženému Lednicko-valtickému areálu tady mohou milovníci nerušené dovolené najít svůj ráj. Pokud patříte mezi ty, kteří se rádi celý den toulají krajinou bez davů lidí v zádech a milujete lokální historii a gastronomii, pak nasměřujte svoji cestu na Vysočinu! Zdejší město a IC cílí propagaci k milovníkům samoty a na introverty.
Destinace, které jsou zaměřené na introverty, jsou známe zejména ze zahraničí, kde se inspirovalo i Bystřicko. Z průzkumu, který povedla platforma Travelbakers, a který byl zaměřený na introverty, vyplývá, že Bystřicko a okolí je vhodné pro tuto cílovou skupinu.

Kvalitu zdejší turistické nabídky v minulosti ocenila i soutěž European Destination of Excellence, která hodnotí originální pojetí cestovního ruchu. "Myslím, že to, co náš region charakterizuje, je voda. Kolem řek a říček na Bystřicku vedou stovky kilometrů turistických a cyklistických stezek a můžete se tu koupat v čistých přírodních nádržích. Zažijete tu prázdniny vašeho dětství s veškerým zázemím moderního cestovního ruchu", říka starosta Karel Pačiska
Pátrání po místní historii a zajímavých cílech ocení praktická sada turistických letáčků, které zdarma poskytuje Turistické informační centrum v Bystřici. Každý je věnovaný jiné vesnici a díky tomu se dozvíte o malebných roubenkách v Ubušíně o smírčích kamenech nebo přírodních zajímavostech.

Jedním z nejpůsobivějších míst v okolí Bystřice nad Pernštejnem je určitě návrší s kostelíkem sv. Michaela archanděla ve Vítochově. Zajímavý je svou podobou, protože díky tomu, že je vystaven z místního lomového kamene, připomíná spíše středověkou tvrz. "Patří mezi nejstarší kostely na celé Moravě, stále je tu velmi cenná románská křtitelnice z poloviny 13. století. Ta sem byla pravděpodobně přenesena z bystřického kostela a je vytesána z místního mramoru. Výhledy od kostelíka vezmou dech každému patriotovi. Jsou to místa, kde Vysočina nabírá dech, jak psal básník František Halas," popsal okolí Vítochova starosta.

Dokonalá síť turistických stezek vás provede mezi pastvinami, loukami plných bylin a regionálních farem. Na své si rozhodně přijdou i milovníci regionální gastronomie. Mezi největší lákadla patří Mitrovský dvůr v Mitrově s vlastní prodejnou masa a výbornou restaurací nebo rodinná ekofarma Konvalinka, kde si zájemci mohou také koupit maso z býků chovaných na pastvinách pod širou oblohou. Přímo v Bystřici pak zejména rodiny s dětmi ocení ekologické vzdělávací středisko Eden s malou zoo domácích zvířat, ukázkami řemesel a pravidelnými gastroakcemi.

Jako v románu se budete cítit při návštěvě zřícenin v okolí Bystřice. Těch tu najdete hned několik. Aueršperk kousek nad Dvořištěm, Zubštejn u Pivonic nebo Pyšolec nad přehradou Vír. Houbaři a bylináři jistě ocení čistou přírodu nezasaženou průmyslem a velkými dopravními stavbami.

 

Těšíme se na vás!

Mapa

Další akce v okolí

BLUE STYLE PRIMA FEST 2024

12.07.2024 - 13.07.2024
Zvole

Letní rodinný festival BLUE STYLE PRIMA FEST, který přináší zábavu pro celou rodinu, se nezadržitelně blíží a odtajňuje…

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 19. březen

Dnes má svátek Josef

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete