Statistika našeho portálu

  • 102 085 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Čarodějnická cyklotrasa v Jeseníkách - po stopách inkvizice na kole

30.04.2019 - 30.11.2019 Jeseník

Vydejte se na kolech do 17. století, do období, kdy se na Jesenicku a později i Šumpersku odehrávaly čarodějnické procesy, které připravily o život desítky nevinných lidí.

Adresa a kontaktní informace

Fotogalerie k článku

Do historie se můžete vydat na tzv. Čarodějnické cyklotrase napříč Jeseníky. Cyklotrasa se netýká nadpřirozených bytostí nadaných zvláštními schopnostmi, ale nešťastníků z masa a kostí, kteří se stali obětmi zaslepenosti, chamtivosti, touhy po moci a sadistických choutek. K uctění jejich památky byly na vybraných místech, vedle již existujících památníků, instalovány pomníčky a pamětní desky. Jde o tichou připomínku neblahých dějin jesenických měst a obcí druhé poloviny 17. století, které jsou spojeny s působením inkvizitora Bobliga z Edelstadtu. Tvrdým mučením byly v té době obviněné ženy, ale i muži přinuceni k uznání vlastní viny. Na hranici tak skončilo několik set nevinných nešťastníků. Jejich majetek byl zkonfiskován. Upálen byl dokonce kněz, šumperský děkan Kryštof Lautner.

Na této naučné cyklistické stezce uvidíte vedle historického poučení a zajímavostí nádhernou krajinu Jeseníků. Trasa měří 138 kilometrů a je rozdělena na dvě části. Šumperská část (91 kilometrů) začíná v Mohelnici a pokračuje na Mírov, Šumperk, Nové Domky, Rapotín, Velké Losiny, Sobotín, Vernířovice a Červenohorské sedlo. Jesenická část (47 kilometrů) má počátek na Červenohorském sedle, odkud vede do Domašova, Jeseníku, České Vsi a Zlatých Hor.

Na trase je několik značených zastavení s informacemi týkajícími se čarodějnických procesů, obvykle se jedná o pamětní desky a pomníčky.

Cyklistická trasa je na silničních směrovkách označena logem v podobě čarodějnice na kole.

Mapa

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

pátek 29. březen

Dnes má svátek Taťána

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete