Statistika našeho portálu

  • 102 287 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Čtvero ročních dob v lidových tradicích našeho kraje - Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem

01.05.2012 - 31.10.2012 Přerov nad Labem

Čtvero ročních dob v lidových tradicích našeho krajeVe velkém výstavním sále v bednárně zůstává po celou sezónu rozsáhlá výstava, představující současné lidové zvyky a obyčeje na území celých středních Čech.Jejím základem jsou panely s fotografiemi ze středočeských vesnic, kde přežívají a udržují se lidové zábavy, provázející naše předky v průběhu kalendářního roku od masopustu do tří králů.…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem,
Oblast
Střední Čechy
Kraj
Středočeský kraj
Okres
Nymburk
Obec
Přerov nad Labem

Fotogalerie k článku

Čtvero ročních dob v lidových tradicích našeho kraje

Ve velkém výstavním sále v bednárně zůstává po celou sezónu rozsáhlá výstava, představující současné lidové zvyky a obyčeje na území celých středních Čech.

Jejím základem jsou panely s fotografiemi ze středočeských vesnic, kde přežívají a udržují se lidové zábavy, provázející naše předky v průběhu kalendářního roku od masopustu do tří králů. Výstava vznikla na základě několikaletého rozsáhlého terénního výzkumu Centra pro lidovou kulturu při Regionálním muzeu v Kolíně a v přerovském muzeu v přírodě je doplněna vybranými kolekcemi z vlastních bohatých národopisných sbírek.

Součástí výstavy je i procesí do Staré Boleslavi (poutě) a interiér staré hospody (posvícení).

Barevné vyšívání našich prababiček

Pro letošní výstavu z muzejních sbírek v přísálí bednárny byl z depozitáře textilní sbírky vybrán atraktivní soubor výšivek, které si pořizovaly k výzdobě svých bytů naše babičky a prababičky.

V osmi vitrínách jsou zastoupeny všechny druhy bílého vyšívání, které se uplatnily hlavně na ložním prádle, záclonách a všelijakých pokrývkách a výběr z bohatých barevných výšivek, kterými se zdobily nejen kuchyňské soupravy, ale i nejrůznější bytové doplňky.

Nechybí ani oblíbené obrazy, vyšívané gobelínovou technikou. Součástí výstavy je náznak interiéru kuchyně a parádního pokoje z počátku 20. století, kdy zájem o vyšívané věci v bytě vrcholil.

Z vlastivědné čítanky – Přerov nad Labem a nejbližší okolí

Z muzejních sbírek tentokrát hlavně Polabského muzea v Poděbradech byla připravena výstava do chodby u staré školy pod názvem "Z vlastivědné čítanky – Přerov nad Labem a nejbližší okolí".

Obsahově připomíná stará vlastivědná muzea, v nichž jsou chronologicky seřazeny sbírkové předměty od geologie a paleontologie přes živou přírodu, archeologické vykopávky, historické ukázky až po písemnosti a staré fotografie. Ve vitrínách je umístěno malé dioráma křídového moře a dioráma lužního lesa, model mamuta, starověkého obydlí a středověké chaty. Ke konkrétním dějinám Přerova se váže model středověké tvrze i připomínka kultu sv.Vojtěcha. Námětem byla učebnice Vlastivědy pro 4. třídu, proto se i tato výstava stává vhodným doplňkem ke školnímu vyučování.

OTEVÍRACÍ DOBA:

Do 31.10. 2012 denně mimo pondělí od 9.00 do 17.00 hodin.

VSTUPNÉ:

Dospělí: 70,- Kč

Senioři, studenti a děti 6-15 let: 35,- Kč

Rodina: 180,-Kč (2 dospělé osoby a 2 - 3 děti od 6 do 15 let)

Těšíme se na vaši návštěvu.

Mapa

Další akce v okolí

Poděbradský triatlon 2024 - Poděbra…

19.05.2024 - 19.05.2024
koupaliště Jezero

Závod pro malé i velké sportovce.

Kounicefest 2024 - Kounice

22.06.2024 - 22.06.2024
Kounice

Na hřišti za úřadem městyse Kounice se už potřetí bude konat zajímavý festival.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

úterý 7. květen

Dnes má svátek Stanislav

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete