Statistika našeho portálu

  • 102 262 Akcí v kalendáři
  • 5 391 Ubytovacích zařízení
  • 24 208 Míst a památek

Dny evropského dědictví v Pardubicích

16.09.2017 - 17.09.2017 Pardubice

Zveme vás na Dny evropského dědictví.Vždy v září se pro širokou veřejnost zpřístupňují zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty i prostory, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celkově nepřístupné. Akce se koná od roku 1991 po záštitou Rady Evropy a k její myšlence zvýšit povědomí o našem kulturním děkictví se dnes hlásí 50 zemí Evropské kulturní konvence. Město Pardubice se k této…

Adresa a kontaktní informace

Adresa:
Pardubice
Oblast
Severovýchod
Kraj
Pardubický kraj
Okres
Pardubice
Obec
Pardubice

Fotogalerie k článku

Zveme vás na Dny evropského dědictví.

Vždy v září se pro širokou veřejnost zpřístupňují zajímavé a výjimečné památky, budovy, objekty i prostory, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo celkově nepřístupné. Akce se koná od roku 1991 po záštitou Rady Evropy a k její myšlence zvýšit povědomí o našem kulturním děkictví se dnes hlásí 50 zemí Evropské kulturní konvence. Město Pardubice se k této významné celoevropské akci připojuje od roku 2002. Na místech zpřístupněných v rámci Dnů evropského dědictví je pro návštěvníky připraven speciální program - komentované prohlídky, besedy, výstavy apod.

Celý program si můžete stáhnout zde

"Během víkendu 16. a 17. září bude v Pardubicích zpřístupněno 17 objektů. S ohledem na národní téma letošního ročníku, kterým jsou Památky a příroda, bude součástí doprovodného programu i široká škála besed či komentovaných procházek po městě a jeho zeleni, připravená ve spolupráci s Klubem přátel Pardubicka. V bývalé reálce bude historik František Šebek přednášet na téma Rybníkářství na Pardubicku za pánů z Pernštejna, tématem plně souzní zpřístupnění objektu Natura Parku na Chrudimce," řekla organizátorka EHD Jana Fiedlerová. 

I letos se během Dnů evropského dědictví otevřou místa, která nejsou běžně přístupná, například katakomby kostela Zvěstování Panny Marie či zvonice u kostela sv. Bartoloměje. Pro malé i větší zájemce připravila Východočeská galerie v Pardubicích a Galerie města Pardubic s Národním památkovým ústavem zajímavé výtvarné dílny. Návštěvníci nepřijdou ani o tradiční a oblíbené součásti programu, jako jsou procházky městskou památkovou rezervací s historikem Františkem Šebkem či velký návštěvní den ve Východočeském divadle, zpřístupněn bude zámek, radnice, galerie, pardubický pivovar, některé kostely, židovský hřbitov atd. Tradičně se návštěvníci mohou těšit i na soutěž. Pro prvních 35 návštěvníků památek, kteří navštíví alespoň pět objektů a nasbírají razítka do hrací karty, je u pojízdné kavárny Doppie Coffee připravena káva zdarma.

 "Návštěvníci jistě ocení to, že letošní svátek památek bude dvoudenní. Často si stěžovali, že nestihli objet či obejít vše, co je v nabídce zaujalo," dodala Fiedlerová. Pardubice si totiž na nedostatečný zájem o Dny evropského dědictví nemohou stěžovat, každoročně přicházejí tisíce zájemců. Rekordní byl rok 2015, kdy prošlo otevřenými objekty 9.500 návštěvníků. Podle průzkumu, který si organizátoři nechali udělat, je zhruba třetina návštěvníků mimopardubická. Nejčastěji přijíždějí z Prahy, Chrudimi a Hradce Králové.

Všechny objekty zapojené do programu EHD budou v tento den přístupny zcela zdarma či za symbolický poplatek.

 

 Těšíme se na vás!

 

Mapa

Další akce v okolí

XV. Evropský šampionát vozítek s pe…

23.06.2024 - 23.06.2024
náměstí

Mezinárodní závod originálních, veselých vozítek s pedály, který se skládá nejen z vlastního rychlostního závodu na…

Na Aviatické pouti nebude chybět zn…

01.06.2024 - 02.06.2024
Pardubice

Jedním z divácky nejpřitažlivějších vystoupení je na každém leteckém dnu skupinová akrobacie. Ta nebude chybět ani v…

Prima FRESH festival 2024 - Pardubi…

22.06.2024 - 23.06.2024
Pardubice

Legendy české gastronomie, hvězdné koncerty a talkshow – i to je Prima FRESH festival 2024. To nejlepší z české…

Odyssfest 2024 - Újezd u Přelouče

22.06.2024 - 22.06.2024
Újezd u Přelouče

Odyssea a kapely, které spojují 70., 80. a 90. léta minulého století se sejdou 22.6.2024 v Újezdu u Přelouče.

Související kategorie

« zpět na seznam položek

Sdílet

Kategorie

čtvrtek 2. květen

Dnes má svátek Zikmund

Aktuálně z Atlasu Česka

Předpověď počasí pro ČR

Počasí v České republice dnes
Počasí v České republice zítra
Počasí v České republice pozítří
Počasí v České republice popozítří

Na Atlase Česka dále najdete